Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Papečkys apie naktinę ataką: Izraelio atsakas turėjo reikiamą netikėtumo faktorių

Po Izraelio smūgių Iranui karybos ekspertas Egidijus Papečkys savo „Facebook“ paskyroje apžvelgė iki šiol žinomus faktus apie ataką. Jis pastebėjo, jog tokio ataka, nors ir buvo laukta, turėjo netikėtumo faktorių.
Izraelio ir „Hezbollah“ karas / - / AFP
Asociatyvi nuotr. Izraelio ir „Hezbollah“ karas / - / AFP
Temos: 2 Iranas Izraelis

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys savo „Facebook“ paskyroje pažymėjo, kad Izraelio atakos metu smogta ir oro gynybos elementams Sirijoje ir, kaip teigiama, Irake.

„Tokiu būdu siekta sumažinti Irano galimybę gauti oro stebėjimo ir kontrolės informaciją iš kaimyninių valstybių bei užtikrinant saugumą atakuojantiems ir grįžtantiems atgal Izraelio lėktuvams“, – rašė E.Papečkys.

Pasak jo, šiuo metu pranešama, jog antskrydžio metu dalyvavo apie 1 000 Izraelio lėktuvų.

„Apie nuostolius nepranešama, todėl tikėtina, kad Izraelio karinės oro pajėgos dar kartą įrodė savo išskirtinį profesionalumą planuojant ir įvykdant oro atakas

Pirmas smūgis buvo suduotas apie 2:30 val. vietos laiku. Irano oro gynybos darbą užfiksavo vietiniai gyventojai ir žurnalistai. Apie ataką iš karto pranešė Izraelis, o Irano pranešimai buvo kiek pavėluoti ir nelabai rišlūs – gana akivaizdu, kad nors ir buvo lauktas, bet Izraelio atsakas turėjo reikiamą netikėtumo faktorių.

Neabejoju (niekada neabejojau) kad neseniai neva JAV „nutekintas“ Izraelio oro puolimo prieš Iraną planas buvo tikslinė dezinformacija, sudėtinė karinės gudrybės, padėjusios užmigdyti Irano budrumą, dalis“, – rašė ekspertas.

Pasak jo, šiuo metu dar kalbama tik apie lėktuvus, tačiau neabejotina, kad prieš taikinius Sirijoje ir galimai Irake buvo dalyvavo ir bepiločiai orlaiviai.

„Kadangi Izraelio naikintuvams reikėjo įveikti apie 2 000 km, priemonių pasirinkimas buvo gana apribotas. Kad visa ši oro armada galėtų saugiai atakuoti, prireikė suderinto visų Izraelio oro pajėgų darbo. Kai kalbame apie 100 lėktuvų, tai kalbame apie smogiamąsias pajėgas, tuo tarpu jų darbą užtikrino dar keli šimtai orlaivių ir kitų priemonių.

Maždaug trečdalį Iraną atakavusių lėktuvų turėjo sudaryti modernūs amerikietiški naikintuvai F-35I, kurių elektronika papildyta ir Izraelyje sukurtais ir pagamintais elementais.

Ką gi, F-35 turėjo galimybę pademonstruoti savo išskirtines galimybes. Priminsiu, kad F-35 tampa visos NATO naikintuvu, vis daugiau valstybių juos užsisakant ir įsigyjant“, – rašė ekspertas.

Kaip pažymėjo E.Papečkys, po smūgio retorika išliko tokia pati kaip visada.

Izraelis tikino atakavęs tik karinius taikinius, visų pirma tolimo nuotolio raketų pajėgas ir tokių priemonių gamybos vietas. Jis teigia neatakavęs Irano naftos verslo ir branduolinių objektų.

Tokiu būdu siekiama sumažinti tolimesnės eskalacijos grėsmę ir atsižvelgiama į JAV viešai išsakytus reikalavimus, pažymi E.Papečkys.

Pranešama, kad nenukentėjo ir įvairių teroristinių grupių kovai prieš Izraelį diriguojančios Islamo revoliucijos sargybinių korpuso pajėgos.

Nors anksčiau buvo Izraelio grasinimų smogti ir Irano politinei valdžiai, šiąnakt tokių smūgių nebuvo.

Pasak karybos eksperto, apie tikslius nuostolius dar nėra žinoma.

„Iranas teigia net nesustabdęs civilinės aviacijos judėjimo, tačiau objektyvūs duomenys teigia ką kita – po pirmųjų pranešimų apie atakas oro erdvė virš Irano, Sirijos ir Irako buvo tarsi iššluota.

Kol kas neabejoju, kad Izraelio smūgiai buvo preciziški, tačiau jiems kiek trūko galingumo – dėl didelio nuotolio lėktuvai galėjo pakelti ribotą kiekį amunicijos.

Irano oro gynyba patyrė visišką fiasko. Kas, aišku, nėra netikėta“, – rašė jis.

Jis priminė, jog vakar sušauktame Rusijos Saugumo Tarybos posėdyje buvo kalbama apie bendradarbiavimą su ištikimiausiais partneriais Pietuose. O Iranas čia – numeris vienas.

Taip pat JAV ši ataka nebuvo naujiena, tą rodo prieš pat labai aiškiai išsakytos amerikiečių žinutės ir permesti papildomi naikintuvai į regioną.

„Kas bus toliau? Iranas irgi negalės neatsakyti. Kaip atsakyti – priemonių ne tiek ir daug. Visgi tikėtina, kad ne dabar, ne iš karto, bet gali būti vėl panaudotos tolimo nuotolio raketos. O kol kas bus pareikalauta didesnio aktyvumo iš Irano remiamų įvairaus plauko grupuočių“, – rašė E.Papečkys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai