Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Broliškas romanas“: J.Trudeau ir E.Macronas sutarė veikti išvien

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau ketvirtadienį pristatė savo bendrą viziją – nuo atviros ir dekarbonizuotos ekonomikos ir prancūzų kalbos propagavimo iki raginimo susitarti dėl paliaubų Libane.
Justinas Trudeau ir Emmanuelis Macronas
Justinas Trudeau ir Emmanuelis Macronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis Prancūzijos prezidento vizitas, antrasis nuo jo atėjimo į valdžią, taip pat buvo proga abiem lyderiams kuriam laikui atidėti į šalį vidaus politikos iššūkius.

„Prancūziją ir Kanadą sieja graži bendra kalba ir bendros vertybės“, – pareiškė J.Trudeau, sakydamas, kad svarbu skleisti šias vertybes ir daryti „teigiamą poveikį šiais didelių iššūkių laikais“.

„Mūsų darbotvarkė labai suderinta. Tikime atvira ekonomika, tikime savo ekonomikų dekarbonizacija“, – sakė E.Macronas.

Abi šalys taip pat paskelbė, kad stiprins partnerystę gynybos srityje ir paramą Ukrainai.

52-ejų premjero ir jo 46-erių svečio, kurie abu, analitikų manymu, įkūnija naują jaunų, optimistiškai nusiteikusių lyderių kartą, susitikimas įvyko savų politinių sunkumų metu.

2017-aisiais Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikime Italijoje, netrukus po E.Macrono išrinkimo Prancūzijoje, jų bičiulystė, kai kurių pavadinta diplomatiniu „brolišku romanu“ (bromance), atsidūrė pasaulio laikraščių antraštėse.

Tačiau praėjus septyneriems metams E.Macronas atsidūrė silpnesnėje padėtyje, nes pralaimėjo parlamento rinkimus, kuriuos pats sušaukė, ir buvo priverstas dalytis valdžia su dešiniojo sparno ministru pirmininku.

J.Trudeau, kurį paliko jo pagrindinis kairiųjų sąjungininkas ir kuris po devynerių darbo metų išgyvena nepopuliarumo krizę, trečiadienį, likus kelioms valandoms iki E.Macrono atvykimo, atlaikė nepasitikėjimo votumą.

Paliaubos Libane

Ketvirtadienio popietę surengtoje spaudos konferencijoje E.Macronas ir J.Trudeau paragino nedelsiant nutraukti ugnį Libane.

„Izraelis turi nutraukti smūgius, o „Hezbollah“ turi nutraukti atsakomuosius smūgius“, – sakė Prancūzijos prezidentas ir pridūrė, kad nenori, jog Libanas taptų „naująja Gaza“.

Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu būtų klaida atsisakyti paliaubų ir jam tektų prisiimti „atsakomybę už eskalaciją regione“, pridūrė jis.

„Privalome nedelsiant pasiekti paliaubas“, – pridūrė J.Trudeau, atkreipdamas dėmesį į, jo žodžiais tariant, baisius vaizdus iš Libano.

Anksčiau tą pačią dieną E.Macronas su vietos prancūzakalbiais aptarė Kanadoje nuosmukį patiriančios prancūzų kalbos ir kultūros atgaivinimą šalyje.

Prancūzų kalba turi ne tik atsilaikyti, bet ir „mes galime toliau skiepyti ją jaunajai kartai“, teigė jis frankofonams iš anglakalbių provincijų.

Kanada yra dvikalbė šalis, tačiau Kvebekas yra vienintelė provincija, kurioje dauguma gyventojų yra prancūzakalbiai.

Likus keliems mėnesiams iki vasarį Prancūzijoje vyksiančio aukščiausiojo lygio susitikimo dėl dirbtinio intelekto (DI) Prancūzijos prezidentas taip pat atvyko į Monrealį susitikti su pagrindiniais žaidėjais Kanados dirbtinio intelekto srityje.

Prieš išvykdamas namo Prancūzijos prezidentas Monrealyje susitiko su Kvebeko, kuriame gyvena beveik 200 tūkst. prancūzų bendruomenė, premjeru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas