Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Egzekucijas ukrainiečiams vykdęs „Wagner“ samdinys: „Nesigailiu nė vieno dalyko“

Buvęs privačios karinės bendrovės „Wagner“ samdinys prisipažino nužudęs ir kankinęs dešimtis ukrainiečių karo belaisvių ir pateikė vieną išsamiausių pasakojimų apie Rusijos pajėgų žiaurumus Ukrainoje, paskelbė britų leidinio „The Guardian“ žurnalistai.
Karys prie Bachmuto
Karys prie Bachmuto / „Cover Images“/„Scanpix“

49 metų Aleksejus Savičevas, buvęs rusų nuteistasis, kurį pernai rugsėjį užverbavo „Wagner“ pajėgos, interviu telefonu sakė, kad per šešis mėnesius trukusias kovas Rytų Ukrainoje dalyvavo vykdant ukrainiečių karo belaisvių egzekucijas.

„Mums buvo liepta neimti jokių belaisvių ir tiesiog juos sušaudyti vietoje“, – teigė jis.

A.Savičevas prisiminė atvejį, kai praėjusį rudenį kovėsi netoli Rytų Ukrainos miesto Soledaro, kur jis sakė dalyvavęs nužudant 20 apsuptų ukrainiečių karių.

„Mes juos sušaudėme, – pasakojo kovotojas. – Tai yra karas, ir aš nesigailiu nė vieno dalyko, kurį ten padariau. Jei galėčiau, grįžčiau atgal.“

Buvęs „Wagner“ kovotojas: Prigožinas atvyko į mūsų kalėjimą ir pasakė, kad ieško žudikų. Jis aiškino, kad reguliarioji kariuomenė pilna menkystų, kurie nesugeba atlikti darbo.

Kitą kartą jam ir kitiems „Wagner“ kovotojams buvo pavesta užduotis nužudyti „kelias dešimtis“ sužeistų ukrainiečių karo belaisvių, „metant granatas“ į griovį, netoli Bachmuto.

„Nebuvo jokių taisyklių“, – pareiškė jis.

Pirmadienį žmogaus teisių grupė „Gulagu.net“ A.Savičevo pasakojimą pirmą kartą paskelbė valandos ir 17 minučių trukmės vaizdo įraše, kuriame jis pasirodė kartu su kitu buvusiu „Wagner“ kovotoju, įvardytu kaip Azamatas Uldarovas, kuris taip pat atviravo, kad per mūšį dėl Bachmuto žudė civilius, įskaitant vaikus.

Privati karinė bendrovė „Wagner“ užverbavo dešimtis tūkstančių kalinių, įskaitant nuteistus žudikus, kovoti Rytų Ukrainoje. Jiems buvo pasiūlyta laisvė, jei jie išgyvens beveik savižudišką šešių mėnesių stažuotę, kurią A.Savičevas užbaigė kovo 12 d.

A.Savičevas leidiniui „The Guardian“ pateikė dviejų medalių, kuriuos, jo teigimu, jis gavo už mūšį prie Soledaro – miesto Rytų Ukrainoje, kurį „Wagner“ kariai užėmė sausio pradžioje, – nuotraukas.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kareivis prie Soledaro miesto
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kareivis prie Soledaro miesto

Vyro parodymai prisideda prie gausėjančių įrodymų, atskleidžiančių karo nusikaltimus, kuriuos Rusijos kariai įvykdė Ukrainoje.

Mėnesio pradžioje taip pat pasirodė du vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuota, kaip Rusijos kariai akivaizdžiai nupjauna galvas ukrainiečių karo belaisviams.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad pasaulis negali ignoruoti tokio „blogio“.

Atsakydamas į „Gulagu.net“ paskelbtą interviu, Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovas Andrijus Jermakas pareiškė, kad atsakingi asmenys turėtų būti nubausti.

„Prisipažinimo nepakanka. Turi būti bausmė. Griežta ir teisinga. Ir ji tikrai bus“, – asmeninėje tviterio paskyroje paskelbė jis.

Aš buvau „Wagner“ gretose ir žinau, ką jie gali padaryti su tais, kurie kalba. Suprantu, kad netrukus galiu mirti. Tiesiog nenoriu, kad mano mirtis būtų smurtinė.

Nuo karo pradžios nemažai Rusijos karių, įskaitant vieną buvusį „Wagner“ nuteistąjį, pabėgo į užsienį ir papasakojo liudiję ir dalyvavę Rusijos karo nusikaltimuose, tačiau A.Savičevo parodymai yra retas buvusio Jevgenijaus Prigožino pajėgų kario, vis dar esančio Rusijoje, pasakojimas.

A.Savičevo teigimu, nuo pirmadienio, kai davė pirmąjį interviu, jis slapstosi ir sulaukė „daugybės“ grasinimų.

Antradienį J.Prigožinas pareiškė, kad dviejų buvusių „Wagner“ karių pasakojimas yra „akivaizdus melas“ ir kad jo kovotojai „niekada nelietė ir neliečia“ vaikų.

A.Savičevas atskleidė bijantis, kad jo laukia tokios pat pasekmės, kaip ir Jevgenijaus Nužino, nuteisto žudiko, užverbuoto „Wagner“, kuris pasidavė Ukrainos pajėgoms, bet vėliau buvo perduotas Rusijai ir nužudytas.

„Aš buvau „Wagner“ gretose ir žinau, ką jie gali padaryti su tais, kurie kalba, – sakė A.Savičevas. – Suprantu, kad netrukus galiu mirti. Tiesiog nenoriu, kad mano mirtis būtų smurtinė“.

Jis teigė buvęs liudininku, kaip ne kartą buvo nužudyti kiti „Wagner“ kovotojai, kuriuos vadai apkaltino nepaklusus įsakymams arba pažeidus „elgesio kodeksą“, be kita ko, dėl alkoholio vartojimo.

J.Prigožino spaudos tarnybos nuotr./„Wagner“ samdinių kūnai
J.Prigožino spaudos tarnybos nuotr./„Wagner“ samdinių kūnai

A.Savičevas teigė, kad prisijungė prie „Wagner“ pajėgų po to, kai J.Prigožinas praėjusių metų rugsėjį apsilankė jo IK-12 kolonijoje Voroneže.

„Prigožinas atvyko į mūsų kalėjimą ir pasakė, kad ieško žudikų. Jis aiškino, kad reguliarioji kariuomenė pilna menkystų, kurie nesugeba atlikti darbo“, – sakė jis.

Vyras pasakojo, kad jam buvo leista prisijungti prie pajėgų, nepaisant ŽIV diagnozės – Rusijos reguliarioji kariuomenė neleidžia į savo gretas stoti sunkiomis ligomis sergantiems kariams.

„Jiems nerūpi, ar tu sergi ŽIV, ar hepatitu, jei tik gali žudyti“, – sakė jis.

Anot A.Savičevo, į kovą su „Wagner“ gretose užsiregistravo kiek daugiau nei 100 kalinių iš jo kolonijos Voroneže. Po dviejų savaičių mokymo kursų jis buvo išsiųstas į fronto liniją, iš pradžių kovėsi Soledare, o vėliau – Bachmute.

Buvęs kovotojas tvirtino, kad buvo įtrauktas į nedidelius keturių žmonių būrius, naudojamus kaip „šturmo būriai“, kuriems buvo įsakyta rengti itin pavojingus Ukrainos pozicijų puolimus.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ukrainos kariai prie Bachmuto
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ukrainos kariai prie Bachmuto

Jis apskaičiavo, kad iš 100 jo kalėjime užverbuotų kalinių gyvi liko tik 21. Vakarų ekspertų vertinimais, nuo Maskvos invazijos pradžios į „Wagner“ pajėgos prarado daugiau kaip 30 tūkst. samdinių, daugiausia buvusių kalinių.

„Iš esmės buvome tik mėsa savo vadams, iki šiol nežinau, kaip išgyvenau, – sakė A.Savičevas. – Niekas mumis nesirūpino.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas