Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E. Macronas: ES gali prireikti skirtingu greičiu grįsto sprendimų priėmimo metodo

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pirmadienį pareiškė, kad Europos Sąjungai gali prireikti skirtingais pagreičiais grįsto sprendimų priėmimo metodo, jei blokas nori ateityje pasiekti pažangos įgyvendinant pagrindines savo politikos kryptis.
via REUTERS-Scanpix nuotr.
via REUTERS-Scanpix nuotr.

Paryžiuje susirinkusiems Prancūzijos ambasadoriams E. Macronas sakė, kad ES turėtų pritarti didesnei integracijai palankiai nusiteikusių narių atžvilgiu, o kitos, anot jo, galėtų daryti pažangą lėčiau.

„Galiu drąsiai teigti, kad 27 ES narėms gana sunku daryti pažangą esminiais klausimais“, – sakė jis. – Su 32 ar 35 narėmis nebus lengviau.“

„Todėl turime būti šiek tiek ryžtingesni ir pritarti didesnei kai kurių politikos sričių integracijai ir galbūt skirtingų pagreičių Europai“, – sakė jis.

Europos Vadovų Taryba, vienijanti bloko politinius lyderius, reikalauja, kad svarbūs sprendimai būtų priimami vienbalsiai, todėl kiekviena narė turi veto teisę. Tarybos nariai yra visų 27 valstybių ar vyriausybių vadovai, EVT pirmininkas ir Europos Komisijos pirmininkė.

Savo kalboje E. Macronas perspėjo, kad Europos šalims ir apskritai Vakarams gresia nuosmukis, nes didžiosios galios atsiranda kitur.

„Manau, kad tarptautinis kontekstas darosi vis sudėtingesnis, o tai kelia Vakarų, ypač mūsų Europos, silpnėjimo pavojų. Šiomis aplinkybėmis turime būti įžvalgūs, bet ne pernelyg pesimistiški“, – sakė prancūzas.

Jis teigė, kad demografiniai pokyčiai nėra palankūs Europai, o jos gerovės kūrimas ir pasaulinės prekybos dalis, pasak Prancūzijos vadovo, sumažėjo.

Šią tendenciją, kuri, pasak jo, pastebima nuo 2008-ųjų pasaulinės finansų krizės, sustiprino energetikos krizė, dėl kurios Europa atsidūrė nepalankioje padėtyje, „nes mūsų Europa nėra iškastinio kuro tiekėja“.

E. Macrono nuomone, tarptautinė tvarka, kurioje Vakarai iki šiol turėjo dominuojantį vaidmenį, palaipsniui kvestionuojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito