Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Du kartus nuodytas Kremliaus kritikas V.Kara-Murza: mano simptomai buvo labai panašūs į A.Navalno

Du kartus nuodytas garsus Kremliaus kritikas Vladimiras Kara-Murza tikina, kad tuomet jo patirti simptomai buvo labai panašūs į tuos, kuriuos dabar patiria Aleksejus Navalnas. V.Kara-Murza sakė manąs, kad A.Navalną apnuodijo Rusijos saugumo tarnybos, nes jis – garsiausias ir pavojingiausias režimo kritikas.
Vladimiras Kara-Murza jaunesnysis
Vladimiras Kara-Murza jaunesnysis / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Anot V.Kara-Murzos, svarbiausias klausimas yra ne kodėl A.Navalnas buvo apnuodytas dabar, o kas ir kaip tai padarė.

„Atsakymas į klausimą „kas?“ man atrodo labai aiškus – Navalnas šiandien yra pats garsiausias, efektyviausias ir pavojingiausias Kremliaus kritikas. Tik pažiūrėkite, kokie efektyvūs jo antikorupciniai tyrimai, jo kampanija, skirta nugalėti režimo kandidatus rinkimuose, nors jam pačiam nebuvo leista dalyvauti.

VIDEO: Rusijos opozicijos lyderis A.Navalnas atsidūrė komoje – įtariamas tyčinis apnuodijimas

Navalno kampanija pernai lėmė „Vieningosios Rusijos“ pažeminimą Maskvoje, kai miesto tarybos rinkimuose valdančioji partija prarado apie pusę apygardų“, – 15min sakė V.Kara-Murza.

Opozicijos atstovas A.Navalno apnuodijimą vadino „politiškai motyvuota ataka, nukreipta į Vladimiro Putino oponentą“.

Pasak V.Kara-Murzos, apnuodijimo metodas labai aiškiai rodo į Rusijos saugumo tarnybas. „Tai – jau dešimtmečius jų mėgstamiausias metodas, naudotas dar sovietmečiu, kai KGB pasitelkdavo nuodus prieš priešus.

Šis metodas dar labiau suklestėjo Putinui atėjus į valdžią prieš 20 metų. Pažiūrėkite į vis ilgėjantį vardų sąrašą: politiniai oponentai, nepriklausomi žurnalistai, kovos su korupcija aktyvistai. Rusai ir nerusai. Ana Politkovskaja buvo nuodyta dveji metai prieš ją nužudant, buvo apnuodytas Viktoras Juščenka Ukrainoje, Litvinenka ir Skripalis Anglijoje“, – teigė opozicionierius.

Du kartus nuodyto V.Kara-Murzos teigimu, jo simptomai buvo itin panašūs į tuos, kuriuos dabar patiria A.Navalnas.

„Jie turėjo naudoti tą pačią ar labai panašią medžiagą. Linkiu Aleksejui sveikatos ir už jį meldžiuosi, tikiuosi, kad jis išgyvens ir sveikata sugrįš. Kai tai nutiks, neabejoju, kad jis iškart atnaujins savo svarbią veiklą kovojant su Putino režimo autokratija ir korupcija“, – pridūrė jis.

Opozicionierius sakė į Rusiją grįžęs iškart, kai tik galėjo tai padaryti, ir tikino manąs, kad A.Navalnas padarys tą patį.

„Negali būti rusų politikas ir nebūti Rusijoje. Didžiausia dovana, kokią mes, opozicijos lyderiai, galime duoti Putino režimui – pasiduoti ir pabėgti. Ir mes nepadovanosime jiems tos dovanos, nes šalis nusipelnė geriau“, – 15min sakė V.Kara-Murza, lankęsis pirmadienį Vilniuje vykstančioje Konstantino Kalinausko konferencijoje.

Pasak Kremliaus kritiko, fiziškai atsigauti nuo nuodijimo trunka ilgai – jam, buvusiam komoje, teko vėl išmokti vaikščioti.

„Mano atveju tai užtruko kelis mėnesius. Kad ir kiek tai užtruks, manau, kad pirmas dalykas, kurį padarys pasveikęs Aleksejus, bus grįžimas į Rusiją“, – teigė V.Kara-Murza.

Rugpjūčio 20 dieną A.Navalnas pasijuto blogai ir neteko sąmonės lėktuve, skridusiame iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą, todėl laineris buvo priverstas skubiai nutūpti Omske. Komos ištiktas opozicionierius buvo hospitalizuotas vienoje Omsko ligoninėje.

Po ištisą parą užsitęsusių derybų 44 metų Kremliaus kritiką buvo leista šeštadienį išskraidinti į Vokietiją, kur jis buvo perkeltas į Berlyne veikiančią universitetinę ligoninę „Charite“. A.Navalno perkėlimą specialiai pritaikytu lėktuvu organizavo fondas „Cinema for Peace“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus