Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Ekspertai apie tariamą „Hamas“ laišką Minskui: režimas net nesistengia įtikinti

Paaiškėjus, kad Minsko dispečeriai iš Atėnų į Vilnių skridusio lėktuvo įgulai apie sprogmenį pranešė anksčiau, nei gavo tariamą palestiniečių grupuotės „Hamas“ grasinimą, politologai sako: ši istorija – tragikomiška, o Baltarusijos režimas net nesistengia įtikinamai suklastoti įrodymų. Prognozuojama, kad tiriant šią istoriją Minsko laukia dar ne vienas „gėdos momentas“.
Oro uostas Minske
Oro uostas Minske / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Tiriamosios žurnalistikos centras „Dosjė“ ir partneriai paskelbė gavę neva „Hamas“ atstovų elektroninio laiško, siųsto Minsko oro uostui, kopiją.

Pagal laiško duomenis matyti, kad Minsko dispečeriai „Ryanair“ pilotui apie informaciją dėl galimo sprogmens orlaivyje pranešė 27 minutėmis anksčiau, nei gautas pats laiškas.

Iš Atėnų į Vilnių skridęs „Ryanair“ lėktuvas buvo nutupdytas Minske, jame buvęs nepriklausomas žurnalistas Romanas Protasevičius ir jo mergina Sofija Sapega – sulaikyti.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytoja prof. Dovilė Jakniūnaitė mano, kad Minsko režimas nejaučia poreikio įtikinamai klastoti įrodymus.

VIDEO: Išplatintas vaizdo įrašas su Sofia Sapega, kuriame ji teigia esanti vieno „Telegram“ kanalo redaktorė

Pasak jos, grupuotė „Hamas“ buvo pasirinkta reaguojant į aktualijas, tačiau režimo galimai nepasiekė naujausia informacija, kad ugnis tarp Izraelio ir kovotojų Gazos Ruože jau buvo nutraukta.

„Nebuvo daryta prielaida, kad kas nors patikės, o buvo sukurtas ne iki galo apgalvotas politinis spektaklis“, – 15min sakė D.Jakniūnaitė.

Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala mano, kad operacijoje vaidmenį suvaidino ir režimo nekompetencija. Taip pat tai, kad jis nejaučia poreikio įtikinamai suklastoti įrodymus.

„Iš Baltarusijos girdėsime daug prieštaringos informacijos. Tai jau dabar yra akivaizdu. Režimas neturi tikslo ką nors įtikinti, jo tikslas – paskleisti kiek įmanoma daugiau klaidingų naratyvų, kiek įmanoma labiau suvelti bendrą vaizdą ir tikėtis, kad bent daliai tų, kurie mažiau seka įvykius, kažkuri iš tų melagingų žinučių galėtų prilipti ir pasirodyti gana įtikinama“, – 15min sakė L.Kojala.

VIDEO: 15/15: kaip baltarusiai perėmė „Ryanair“ lėktuvą?

Pasak politologo, nors kokybė nebuvo pagrindinis režimo tikslas, „buvo galima bent keletą detalių padaryti geriau“.

Minsko versija dėl to, kas pasiuntė melagingą pranešimą apie sprogmenį lėktuve, keitėsi. Iš pradžių buvo tvirtinama, kad tai padarė palestiniečių grupuotė „Hamas“, reikalaudama paliaubų su Izraeliu.

JAV ir Europos Sąjungos (ES) teroristine grupuote laikoma „Hamas“ paneigė tokią informaciją ir pasmerkė palestiniečių įtraukimą į „archajišką“ Baltarusijos režimo mąstymą apie žiniasklaidos laisvę.

Trečiadienį Baltarusijos autokratinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, kreipdamasis į parlamentarus, paskelbė, kad grasinimo dėl sprogmens sulaukta iš Šveicarijos.

„Hamas“, ne „Hamas“ – šiandien tai neturi reikšmės“, – kreipdamasis į Baltarusijos parlamentarus, kalbėjo A.Lukašenka.

Kaip rašo „Dosjė“, gegužės 23 dieną 12.25 val. Baltarusijos laiku iš adreso ahmed_yurlanov1988@protonmail.com Lietuvos oro uostų administracija gavo laišką, kuriame grasinama susprogdinti bombą reiso FR4978 lėktuve.

Jame rašoma: „Mes, „Hamas“ kariai, reikalaujam, kad Izraelis nutrauktų ugnį Gazos ruože. Mes reikalaujam, kad ES atsisakytų paramos Izraeliui šiame kare. Žinoma, kad „Delphi ekonomikos forumo“ dalyviai grįžta namo gegužės 23 dieną reisu FR4978. Šiame lėktuve padėta bomba. Jei jūs neįvykdysite mūsų reikalavimų, bomba sprogs virš Vilniaus. Allah Akbar.“

VU TSPMI dėstytojas Nerijus Maliukevičius tariamo „Hamas“ laiško istoriją vadina tragikomiška, jis įžvelgia režimo desperaciją. Pasak politologo, iliustratyvu, kad teroristinė grupuotė nori nuo šios istorijos atsiriboti.

„Tai yra baltais siūlais siūta legenda, kuria buvo bandoma pateisinti lėktuvo užgrobimą ir konkrečių asmenų parėmimą, tačiau ji trūkinėja per tuos pačius baltus siūlus.

Nes šiais laikais duomenis galima įvairiai sutikrinti, sulyginti, manau, kad šio režimo laukia dar ne vienas toks gėdos momentas. Viliuosi, kad žurnalistai ir atviros prieigos duomenų analitikai į šią istoriją pažiūrės ir palygins dar ne vienu kampu, įskaitant keleivių duomenis“, – 15min teigė N.Maliukevičius.

Minske įsikūrusio Strateginių ir užsienio politikos studijų centro analitikai daro prielaidą, kad nutupdyti lėktuvą ir sulaikyti R.Protasevičių Minskui galėjo pasiūlyti Rusija, siekdama, kad į tokį žingsnį sureagavę Vakarai dar labiau izoliuotų Baltarusiją.

Pasak analitikų, apie R.Protasevičiaus buvimą lėktuve galėjo būti pranešta tik jam įsiregistravus į skrydį, todėl Minskui beveik nebuvo palikta laiko priimti sprendimus.

Reaguodama į lėktuvo nutupdymą ir R.Protasevičiaus sulaikymą, Europos Vadovų Taryba pirmadienį sutarė išplėsti sankcijas Baltarusijai. Plačiau apie jas skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius