Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

E. Macronas: Vengrija negavo jokios dovanos už pritarimą paramai Ukrainai

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) ketvirtadienį atmetė mintį, kad Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas buvo įkalbėtas atsisakyti veto susitarimui dėl didžiulės paramos Ukrainai.
Arnaud Andrieu/SIPA / Arnaud Andrieu/SIPA
Arnaud Andrieu/SIPA / Arnaud Andrieu/SIPA

„Vengrija negavo jokios dovanos“, – sakė E. Macronas žurnalistams po to, kai aukščiausiojo lygio susitikime Briuselyje buvo susitarta dėl 50 mlrd. eurų paramos Ukrainai, teigdamas, kad Vengrijos lyderis tiesiog gavo patikinimą, jog ES su jo šalimi elgsis sąžiningai.

Ketvirtadienį Europos Sąjungos lyderiai, įveikę kelis mėnesius trukusį V. Orbano pasipriešinimą, susitarė dėl daugiamilijardinės pagalbos Ukrainai, o šį žingsnį pavadino ryžtinga žinia Rusijai.

Susitarimas dėl tolesnio lėšų srauto į Ukrainą sudarytas tuo metu, kai abejonės dėl Kyjivo rėmėjų iš Vakarų paramos sustiprino Rusijos prezidento Vladimiro Putino pozicijas po beveik dvejus metus trunkančios invazijos į kaimyninę šalį.

V. Orbanas buvo kaltinamas tuo, kad Ukrainos ateitį laiko įkaitu, siekdamas šantažuoti Briuselį, kad šis atlaisvintų Vengrijai milijardus eurų, kurie buvo įšaldyti laukiant Budapešto reformų.

Susirinkimo pradžioje V. Orbanas, susidūręs su dideliu kitų 26 ES lyderių spaudimu, sutiko atsisakyti veto dėl ketverių metų paramos paketo.

Atrodo, kad vengrų politikas išvyko iš esmės tuščiomis – jis gavo tik pažadą, kad po dvejų metų išlaidos gali būti peržiūrėtos.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen), paklausta, ar Vengrijos ministras pirmininkas sulaukė kokių nors pažadų gauti užblokuotą ES finansavimą, teigė, kad atsakymas yra „paprastas ne“.

Bandydamas gelbėti savo įvaizdį, V. Orbanas teigė, kad vietoj to gavo garantiją, jog „Vengrijos pinigai neatsidurs Ukrainoje“.

„Žinia aiški, – sakė prancūzų prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pasibaigus aukščiausiojo lygio susitikimui Briuselyje. – Rusija negali pasikliauti europiečių nuovargiu remti Ukrainą.“

E. Macronas sakė, kad šis susitarimas taip pat siunčia žinią Vašingtonui, kurio Kongresas stabdo milijardų dolerių pagalbos teikimą, kad „Europos Sąjunga yra čia, yra įsipareigojusi ir vykdo savo įsipareigojimus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas