Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Duomenys iš 5 šalių: dauguma COVID-19 užsikrėtusių ir hospitalizuotų – nepaskiepyti

JAV ir kelių Europos šalių duomenys rodo: dauguma užsikrėtusiųjų COVID-19, dėl ligos hospitalizuotų ar mirusių asmenų nebuvo paskiepyti nuo koronaviruso.
Vilniaus skiepobuso pristatymas
Vilniaus skiepobuso pristatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro direktorė dr. Rochelle Walensky paskelbė, kad mažiausiai 99 proc. tų, kurie per pastaruosius šešis mėnesius šalyje mirė nuo COVID-19, nebuvo paskiepyti nuo koronaviruso.

„Kelią šioms mirtims buvo galima užkirsti paprastu, saugiu skiepu“, – sakė ji.

Pasak dr. R.Walensky, lengviau užkrečiama delta atmaina kelia „nepasiskiepijusių pandemiją“.

Liepos 16 dieną R.Walensky skelbė, kad 97 proc. dėl COVID-19 Jungtinėse Valstijose hospitalizuotų asmenų nebuvo paskiepyti.

Ankstesnė naujienų agentūros „The Associated Press“ analizė parodė, kad 98,9 proc. gegužę JAV hospitalizuotų COVID-19 pacientų buvo nepaskiepyti.

Vakcinų veiksmingumą iliustruoja ir atskiri duomenys iš JAV valstijų. Štai Merilande visi birželį nuo COVID-19 mirę asmenys buvo nepaskiepyti.

Ispanijos sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad per pastarąsias penkias savaites 83,1 proc. naujų užsikrėtimų koronavirusu nustatyti nepasiskiepijusiems žmonėms, 11,4 proc. – nepilnai pasiskiepijusiems.

Ispanijoje bent viena vakcinos doze paskiepyta 62,1 proc. žmonių, iš jų 51,3 proc. – pilnai paskiepyti.

Prancūzijos premjeras Jean'as Castexas trečiadienį informavo, kad ankstesnę dieną šalyje buvo nustatyta 18 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų. 96 proc. užsikrėtusiųjų – nepaskiepyti.

Prancūzijos sveikatos apsaugos ministras Olivier Veranas sakė, kad palyginus su ankstesne savaite, užsikrėtimų skaičius išaugo 150 proc. Tai esą lėmė sparčiau plintanti delta atmaina.

Vyriausiasis Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybės patarėjas mokslo klausimais Patrickas Vallance'as šią savaitę teigė, kad 60 proc. dėl COVID-19 hospitalizuotų žmonių yra nepaskiepyti.

Airijos premjeras Leo Varadkaras praeitą savaitę skelbė, kad per pastaruosius du mėnesius intensyvios terapijos skyriuose buvo gydomi 200 žmonių, iš jų 199 nebuvo paskiepyti. Pasak jo, itin išaugo jaunų nepaskiepytų pacientų skaičius.

Rygos Štradinšo ligoninės intensyviosios terapijos skyriaus vyriausiasis gydytojas Martinšas Purenkovas vietos žiniasklaidai sakė, kad „šiuo metu ligoninėje yra tik nepaskiepyti pacientai“.

Latvijos Ligų prevencijos ir kontrolės centras skelbia, kad per pastaruosius šešis mėnesius 100-ui tūkst. gyventojų teko 5,3 tūkst. nepaskiepytų užsikrėtusiųjų ir 56 pilnai paskiepyti užsikrėtusieji.

Trečiadienį mokslo žurnale „New England Journal of Medicine“ paviešintame tyrime nurodoma, kad dvi „Pfizer“ vakcinos dozės 88 proc. efektyvios užkertant kelią delta atmainos sukeltiems ligos simptomams.

Dvi vakcinos „AstraZeneca“ dozės prieš delta atmainą efektyvios 67 proc.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) surinkti duomenys rodo, kad birželio 28 – liepos 11 dienomis delta atmaina dominavo 19-oje iš 28 pakankamus duomenis pateikusių Europos šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?