Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Ekspertai atskleidė, kaip sunaikinti nenugalima laikytą Rusijos gynybos sistemą S-400

Rusijos geriausia laikomos oro gynybos sistemos likimas karo Ukrainoje metu atskleidė, kad ji yra pažeidžiama net kai kurių senesnių Vakarų ginklų, o pergalės prieš ją Vakarų šalims gali suteikti naujų idėjų, kaip ją įveikti, naujienų svetainei „Business Insider“ tvirtino kalbinti ekspertai.
Kryme sunaikinta priešlėktuvinių raketų sistema S-400 „Triumf“
Kryme sunaikinta priešlėktuvinių raketų sistema S-400 „Triumf“ / „Reuters“/„Scanpix“

Rusijos S-400 laikoma viena pažangiausių pasaulyje oro gynybos sistemų, tačiau per Rusijos invaziją į Ukrainą buvo sunaikintas ne vienas jos vienetas.

Ekspertai leidiniui aiškino, kad sistema neabejotinai yra labai pajėgi, tačiau ji turi tam tikrų silpnų vietų, kuriomis Ukrainos pajėgos sugebėjo pasinaudoti.

Socialinių tinklų nuotrauka/S-400 raketų sistemos paleidimas
Socialinių tinklų nuotrauka/S-400 raketų sistemos paleidimas

„Mes aiškiai žinome, kad ukrainiečių raketos prasiskverbia ir tokiu greičiu, kad tikrai kelia problemų rusams“, – sakė Hagos strateginių studijų centro analitikas Fredrikas Mertensas.

Rusijos S-400 „Triumf“, NATO žinoma kaip SA-21 „Growler“, yra tolimojo nuotolio, keliu riedanti "žemė-oras“ tipo raketų sistema, senesnės S-300 sistemos įpėdinė. Šią sistemą Rusija ne kartą pasitelkė smogdama Ukrainos miestams.

Prieš Rusijos invaziją į Ukrainą Tarptautinis strateginių studijų institutas šį ginklą pavadino „viena sudėtingiausių pasaulyje“ oro gynybos sistemų.

Pirmą kartą ji pradėta naudoti 2007 m. ir laikoma Rusijos atitikmeniu amerikiečių gamybos sistemai „Patriot“. JAV analitinio centro „Defense Priorities“ Didžiosios strategijos programos direktorius Ryanas Menonas, palyginęs šias sistemas, įvertino, kad rusiškoji tkrai veikia prasčiau.

Rusijos valstybinės karinės bendrovės „Rosoboronexport“, prižiūrinčios didžiąją dalį Rusijos karinio eksporto, vadovas vasario mėn. pavadino ją „geriausia pasaulyje tolimojo nuotolio oro gynybos sistema“.

Tačiau Ukrainos fronto linijoje šios sistemos reklama ne visada pasiteisina.

Ekspertas: Šias labai galingas sistemas galima sunaikinti taikant sisteminį požiūrį. Tai nėra „tiesiog šaudyti prieš ją ginklu“, jūs turite išardyti visus elementus, kurie ją gina, ar tai būtų jutikliai, ar kitos ginklų sistemos, kitos oro ir raketų bei dronų gynybos sistemos.

Johnas Hoehnas, korporacijos RAND tyrėjas, besispecializuojantis ore vykdomame kare, „Business Insider“ pažymėjo, kad jos tarptautinis populiarumas rodo, jog ji vertinama kaip „viena geriausių oro gynybos priemonių, kurios buvo prieinamos“.

„Apskritai, – sakė jis, – manau, kad Ukrainos karinės oro pajėgos laikė ją didele grėsme“. Tačiau, ekspertas atkreipė dėmesį, kad Ukraina rado būdų, kaip jai pasipriešinti ir net sunaikinti.

Nuo plataus masto karo Ukrainoje pradžios Kyjivas sunaikino kelias „nesunaikinamas" S-400 sistemas.

Rugsėjį Ukraina pranešė, kad sunaikino dvi Rusijos S-400 sistemas laikinai okupuotame Kryme. Pasak leidinio „Forbes“, prieš Rusijos pradėtą karą aneksuotame pusiasalyje buvo tik penkios tokios sistemos.

Po sėkmingo smūgio praeitų metų rudenį Ukrainos pajėgos tvirtino, kad vienoje iš atakų naudojo modifikuotą priešlaivinę raketą „Neptūnas“ – ji pagaminta Ukrainoje, įkvėpta senesnės, sovietinės raketos.

Balandį Ukrainos karinė žvalgyba nurodė, kad šalies gynėjams pavyko sunaikinti arba bent jau kritiškai pažeisti keturias S-400 paleidimo sistemas laikinai okupuotame Kryme.

Kai kurie Ukrainos smūgiai buvo suduoti senesniais ginklais nei S-400, kuriems ji pagal idėja turėtų būti atspari.

„Scanpix“ nuotr./S-400 oro gynybos sistema
„Scanpix“ nuotr./S-400 oro gynybos sistema

Silpnosios vietos

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija lapkričio mėn. skelbtoje žvalgybos ataskaitoje teigė, kad Ukraina per savaitę tikriausiai sunaikino bent keturias sistemas, o Rusijos žiniasklaida nurodė, kad trys iš jų buvo Ukrainos Luhansko srityje.

Susirašinėjmo platformoje „Telegram“ stebėjimo gupė „VChK-OGPU“, teigusi, kad turi šaltinių Rusijos karinėse tarnybose, tvirtino, kad per išpuolį buvo naudojamos ATACMS raketos, šios amerikiečių sukurtos taktinės balistinės raketos naudojamos nuo 1986 m.

Analitikas F.Mertensas įvertino, kad S-400 turi „problemų su balistinių raketų taikinių perėmimu“. Tuo tarpu Ukrainai perduotos amerikietiškos oro gynybos sistemos „Patriot“ geba atremti net tokias pažangias rusų raketas kaip „Kinžal“.

Ukrainos pergalės, kaip ir dauguma šio karo įvykių, ateina su išlyga, kad nėra objektyvių įrodymų, kiek sistemų Ukraina pataikė, palyginti su tuo, į kiek sistemų ji taikėsi, ar kiek kartų S-400 buvo sėkmingi.

Korporacijos RAND priešraketinės gynybos ekspertas Mattiasas Ekenas pažymėjo, kad Rusija daug ką apie šią sistemą laiko paslaptyje, ir nė viena šalis nėra visiškai atvira dėl savo nuostolių skaičiaus.

Sugalvojo, kaip pataikyti

Australijos kariuomenės atsargos generolas majoras ir karinis strategas Mickas Ryanas apibūdino S-400 kaip „labai galingą sistemą“, tačiau pabrėžė, kad Ukraina sugalvojo, kaip kartais ją sužlugdyti.

Analitikas: Ukraina gali būti pajėgi pataikyti į kai kurias S-400 sistemas dėl Rusijos tinklo trūkumų – galbūt jis nėra tinkamai sukurtas, todėl atsiranda spragų.

„Šias labai galingas sistemas galima sunaikinti taikant sisteminį požiūrį. Tai nėra „tiesiog šaudyti prieš ją ginklu“, jūs turite išardyti visus elementus, kurie ją gina, ar tai būtų jutikliai, ar kitos ginklų sistemos, kitos oro ir raketų bei dronų gynybos sistemos.“

Jis pabrėžė, kad tai padaryti „yra labai sunku ir brangu“.

M.Ryanas įvertino, kad tai, ką sugebėjo pasiekti Ukrainos pajėgos kovoje prieš nenugalimomis laikytas rusų sistemas yra "įspūdingas žygdarbis“.

Jis sakė, kad ukrainiečiai, padedami NATO šalių pagalbos ir bendros Aljanso taikinių doktrinos, „tapo daug sistemingesni ir įmantresni, kai imasi labai sudėtingo ir sisteminio labai galingų Rusijos sistemų naikinimo“.

Stratego nuomone, Ukrainai geriau nei Rusijai pavyko apsaugoti savo raketų sistemas.

„Jie naudoja apgaulę, dažnai jas perkelia, naudoja manekenus, – aiškino M.Ryanas. – Yra visa eilė veikimo būdų. O rusams tai sekasi ne taip gerai“.

Oro gynybos sistemos paprastai veikia ne izoliuotai, o kaip daugiasluoksnio tinklo dalis, kai skirtingos sistemos veikia siekdamos aptikti gaunamą ataką ir ją neutralizuoti, taip pat apsaugoti vertingiausias tinklo sistemas, pavyzdžiui, S-400.

J.Hoehnas nurodė, kad Ukraina gali būti pajėgi pataikyti į kai kurias S-400 sistemas dėl Rusijos tinklo trūkumų – galbūt jis nėra tinkamai sukurtas, todėl atsiranda spragų, nes kitos sistemos, pavyzdžiui, raketų sistema „Pantsir“, kuri taip pat nepateisino lūkesčių, neatlieka pakankamo vaidmens, kad apsaugotų ir palaikytų S-400.

„Scanpix“/AP nuotr./Raketų sistema S-400
„Scanpix“/AP nuotr./Raketų sistema S-400

Pasak jo, Ukraina sugebėjo „sugalvoti labai kūrybišką taktiką, kad galėtų panaudoti ir sunaikinti kai kurias iš šių sudėtingų Rusijos sistemų“.

Ekspertas pridūrė, kad visi naikintuvai F-16, kurių Ukraina šią vasarą turėtų sulaukti iš sąjungininkų ir kurie pateks į S-400 veikimo zoną, taps taikiniais.

J.Hoehno nuomone, bandymas sunaikinti Rusijos oro gynybos sistemas gali būti Ukrainos F-16 pilotų prioritetas, tačiau tai padaryti prieš S-400 bus didelis iššūkis, nes šie naikintuvai yra aukščiausio lygio grėsmė.

Tuo tarpu F.Mertensui atrodo kad nereikėtų nuvertinti S-400 gynybos sistemų, nors jos ir turi „keletą potencialiai ryškių trūkumų, dėl kurių gali būti pažeidžiamos prieš tokį pajėgų ir pažangų priešininką kaip Jungtinės Valstijos ar NATO, o tai rusams sukels labai rimtą susirūpinimą“.

Ekspertų nuomone, Ukrainos pajėgų sėkmė prieš tokias sistemas padeda jos sąjungininkams Vakaruose ir NATO išmokti, kaip įveikti šią sistemą ateityje, ir aiškina, kad „iš tikrųjų tai yra didelė galimybė Vakarų karinėms ir žvalgybos organizacijoms rinkti informaciją apie Rusijos kariuomenės pajėgumus visose srityse“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius