Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egiptas atidarė strateginę karinę bazę Viduržemio jūroje

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi šeštadienį atidarė strateginę karinio jūrų laivyno bazę Viduržemio jūroje, skirtą užtikrinti „saugias laivybos linijas“, pranešė prezidentūra.
Egiptas atidarė strateginę karinę bazę Viduržemio jūroje
Egiptas atidarė strateginę karinę bazę Viduržemio jūroje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai naujausia Egipto karinė bazė Viduržemio jūroje, kurios dėmesys bus sutelktas į šalies šiaurinės ir vakarinės dalies apsaugą“, – sakoma Egipto prezidentūros pranešime.

Ceremonijoje dalyvavo JAE prezidentas šeichas Mohamedas bin Zayedas Al Nahyanas ir Libijos prezidiumo vadovas Mohammadas Menfi.

Bazė įsikūrusi maždaug 255 kilometrų atstumu į vakarus nuo Aleksandrijos, link sienos su Libija – tai šalis, kurioje Egiptas ir JAE atliko svarbų karinį vaidmenį.

Libijos kontrolę dalinasi Tripolyje įsikūrusi Turkijos palaikoma Nacionalinės santarvės vyriausybė (NSV), vadovaujama Fayezo al Sarrajo, ir rytuose veikianti administracija, remiama karinio lyderio Khalifos Haftaro ir turinti Jungtinių Arabų Emyratų, Egipto ir Rusijos paramą.

Balandžio mėnesį Egipto premjeras Mostafa Madbouli buvo nuvykęs į Libiją, kur vedė derybas su laikinuoju ministru pirmininku Abdul Hamidu Dbeibah, o derybos tapo nauju Kairo ir Tripolio ryšių atšilimo ženklu.

A.H.Dbeibah vasario mėnesį lankėsi Egipte savo pirmojo oficialaus vizito po rinkimų.

Balandžio mėnesį A.H.Dbeibah taip pat lankėsi Abu Dabyje, kur jį šiltai pasveikino šeichas Mohamedas bin Zayedas Al Nahyanas, išreiškęs paramą naujajai Libijos administracijai.

Egipto prezidentas ir jo svečiai šeštadienį stebėjo karinius manevrus, kuriuose dalyvavo keli laivai, sraigtasparniai ir naikintuvai.

Valstybinis laikraštis „Akhbar Al-Youm“ pranešė, kad naujojoje Egipto bazėje yra aerodromas ir kilometro ilgio prieplauka.

Bazė buvo pavadinta „Liepos 3-iosios“ vardu, siekiant pagerbti dieną, kai prieš aštuonerius metus per karinį perversmą, kuriam vadovavo dabartinis Egipto lyderis, buvo nušalintas tuometis islamiškų pažiūrų prezidentas Mohamedas Morsi.

Egiptas turi dar tris jūrų bazes Viduržemio jūroje ir vieną – Raudonojoje jūroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas