Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 13 /16:27

E.Macronui paskelbus naują tvarką, prancūzai rekordiškai registruojasi vakcinacijai

Rekordinis skaičius prancūzų užsiregistravo skiepytis nuo COVID-19, šalies prezidentui Emmanueliui Macronui paskelbus apie neskiepytų asmenų laukiančius suvaržymus, įskaitant privalomą testavimą norint užeiti į restoraną.
Vakcinacija nuo koronaviruso Paryžiuje
Vakcinacija nuo koronaviruso Paryžiuje / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Pagrindinio vakcinacijos laiką rezervuojančio tinklalapio vadovas sakė, kad didžiausias srautas norinčiųjų registruotis buvo pirmadienio vakarą, kai E. Macronas kalbėjo per televiziją.

„Per minutę mes registravome 20 tūkst. žmonių. Tai yra absoliutus rekordas nuo [skiepijimo] kampanijos pradžios, ir tai truko visą vakarą ir dar šį rytą“, – televizijai BFMTV sakė „Doctolib“ vadovas Stanislas Nioxas-Chateau.

Iš viso svetainėje registravosi 926 tūkst. žmonių, 65 proc. jų jaunesni nei 35 metų, nurodė jis.

E. Macronas paskelbė, kad nuo rugpjūčio mėnesio visi, norintys išeiti pavalgyti ar išgerti, įlipti į tarpmiestinį traukinį arba apsipirkti prekybos centre, turės pateikti „sveikatos pasą“. Tai reiškia, kad jie turės būti vakcinuoti arba turėti neigiamą testo dėl COVID-19 atsakymą.

Tokio paso taip pat reikės dalyvaujant festivaliuose, einant į kiną arba į teatrą. Šis reikalavimas yra dalis vyriausybės strategijos, kuria siekiama sustabdyti naujų užsikrėtimo atvejų delta atmaina augimą.

Nemokami COVID-19 testai baigsis rugsėjį, „siekiant paskatinti rinktis vakcinaciją vietoje daugybės testų“, pridūrė E. Macronas, kurio kalbą žiūrėjo 22 mln. žmonių.

Valstybės vadovas taip pat pranešė apie nuo rugsėjo privalomus skiepus sveikatos apsaugos sistemos, senelių namų darbuotojams, taip pat asmenims, kurie dirba su pažeidžiamiausių grupių žmonėmis. Panašių priemonių imasi ir Graikija, Italija ir Britanija.

Prieštaravimai

Tačiau šios priemonės sulaukė griežtos kritikos socialiniuose tinkluose, įskaitant „Twitter“, kur išplito grotažymė #Dictature (pranc. diktatūra) ir valdžia buvo kaltinama įvedanti privalomą skiepijimą gudrumu.

Dalis kritikų tvirtino, kad sveikatos pasas pažeidžia asmens laisvę rinktis skiepytis arba ne, tuo metu „antivakseriai“ pradėjo skleisti sąmokslo teorijas apie vyriausybės ir farmacijos kompanijų ryšius.

Taip pat buvo dalinamasi E. Macrono gruodžio mėnesį tame pačiame tinkle paskelbta žinute, kad „vakcina nebus privaloma“.

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen kritikavo vyriausybę už privalomą skiepijimą medicinos darbuotojų, kuriems priešingu atveju nuo rugsėjo 15 dienos nebus mokamas atlyginimas.

„Mes plodavome jiems [vakarais] 20 valandą, laikėme juos mūsų didvyriais, kurie visada buvo šalia, nepaisant savo žemų atlyginimų ir sunkių darbo sąlygų, – parašė ji „Twitter“. – Dabar jie yra verčiami jausti kaltę ir jiems grasinama nemokėti atlyginimo, nepadoriai žiauriai.“

Kino bendrovės „CGR Cinemas“ vadovas Jocelynas Bouyssy (Žoselinas Buisi) radijui „Franceinfo“ sakė, kad yra „labai piktas“ dėl sveikatos paso, nes šį reikalavimą įgyvendinti sunku ir jis atbaidys žmones nuo ėjimo į kino teatrus.

„Mes kaip avys, vedamos į skerdyklą“, – sakė jis.

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras Olivier Veranas tvirtino, kad sveikatos pasas „nėra bausmė, nėra šantažas“.

„Galite ir toliau dirbti nesiskiepydami, vesti savo vaikus į mokyklą nesiskiepiję“, – sakė jis radijui RMC.

Pasak ministro, reikėjo rinktis, ar imtis naujų priemonių, kurios pirmiausia paveiks neskiepytus asmenis, ar ruoštis ketvirtam karantinui, kuris smogtų visai šaliai.

„Mes norime bet kokia kaina išvengti karantino“, – kalbėjo jis.

Prancūzijoje dėl plintančios labiau užkrečiamos koronaviruso delta atmainos per pastarąsias dienas registuojamų naujų paros atvejų skaičius perkopė 4 tūkstančius.

Maždaug 35,5 mln. žmonių – kiek daugiau nei pusė Prancūzijos gyventojų – yra paskiepyti mažiausiai viena vakcinos nuo COVID-19 doze, tačiau pastarosiomis savaitėmis skiepijimosi tempai buvo sulėtėję.

Pandemijos pradžioje Prancūzija buvo viena skeptiškiausiai vakciną vertinančių tarp visų išsivysčiusių šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas