Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertai po atakos Nicoje: tai aklojo kova su reginčiuoju – mes akli, o teroristai mato

Po teroristinio išpuolio Prancūzijos kurorte Nicoje, kai 31-erių vyras sunkvežimiu traiškė Bastilijos paėmimo dieną šventusius žmones, prabilta, kad tokiems teroristiniams išpuoliams neįmanoma užbėgti akių, nors jie ir labai primityvūs. Kaip rašo gazeta.pl, ši ataka parodė, jog teisėsauga nespėja koja kojon su teroristais, nes pastarųjų naudojamos technikos arsenalas – neišsenkantis.
Išpuolis Nicoje
Išpuolis Nicoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip portalui sakė daug metų antiteroristinę veiklą vykdęs buvęs pareigūnas Jerzy Dziewulskis, tai tarsi aklojo kova su reginčiuoju: „Mes esame akli, o teroristai – itin akyli. Tai jie žino, kur ir kada atakuos. Šis vyras važiavo ir nužudė daug žmonių. Ir to neįmanoma numatyti. Jeigu neturime išankstinės informacijos apie galimą teroro aktą, tai tokia ataka tikrai įvyks.“

Pasak antiteroristinę veiklą daug metų vykdžiusio pareigūno, įmanoma, kad teroristas veikė vienas. Bet tokiu būdu jis padarė daugiau žalos, nei galėtų padaryti visa teroristų grupė, pradėjusi šaudyti vidury miesto. „Jeigu žino vienas žmogus, žino tik jis, jeigu du – jau žino visi. Tad tikėtina, kad tai vieno žmogaus galvoje gimęs planas ir apgalvotas jo įgyvendinimas“, – kalbėjo J.Dziewulskis.

Terorizmo klausimų specialistas Krzysztofas Liedelis pripažįsta, kad jau kelias savaites tarnybos turėjo žinių apie galimus teroristinius aktus susprogdinant sprogmenų pilnus automobilius. Tačiau scenarijus, kai sunkvežimis įvažiuoja į minią ir traiško žmones, buvęs visiškai netikėtas.

„Esame įtraukti į karą su „Islamo valstybe“, kitaip to neįmanoma pavadinti, – pareiškė J.Dziewulskis. – Nėra tokios jėgos, kuri galėtų kovoti su teroristiniais aktais, apie kuriuos nieko nežino. Jeigu nesulaukiame signalų, esame bejėgiai. Nėra tokios valstybės, kuri tokiu atveju galėtų apsaugoti savo piliečius. Išpuolio Nicoje nebuvo galima numatyti, nors jis ir buvo itin primityvus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas