Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 22 /16:53

E. Macronas: Prancūzija pasirengusi būti Paryžiaus olimpiados šeimininke

Prancūzų prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pirmadienį lankydamasis sportininkų kaimelyje sakė, kad Prancūzija yra pasirengusi būti Paryžiaus olimpiados šeimininke.
Michel Euler / via REUTERS
Michel Euler / via REUTERS

„Mes pasirengę ir būsime pasirengę per visas žaidynes“, – iki olimpiados atidarymo likus keturioms dienoms pareiškė E. Macronas.

„Šias žaidynes rengėme daug metų ir dabar prasideda lemiama savaitė, per kurią penktadienį įvyks atidarymo ceremonija, o vėliau – olimpiada, kuri vyks Paryžiuje, praėjus 100 metų nuo praėjusio karto“, – sakė prezidentas. 

Jis pridūrė: „Tai milžiniško darbo, kuris iš esmės pakeitė šalį, ypač Senos-Sen Deni rajoną, kuriame įsikūręs sportininkų kaimelis, vaisius.

Pirmadienį olimpiniame kaimelyje taip pat lankėsi Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas). Tikimasi, kad per patį žaidynių įkarštį į jį atvyks iki 14,5 tūkst. sportininkų ir pareigūnų.  

Sportininkų kaimelio kompleksą sudaro 40 skirtingų mažaaukščių gyvenamųjų namų korpusų. Teigiama, kad pastatai pastatyti pasitelkus naujoviškus metodus, naudojant mažai anglies dioksido į aplinką išskiriantį betoną, vandens perdirbimo sistemas ir perdirbtas statybines medžiagas.

Taip pat numatyta, kad olimpinio kaimelio kambariuose užuot įrengus oro kondicionierius, bus natūrali vėsinimo sistema. Tačiau neįtikintos šiuo sprendimu, kai kurios nacionalinės delegacijos savo sportininkams užsakė apie 2,5 tūkst. nešiojamųjų vėsinimo įrenginių.

Senos-Sen Deni rajonas, kur taip pat yra pagrindinis olimpinių žaidynių lengvosios atletikos stadionas, yra laikomas viena iš skurdžiausių Paryžiaus vietovių, todėl vietos valdžios institucijos tikisi, kad olimpinės žaidynės pagerins padėtį.

Prezidentas pažadėjo, kad po olimpinių žaidynių ši vietovė nebus pamiršta.

„Grįšiu po žaidynių, kad kartu su jumis pažiūrėčiau į palikimą ir įsitikinčiau, kaip pasikeitė gyvenimas“, – nurodė E. Macronas. 

„Izraelio delegacija yra laukiama Prancūzijoje“

Anksčiau pirmadienį Prancūzijos užsienio reikalų ministras Stephane'as Sejourne (Stefanas Sežurnė) pabrėžė, kad Izraelio sportininkai yra laukiami olimpinėse žaidynėse. 

Viena didžiausių Prancūzijos žydų grupių sekmadienį pasmerkė kraštutinių kairiųjų pažiūrų parlamentaro Thomaso Portes (Tomaso Portė) iš griežtosios kairės partijos „Nenugalėtoji Prancūzija“ (LFI) pareiškimą, kad Izraelio sportininkai nebus laukiami šią savaitę prasidėsiančioje olimpiadoje dėl karo Gazos Ruože, ir pavadino šiuos komentarus neatsakingais.

„Izraelio delegacija yra laukiama Prancūzijoje“, – prieš derybas su Izraelio kolega teigė S. Sejourne, pridurdamas, kad Th. Portes raginimas pašalinti šalį iš žaidynių buvo „neatsakingas ir pavojingas“.

„Užtikrinsime delegacijos saugumą“, – pridūrė ministras. 

Th. Portes dėl savo pasisakymų sulaukė piktos Prancūzijos žydų bendruomenės, politinių oponentų ir sąjungininkų reakcijos. 

Prancūzijos žydų institucijų atstovų tarybos vadovas Yonathanas Arfi (Jonatanas Arfis) pabrėžė, kad šie komentarai Izraelio sportininkus verčia taikiniais.

Y. Arfi pareiškė, kad Izraelio sportininkams „jau dabar olimpinėse žaidynėse gresia didžiausias pavojus“, primindamas 1972 metų Miuncheno žaidynėse „palestiniečių teroristų nužudytus“ 11 žmonių.

Tuo metu Prancūzijos saugumo pajėgos toliau ruošiasi penktadienio atidarymo ceremonijai. Pirmą kartą vasaros olimpinių žaidynių istorijoje atidarymo ceremonija vyks ne pagrindiniame stadione, o upėje.

Senoje vyks atidarymo ceremonija, kurios metu 85 baržomis ir valtimis plauks 6–7 tūkst. sportininkų.

Sportininkai išsilaipins Trokadero aikštėje priešais Eiffelio (Eifelio) bokštą, kur įvyks iškilmingos ceremonijos kulminacija, kuri, kaip žada organizatoriai, bus įspūdinga.

Iki 300 tūkst. žiūrovų, turinčių bilietus, ceremoniją stebės tribūnose ir Senos pakrantėse, dar 200 tūkst. žiūrovų, tikimasi, stebės ją iš apartamentų su vaizdu į upę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas