Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 04 /11:34

E.Macronas kitą savaitę lankysis Rusijoje ir Ukrainoje

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas kitą savaitę viešės Rusijoje bei Ukrainoje ir susitiks su šių šalių lyderiais, siekdamas tarpininkauti tęsiantis krizei dėl Ukrainos, penktadienį pranešė Eliziejaus rūmai.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

E.Macronas pirmadienį viešės Rusijoje, o antradienį – Ukrainoje. Vakarų valstybės deda intensyvias diplomatines pastangas, siekdamos atgrasyti Rusiją nuo invazijos į savo kaimynę Ukrainą.

Anksčiau šią savaitę Prancūzijos vadovas sakė neatmetantis galimybės artimiausiu metu apsilankyti Maskvoje.

„Šiuo metu, kalbant apie Ukrainą ir dialogą su Rusija, prioritetu laikau deeskalaciją ir politinių krizės sprendinių paiešką“, – sakė E.Macronas.

„Toliau tuo pat metu keisiuosi nuomonėmis ir su [Rusijos prezidentu Vladimiru] Putinu, ir su [Ukrainos prezidentu Volodymyru] Zelenskiu, ir priklausomai nuo rezultato artimiausiomis valandomis aš visiškai neatmetu jokios iniciatyvos ar kelionės. Ir artimiausiomis valandomis aš taip pat pasikalbėsiu su [JAV prezidentu Joe] Bidenu“, – sakė Prancūzijos vadovas trečiadienį.

Trečiadienio vakarą Paryžiaus iniciatyva įvyko E.Macrono ir V.Putino pokalbis telefonu.

Kaip pranešė Kremliaus spaudos tarnyba, „buvo pratęstas dalykinis dialogas apie padėtį dėl Ukrainos ir klausimus, susijusius su Rusijos iniciatyva parengti ilgalaikes teisines Rusijos Federacijos saugumo garantijas“.

„Lyderiai apsikeitė nuomonėmis apie esamą padėtį, be kita ko, atsižvelgiant ir į pastarojo meto kontaktus su virtine tarptautinių partnerių, taip pat turint galvoje Prancūzijos pirmininkavimą Europos Sąjungai“, – nurodė spaudos tarnyba išplatintame pranešime.

„Vladimiras Putinas vėl atkreipė dėmesį į Kijevo valdžios provokacinius pareiškimus ir veiksmus, kurie kertasi su Minsko susitarimais“, – rašoma pranešime.

„Sutarta dėl tolesnių asmeninių kontaktų“, – pridūrė Kremlius.

Rusija netoli Ukrainos sutelkė daugiau kaip 100 tūkst. karių ir daug sunkiosios karinės technikos, taip pat reikalauja užkirsti tokioms šalims kaip Ukraina ir Sakartvelas galimybę tapti Aljanso narėmis ir sumažinti Rytų Europoje dislokuotas pajėgas.

Blokas tvirtina nesiderėsiantis dėl savo „pagrindinių principų“, tokių kaip visų NATO sąjungininkių gynyba ir valstybių partnerių laisvas pasirinkimas.

Vakarų lyderiai įspėjo Rusiją, kad įsiveržimo į Ukrainą atvejų jos lauktų „sunkios pasekmės“, įskaitant itin griežtas ekonomines sankcijas.

Kremlius tikina neplanuojantis surengti naujo įsiveržimo, nors prieš beveik aštuonerius metus aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

Nors Ukraina bando nesureikšminti invazijos pavojaus, įtampa yra išaugusi po to, kai ketvirtadienį Pentagonas paskelbė turintis įrodymų, jog Maskva planuoja nufilmuoti surežisuotą neva ukrainiečių pajėgų ataką prieš rusus, kad galėtų pateisinti savo puolimą.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas taip pat leido suprasti, kad netrukus planuoja vizitą į Rusiją. Vokiečių visuomeninio transliuotojo „Deutsche Welle“ (DW) žiniomis, O.Scholzas į Maskvą vyks vasario 15-ąją, o diena anksčiau lankysis Ukrainoje.

Prancūzijos prezidentas pastaraisiais metais tvirtino, kad Europa privalo palikti atvirus kanalus dialogui su Rusija.

Pasak jo, „reikalus dialogas“ yra geriau už atvirą konfrontaciją su Maskva greitai besikeičiančiame pasaulyje, kuriame vis tvirtesnes pozicijas užima Kinija.

E.Macronas kaip prezidentas Rusijoje lankėsi vienintelį kartą 2018 metų gegužę, kai dalyvavo Sankt Peterburgo ekonomikos forume ir susitiko su V.Putinu.

Pastarąjį kartą akis į akį su V.Putinu jis buvo susitikęs 2019 metų vasarą savo rezidencijoje pietų Prancūzijoje. 2020 metų gegužę numatytas jo vizitas į Maskvą buvo atidėtas dėl pandemijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas