Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Du vyrai, išteisinti dėl Malcolmo X nužudymo, sulauks 36 mln. JAV dolerių kompensacijos

Du vyrai, kuriems pernai buvo panaikinti kaltinimai dėl 1965 metais įvykdytos pilietinių teisių aktyvisto Malcolmo X nužudymo, sulauks 36 mln. JAV dolerių (36,1 mln. eurų) kompensacijos iš Niujorko miesto ir valstijos, sekmadienio vakarą patvirtino jų advokatas.
Malcolmas X
Malcolmas X / „Scanpix“/AP nuotr.

„Malcolmo X žmogžudystės tragedija buvo juntama visame pasaulyje, o ją apsunkino tai, kad Amerikoje buvo nuteisti ir įkalinti du nekalti, jauni juodaodžiai vyrai“, – naujienų agentūrai AFP elektroniniu paštu atsiųstame pareiškime sakė jų advokatas Davidas Shaniesas.

Abu vyrai, Muhammadas Azizas ir Khalilas Islamas, praleido daugiau nei 20 metų kalėjime už Malcolmo X žmogžudystę, nors visada tvirtino esantys nekalti.

Į laisvę jie buvo paleisti devintojo dešimtmečio viduryje, tačiau tik 2021 metų lapkritį juos visiškai reabilitavo Niujorko valstijos Aukščiausiasis Teismas, pavadinęs prieš beveik pusę amžiaus įvykusį teismo procesą „teisingumo nesėkme“.

„Šiandien pripažįstame tą neteisybę ir žengiame kuklų žingsnį link jos ištaisymo“, – sakė D.Shaniesas.

Jis patvirtino „The New York Times“ pranešimą, kad Niujorko miestas išmokės 26 mln. JAV dolerių (26,1 mln. eurų) 84 metų M.Azizui ir K.Islamo, mirusio 2009 metais, šeimai.

Niujorko valstijos vyriausybė abiem pusėms taip pat sumokės po 5 mln. JAV dolerių.

Taigi bendra kompensacijos suma – 36 mln. JAV dolerių.

Daugiau nei pusę amžiaus oficialūs įrašai skelbė, kad trys juodaodžių nacionalistų organizacijos „Islamo tauta“, kurios balsas Malcolmas X nuo grupės vėliau atsiskyrė, nariai nušovė garsųjį lyderį vos jam pradėjus sakyti kalbą pokylių salėje Harleme.

M.Azizas, K.Islamas ir trečiasis vyras Mujahid Abdulas Halimas 1966 metų kovą buvo pripažinti kaltais dėl jo nužudymo ir įkalinti iki gyvos galvos, tačiau istorikai jau seniai abejojo šia kaltinamąją versija.

2010 metais iš kalėjimo paleistas M.A.Halimas, kuriam dabar 81 metai, prisipažino įvykdęs žmogžudystę, tačiau tvirtino, kad kiti du vyrai yra nekalti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas