Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai apie protestus Kazachstane: įtampa augo jau seniai, o interesų turi ir kitos šalys

Kazachstane nerimsta įtampa. Tūkstančiai žmonių skirtinguose šalies miestuose iš pradžių patraukė į gatves dėl smarkiai išaugusių suskystintų dujų kainų, tačiau netrukus kazachų reikalavimai išsiplėtė ir įgijo labiau politinį atspalvį. 15min kalbinti ekspertai teigė, kad protestų nuotaikos Kazachstane brendo jau kurį laiką, o nuspėti jų baigtį kol kas sudėtinga. Tiesa, ne mažiau svarbus čia ir trečiųjų šalių – Kinijos ir Rusijos – vaidmuo, kurios Kazachstane turi savo interesų.
Almatos merija
Almatos merija / Twitter nuotr.

Mitingai prieš dujų kainų kilimą prasidėjo sekmadienį Žanaozene, esančiame naftos turtingame vakariniame Mangystau regione, ir peraugo į protestus visoje šalyje. Trečiadienį susirėmimai su policija vyko jau ne viename mieste.

Almatoje buvo padegta prezidento rezidencija. Aktobės mieste liepsnose skendo merijos pastatas, pranešta apie užimtą oro uostą, nusiaubtas redakcijas, pasklido pranešimai apie šimtus nukentėjusių asmenų.

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas dar antradienį Almatoje bei Almatos ir Mangystau regionuose iki sausio 19 dienos įvedė nepaprastąją padėtį ir komendanto valandą, galiojančią nuo 23 val. iki 7 valandos. Netrukus atstatydinta buvo ir šalies vyriausybė, sumažintos dujų kainos bei pasakyta, kad jas nuo šiol reguliuos valstybė, todėl kainos negalės staigiai augti.

Tikėtasi, kad visa tai nuramins kazachus. Tačiau taip neįvyko. Trečiadienį K.-J.Tokayevas kreipėsi į Kazachstano gyventojus teigdamas, kad susidariusios padėties toleruoti negalima. Jis tikino esą protestuotojai puldinėja pareigūnus. K.-J.Tokayevo nuomone, blogiausia padėtis yra Almatos mieste, ten neva „grėsmė kilo visiems gyventojams“.

Tiesa, tuo pat metu jis pranešė, kad nuo šiol jis, o ne buvęs valstybės lyderis Nursultanas Nazarbayevas eis šalies Saugumo tarybos vadovo pareigas. Kazachstano gyventojai buvo nepatenkinti, kad beveik tris dešimtmečius prezidento poste buvęs N.Nazarbayevas ir toliau laiko šalies kontrolę savo rankose, išlikdamas Saugumo tarybos vadovu, taip pat „Tautos lyderiu“. Pastarosios pareigos suteikia jam unikalių politikos formavimo privilegijų ir imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo.

K.-J.Tokayevas pažadėjo netrukus paskelbti ir daugiau pasiūlymų dėl politinių reformų šalyje.

15min kalbinti ekspertai teigė, kad protestai Kazachstane nėra „perkūnas iš giedro dangaus“. Socialinė ir ekonominė padėtis seniai kėlė kazachų nepasitenkinimą, stiprėjo ir nepalankumas autoritariniam valdymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito