Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

E.Papečkys: „Hamas“ užpuolė Izraelį – kas toliau?

„Sveiki atvykę į XX amžių! Aptariant šiandieninį puolimą prieš Izraelį, būtina grįžti 50 metų atgal. Lygiai prieš 50 metų, niekam to nesitikint, per didžiausią izraeliečių Yom Kippur šventę, Egiptas ir Sirija pradėjo karą prieš Izraelį. Prasidėjo kruvinas karas, geriausiai žinomas Yom Kippur pavadinimu“, – savo „Facebook“ paskyroje apie aktualius šeštadienio įvykius Izraelyje rašo karybos ekspertas Egidijus Papečkys.
Egidijus Papečkys
Egidijus Papečkys / AFP/„Scanpix“ ir Liberalų Sąjūdžio nuotr.

„Egiptiečiai sugebėjo forsuoti Sueco kanalą, pralaužti Bar-Lev gynybinę liniją, ir įsiveržti į Sinajų. 1967 m. kare arabų valstybes sutriuškinęs Izraelis jautėsi nenugalimas, jo karo aviacija ir šarvuotos pajėgos įrodė neturintys sau lygių regione.

Tačiau 1973 m. spalio 7 d. Izraelio karo aviacija susidūrė su stipriu naujų sovietinių oro gynybos sistemų S-75 (NATO terminais – SA-2), S-125 (SA-3) ir 2K12 „Kub“ (SA-6)„skėčiu“ ir patyrė milžiniškus nuostolius, bandydama atakuoti egiptiečius Sueco kanalo rajone.

Tuo tarpu Izraelio tankų kolonos, skubančios kontratakuoti Bar-Lev liniją atakuojančius Egipto pėstininkus, papuolė į nedidelių egiptiečių specialiųjų pajėgų grupių, ginkluotų naujomis sovietinėmis prieštankinėmis raketinėmis sistemomis „Maliutka“ (NATO terminais – „Sagger“) pasalas ir taip pat patyrė didžiulius nuostolius“, – primena E.Papečkys.

Pasak jo, Egipto politinė ir karinė valdžia tuomet taip apsvaigo nuo pergalės skonio, kad nesustojo numatytose ribose, o metėsi į tolimesnį savižudišką puolimą. Izraelio gynybos pajėgos spėjo susimobilizuoti, aviacija pakeitė taktiką, ir nutolę nuo savo stacionarios oro gynybos tvirtovės egiptiečiai ir sirai buvo sutriuškinti tankų mūšiuose ir oro atakomis.

„Izraelio žvalgyba pražiopsojo“

„Visa tai įvyko dėl lemtingos žvalgybos klaidos, ir Izraelis pasakė – „never again“. Ir štai, praėjus 50 metų, tai nutiko vėl. Izraelio žvalgyba pražiopsojo milžiniškus HAMAS pasiruošimo darbus Gazos sektoriuje, ir Izraelis vėl buvo užkluptas netikėtai.

Neišvengiamai kyla klausimas – o kam HAMAS viso to reikėjo? Kodėl būtent dabar? Ar HAMAS remia Iranas ir kurios nors kitos valstybės? Kas bus toliau?

5000 raketų smogė Izraelio gyvenamosioms vietovėms, o į jo teritoriją sausuma, oru ir jūra įsiveržė HAMAS kovotojai. Nuo tokių atakų turėję apsaugoti sienos, kontroliuojamos ginkluotais savaeigiais robotais, pažangiausia oro gynybos sistema „Iron Dome“ ir visuotinės gynybos koncepcija nesuveikė.

Pranešama apie daugiau nei 20 žuvusių ir daugiau nei 600 sužeistų izraeliečių (naujausi duomenys apie žuvusius čia, – red. past.)Tai yra katastrofa šiai valstybei ir jos visuomenei. Paimti ne mažiau kaip 5 tankai „Mekava“ ir kelios kitos šarvuotos mašinos, į nelaisvę pateko daugiau nei įprastai Izraelio karių, į Gazos sektorių išsivežami civiliai izraeliečiai. Žinoma, Izraelis pažadėjo dar nematytas pasekmes ir pradėjo žemės, oro ir jūros atakas“, – toliau rašo E.Papečkys.

Neišvengiamai kyla klausimas – o kam HAMAS viso to reikėjo? Kodėl būtent dabar? Ar HAMAS remia Iranas ir kurios nors kitos valstybės? Kas bus toliau? – svarsto karybos ekspertas.

„Aš į šiuos klausimus atsakymų dar neturiu, pernelyg mažai laiko, bet pasidalinsiu kai kuriais pamąstymais.

Nors smūgis tikrai stiprus, jis nėra mirtinas Izraeliui. Tuo tarpu HAMAS žino, kad atsakas bus greitas ir žiaurus, bus gerokai praretinta ne tik HAMAS kariauna, bet ir aukščiausia organizacijos vadovybė. Galų gale jie taip nukraujuos, kad dar ilgą laiką negalės mesti rimtesnio iššūkio Izraeliui.

Todėl labai laukiu, kas bus toliau – ar dar yra kažkokių „spąstų“, į kuriuos gali patekti Izraeliečiai?“ – svarsto ekspertas.

Pasak E.Papečkio, HAMAS pasiruošę kovoms urbanizuotose vietovėse, kuriose Izraelio pajėgoms padarys nuostolių, nors patys HAMAS kovotojai patirs dar didesnius. Smūgius iš oro mėgina neutralizuoti prisidengdami į nelaisvę patekusiais Izraelio kariais ir išsivežtais civiliais gyventojais. Tačiau tai leis sumažinti savo nuostolius tik trumpam. Bėgant laikui, HAMAS taps medžiojamais triušiais.

HAMAS gali ir nebeatsigauti

„Taigi klausimas – o kas toliau? Ar į konfliktą įsijungs kitos valstybės, turinčios konvencines pajėgas, Egiptas, Sirija, Jemenas? Kol kas nepanašu. Neaišku dėl Irano. Niekam nekyla abejonių, kad iraniečiai su šiandieniniu puolimu susiję. Viskas priklausys nuo to, ar Izraelis suduos smūgius Iranui, ar apsiribos grasinančiais pareiškimais.

Bet kokiu atveju labiausiai nukentės civiliai. Tiek Izraelyje, tiek Gazos sektoriuje. Jie jau miniomis plūsta tolyn nuo susirėmimų rajonų. Vėliau nukentės HAMAS. Greičiausiai tai taps savižudiška jų akcija, po kurios HAMAS gali ir nebeatsigauti.

Pasaulis remia užpultą Izraelį, o Rusija dūsauja, bijodama prarasti Irano paramą. Iranas ... šią valstybę kankina tokios vidaus politinės problemos, kad karas gali pasirodyti labai parankus padedant jas išspręsti.

Beje, panašu, kad nesuveikė legendinė Izraelio savigynos sistema – piliečiai nuo lengvai ginkluotų HAMAS kovotojų namie turimais ginklais neatsigynė. Mums ši pamoka – itin svarbi“, – „Facebook“ rašo E.Papečkys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai