Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Džordžijos teisėjas blokavo reikalavimą skaičiuoti balsus rankiniu būdu

Džordžijos valstijos, kuri yra labai svarbi lapkritį vyksiantiems JAV prezidento rinkimams, teisėjas antradienį blokavo naują taisyklę, pagal kurią rinkimų darbuotojai turėtų rankiniu būdu skaičiuoti balsus.
KEVIN DIETSCH / Getty Images via AFP
KEVIN DIETSCH / Getty Images via AFP

Sprendimas priimtas pirmąją valstijos išankstinio balsavimo dieną, pasižymėjusią rekordiniu rinkėjų aktyvumu.

Savo nutartyje Fultono apygardos aukštesniojo teismo teisėjas Robertas McBurney (Robertas Bakbernis) nurodė, kad naujoji taisyklė sujauktų rinkimų procesą likus kelioms savaitėms iki lapkričio 5-osios balsavimo, todėl jos yra per daug ir ji pasiūlyta per vėlai.

„Bet koks dalykas, didinantis rinkimų proceso neaiškumą ir netvarką, daro meškos paslaugą visuomenei“, – sakė R. McBurney, nuspręsdamas, kad pakeitimas bus laikinai sustabdytas.

Rugsėjį Džordžijos rinkimų komisija, kurioje daugumą sudaro Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šalininkai, paskelbė prieštaringai vertinamą taisyklę, pagal kurią apygardos būtų turėjusios balsus skaičiuoti rankiniu būdu. Tai galėtų labai pailginti balsų skaičiavimo laiką.

Džordžijos pareigūnai iš abiejų politinių stovyklų yra sakę, kad toks skaičiavimas nereikalingas, nes balsus jau skaičiuoja mašinos, be to, skaičiavimas rankiniu būdu galėtų tapti įrankiu siekiant skleisti abejones, nes lėtintų procesą ir sukurtų erdvę dezinformacijai, jei atsirastų nesutapimų. Per žmonių atliekamą skaičiavimą galimos dažnesnės klaidos.  

Pakeitimas tampa dar reikšmingesnis dėl to, kad respublikonas D. Trumpas, kaip įtariama, šioje valstijoje bandė panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus, spausdamas jos pareigūnus „surasti“ pakankamai balsų prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pergalei anuliuoti.

D. Trumpui dėl to šioje pietinėje valstijoje pateikti kaltinimai reketavimu.

Rekordiškai daug balsuojančiųjų

Pirmadienį R. McBurney atskiru sprendimu įpareigojo vietos rinkimų komisijų narius tvirtinti balsavimo rezultatus.

Sprendimas priimtas po to, kai viena respublikonų paskirta Fultono apygardos rinkimų komisijos narė šiais metais atsisakė patvirtinti Džordžijos pirminių rinkimų rezultatus.

Julie Adams (Džuli Adams) ieškiniu, kurį rėmė su D. Trumpu susijęs analitinis centras „America First Policy Institute“, siekė sprendimo, kad rinkimų rezultatų patvirtinimas yra paliktas atskirų darbuotojų nuožiūrai.

R. McBurney atmetė J. Adams ieškinį.

„Jei rinkimų prižiūrėtojai galėtų, kaip ragina ieškovė, atlikti tyrėjų, prokurorų, prisiekusiųjų ir teisėjų vaidmenis, ir taip – vienašališkai nustatę klaidą ar sukčiavimą – atsisakyti patvirtinti rinkimų rezultatus, Džordžijos rinkėjai būtų nutildyti“, – rašė R. McBurney.

„Rinkimų prižiūrėtojai Džordžijoje turi būtiną nustatytą prievolę tvirtinti rinkimų rezultatus“, – nurodė jis.

Džordžijoje ši byla dėl rezultatų tvirtinimo yra viena iš daugelio, susijusių su rinkimais. Džordžija tikriausiai bus viena iš septynių valstijų, nulemsiančių lapkričio 5-osios rinkimų rezultatus. Juose susikaus D. Trumpas ir demokratų viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris).

Antradienis buvo pirmoji išankstinio balsavimo šiuose rinkimuose diena ir jos metu buvo atiduota rekordiškai daug balsų, sakė vienas Džordžijos rinkimų pareigūnas.

„Kol kas iš viso buvo atiduota daugiau kaip 328 tūkst. balsų“, – socialiniame tinkle „X“ sakė Gabrielis Sterlingas (Geibrielis Sterlingas) iš Džordžijos valstijos sekretoriaus biuro.

Pasak jo, anksčiau pirmosios išankstinio balsavimo dienos rekordas buvo 136 tūkst. balsų 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito