Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertai apie R.Protasevičiaus „prisipažinimą“: režimas naudoja spaudimą ir šantažą

Baltarusijos režimui paskelbus vaizdo įrašą, kuriame suimtas žurnalistas Romanas Protasevičius kalba apie prisipažinimą dėl neramumų organizavimo, ekspertai pabrėžia, kad šių žodžių jis neištarė laisva valia. 15min kalbinti analitikai atkreipia dėmesį, kad Aliaksandro Lukašenkos parankiniai tokius vaizdo įrašus įpratę kurti pasitelkdami bauginimą ar net kankinimus. Baltarusijos opozicija teigia, kad pakeliui į Vilnių sulaikytas vyras patiria fizinį ir moralinį spaudimą.

Režimo propagandos kanalai pirmadienio vakarą išplatino vaizdo įrašą, kuriame suimtas R.Protasevičius skelbia duodantis „prisipažinimo parodymus dėl masinių neramumų organizavimo Minske“.

Prie stalo sėdintis 26 metų R.Protasevičius, dėvintis juodą džemperį, teigė, kad yra tardymo izoliatoriuje Minske. Jis įraše sako, kad pareigūnai elgiasi korektiškai, o jis pats neturi problemų su sveikata.

Politologas, žmogaus teisių organizacijos „Freedom House“ atstovas Lietuvoje Vytis Jurkonis pabrėžia, kad „Baltarusijos režimui nėra svetimas įvairaus tipo spaudimas ir šantažas, įskaitant naudojantis ir artimuosius, o taip pat naudojant ir fizines priemones“.

„Gausybė kankinimo atvejų praėjusiais metais jau yra užfiksuoti ir dokumentuoti Baltarusijos žmogaus teisių gynėjų. Tą pažymi ir tokių institucijų kaip ESBO ir Jungtinės Tautos ataskaitos. Internete yra ir kraupūs tariamo prisipažinimo video akivaizdžiai kankinto Mikola Dziadoko“, – 15min sakė V.Jurkonis.

„Tokių akivaizdžių požymių šiame vaizdo įraše su R.Protasevičiumi nematyti, bet pažįstantys jį neabejoja, kad jis patiria spaudimą. O Baltarusijos režimo pastarųjų metų veikla rodo labai aiškų veikimo braižą. Traktuoti to kaip savo noru ir laisva valia padaryto kreipimosi negalima“, – teigė jis.

Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala sako, kad režimas ne pirmą kartą „iš galios ir įbauginimo pozicijos transliuoja neva suimtųjų siunčiamą žinutę pasauliui, kuri kaip taisyklė palanki jėgos struktūroms“.

„Tą jau matėme su Sviatlana Cichanouskaja, visiems žinoma, kad tie pasisakymai neturėjo nieko bendro su laisva valia. Teisinėse valstybėse tokių metodų neprireikia“, – 15min sakė L.Kojala.

VIDEO: Baltarusijos režimas išplatino R.Pratasevičiaus vaizdo įrašą

Pati Baltarusijos opozicijos lyderė S.Cichanouskaja, komentuodama vaizdo įrašą, teigė neabejojanti, kad R.Protasevičius patiria fizinį ir moralinį spaudimą.

Žurnalistas R.Protasevičius buvo sulaikytas, kai Baltarusijos tarnybų nurodymu buvo nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ orlaivis.

Kartu su R.Protasevičiumi sulaikyta jo draugė, kuri yra Rusijos pilietė.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda Baltarusijos pareigūnų elgesį pavadino valstybinio terorizmo aktu. Lietuvos Vyriausybė uždraudė skrydžius iš Baltarusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas