Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Edwardas Lucasas: „Putinas „skaldyk ir valdyk“ politiką Vakaruose vykdė labai sėkmingai“

Vilniaus politikos analizės instituto organizuotoje diskusijoje „Putinas amžinai ar post-Putino eros aušra?“ dalyvavęs Europos politikos analizės centro (CEPA) viceprezidentas Edwardas Lucasas teigė, kad norėdami tinkamai atsakyti į Rusijos keliamą grėsmę, Vakarai pirmiausia turėtų atsikratyti viltingo mąstymo. Anot analitiko, labai svarbu, kad kuo daugiau valstybių paklausytų Jungtinės Karalystės (JK) raginimų išsiųsti rusų diplomatus.
Edwardas Lucasas
Edwardas Lucasas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

E.Lucaso teigimu, oficialiai paskutinę kadenciją pradedantis V.Putinas turi du tikslus.

E.Lucasas: „Pirmiausia jis nori, kad Rusija būtų saugi Putinui. Jis nenori baigti kaip Janukovyčius ar Khadafi, nenori būti nužudytas, įkalintas ar pašalintas iš valdžios. Taip pat jis nori, kad pasaulis būtų saugus Rusijai – kad nebūtų jokių tarptautinių organizacijų, skatinančių daryti spaudimą Rusijai ir neleidžiančių Maskvai daryti tai, ko ji nori.“

„Pirmiausia jis nori, kad Rusija būtų saugi Putinui. Jis nenori baigti kaip Janukovyčius ar Kadhafi, nenori būti nužudytas, įkalintas ar pašalintas iš valdžios.

Taip pat jis nori, kad pasaulis būtų saugus Rusijai – kad nebūtų jokių tarptautinių organizacijų, skatinančių daryti spaudimą Rusijai ir neleidžiančių Maskvai daryti to, ko ji nori“, – kalbėjo analitikas.

Anot E.Lucaso, teoriškai tai padaryti atrodo gana sudėtinga.

„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Janukovyčius
„Scanpix“/AP nuotr./Viktoras Janukovyčius

„Putinui šalies viduje sekasi nelabai gerai: jam nepavyko modernizuoti ekonomikos, jis nepavertė Rusijos stipria geopolitine žaidėja, turinčia daug stiprių sąjungininkių ir įdomių idėjų. Todėl jo valdymas nėra labai geras, jis itin priklauso nuo naftos kainų“, – sakė jis.

E.Lucaso teigimu, teoriškai Rusija pasaulio akyse neatrodo kaip stipri žaidėja – Vakarų populiacija, įskaitant Turkiją ir Japoniją, yra maždaug septynis kartus didesnė nei rusų. Be to, bendrai Vakarai gali džiaugtis beveik 40 kartų didesniu bendruoju vidaus produktu (BVP).

„Absurdiška, kad dėl to mums turėtų kilti sunkumų, turėtumėme nerimauti dėl Kinijos ar terorizmo – kam nerimauti dėl Rusijos? Tokiu požiūriu vadovavosi Obamos administracija, ir, pažiūrėkite, kur mus tai nuvedė“, – tikino CEPA viceprezidentas.

E.Lucasas teigė, kad jam nerimą kelia jau nuo 1991-ųjų besitęsiantis viltingas Vakarų mąstymas.

VIDEO: Vladimiras Putinas – KGB agentas, tapęs galingiausiu žmogumi Rusijoje

„Jie tikina, kad Rusija eina teisinga linkme, kad vis dar galime su ja susitvarkyti. Tačiau atsidūrėme situacijoje, kai Rusija įvykdė cheminio ginklo ataką Anglijos mieste, apnuodijo Britanijos pilietį, jo dukrą, vieno pareigūno sveikatai turbūt pakenkta negrįžtamai, galimai paveikti dar šimtai piliečių. O Vakarai atsakė išsiųsdami pranešimą spaudai“, – sakė jis.

„Ne todėl, kad mums tai nerūpi, Britanijoje mums tai labai rūpi. Tačiau nieko daug negalime padaryti, kadangi šalies ekonomika priklausoma nuo finansinių užsienio įplaukų, įskaitant Rusiją“, – tikino E.Lucasas.

Atsakydama į Maskvos nenorą bendradarbiauti tiriant buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukros apnuodijimą nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, Jungtinė Karalystė iš šalies išsiuntė 23 rusų diplomatus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje

Vakarų susiskaldymas

Diskusijos metu E.Lucasas dėkojo Lietuvos užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui už paramą S.Skripalio apnuodijimo klausimu ir gyrė prezidentės Dalios Grybauskaitės pažadą iš šalies išsiųsti žvalgybinę informaciją renkančius rusų diplomatus.

„Labai svarbu, kad tai padarytų ir daugiau šalių“, – sakė E.Lucasas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Dalia Grybauskaitė
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Dalia Grybauskaitė

CEPA viceprezidentas mano, kad dėl Vakarų susiskaldymo kalta ir Maskva.

E.Lucasas: „Putinas mato, kad jis „skaldyk ir valdyk“ politiką Vakaruose vykdė labai sėkmingai. Britanija, buvusi viena stipriausių Vakarų sąjungininkių, tapo silpnąja grandimi.“

„Putinas mato, kad jis „skaldyk ir valdyk“ politiką Vakaruose vykdė labai sėkmingai. Britanija, buvusi viena stipriausių Vakarų sąjungininkių, tapo silpnąja grandimi“, – teigė jis.

E.Lucaso teigimu, susiskaldymą atskleidžia Vakarų lyderių, įskaitant Europos Komisijos vadovo Jeano-Claude'o Junckerio ir JAV prezidento Donaldo Trumpo sveikinimai rinkimuose nugalėjusiam V.Putinui.

„Tai buvo rinkimų teatro epizodas, kurio scenarijų Kremlius parašė iš anksto. Auditorijai buvo įdomu tik tai, kaip ant scenos bus išdėliotos dekoracijos, kuria tvarka aktoriai pasakys savo eilutes“, – tikino E.Lucasas.

Analitiką nustebino ir Estijos prezidentės Kersti Kaljulaid sprendimas pasveikinti V.Putiną „su tuo, ką vargiai galima pavadinti pergale, ir vargiai galima pavadinti rinkimais“.

„Griūva Baltijos šalių vienybė. Vienintelis dalykas, dėl kurio Baltijos šalys galėjo sutarti, tai pasveikinti Putiną su pergale ar ne. Juk tai nebuvo siurprizas, tačiau nesugebėta to padaryti.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Kersti Kaljulaid
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Kersti Kaljulaid

Jei nori pasveikinti, nusiųsti diplomatinį pareiškim, laikytis protokolo – tebūnie, tačiau tik tol, kol visi dėlto to sutaria“, – mano E.Lucasas.

„Atsikratyti viltingo mąstymo“

E.Lucasas mano, kad pirmiausia Vakarai turėtų atsikratyti „viltingo mąstymo“.

„Man nerimą kelia mąstymas, kad greitai įvyks kažkas labai gero. Dešimtajame dešimtmetyje žmonės sakė, kad Rusija negali išgyventi, nes jos infrastruktūra tuoj žlugs. Tačiau tai nevyksta.

Buvo kalbama, kad vidurinioji klasė pavers Rusiją normalia šalimi, nes jai rūpi klestėjimas ir laisvė. Matėme ekonomikos augimą, tačiau politika nepasiteikė.

Buvo sakoma, kad ateis jaunimas, pirmoji karta, augusi be baimės, be baimės, kad kažkas vidury nakties pasibels į duris, ir kad ji pakeis šalį. Tai irgi neįvyko.

E.Lucasas: „Vienas tyrimas rodo, kad didžiausi nacionalistai Rusijoje su stipriausiomis antivakarietiškomis pažiūromis yra jauni, universitetinį išsilavinimį turintys Maskvos gyventojai.“

Vienas tyrimas rodo, kad didžiausi nacionalistai Rusijoje su stipriausiomis antivakarietiškomis pažiūromis yra jauni, universitetinį išsilavinimį turintys Maskvos gyventojai“, – sakė analitikas.

Anot E.Lucaso, nepasiteisino ir viltys, kad pasikeis ekonominės aplinkybės ir Rusija finansiškai nebeišgalės sau leisti vykdyti supergalios užsienio politikos.

Analitiko teigimu, nėra jokių įrodymų, kad tai – paskutinė V.Putino kadencija.

„Jis gali tapti Rusijos dziudo federacijos vadovu, ir paaiškės, kad tai federacijai priklauso visi pinigai, ji priima visus sprendimus ar kažkas panašaus“, – sakė E.Lucasas.

Jo teigimu, nereikėtų manyti, kad V.Putiną pakeisiantis vadovas bus neabejotinai geresnis.

„Optimizmu Putinui siunčiame labai pavojingą žinutę, kad jis, puldamas kitas šalis, pavyzdžiui, vykdydamas kibernetines atakas prieš Estiją ar kariaudamas Ukrainoje ir Gruzijoje, nužudydamas Litvinenką ar bandydamas nužudyti Skripalį ir jo dukrą, išsisuks nuo pasekmių.

VIDEO: Putino rinkimų cirkas: spektaklis, kurio baigtis buvo aiški iš anksto

Kiekvienu iš šių atvejų mūsų atsakas Kremliui buvo silpnas. Todėl manau, kad šiuo metu vienintelis kylantis realus klausimas yra tas, ką blogo jis padarys toliau. Kažkas paaukos savo gyvybę ar kitaip nukentės, o kaltinti turėsime tuos, kurie per pastaruosius keletą metų turėjo progų atsakyti tinkamai, tačiau to nepadarė“, – tikino E.Lucasas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas