Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai: smūgiai husių judėjimui duos priešingą rezultatą

Trys iškilūs Didžiojoje Britanijoje dirbantys Jemeno ekspertai JK užsienio reikalų komitetui pareiškė, kad JK ir JAV smūgiai husių pozicijoms Jemene duos priešingą rezultatą, sustiprins paramą husiams ir neatgrasys husių nuo tolesnių išpuolių, skelbia „The Guardian“.

Nė vienas iš šios ekspertų trijulės nėra palankiai nusiteikęs husių atžvilgiu, tačiau visi jie teigė manantys, kad, kaip tvirtina husių atstovai, atakomis daugiausia siekiama išreikšti solidarumą su palestiniečiais Gazos Ruože. Britų ministrai šį teiginį ne kartą atmetė kaip husių propagandą, kuria parlamento nariai neturėtų tikėti.

Jie taip pat skirtingu mastu įspėjo, kad Britanija silpnina savo pozicijas tarptautiniu mastu, nes yra vienintelė šalis, be JAV, pasirengusi imtis puolamųjų karinių veiksmų prieš husius. Atrodo, kad toks vertinimas šokiravo kai kuriuos parlamento narius, dalyvaujančius komitete.

VIDEO: JAV laivas smogė penkioms husių raketoms

Helen Lackner, buvusi Europos užsienio santykių tarybos vizituojanti bendradarbė ir knygos „Jemen in Crisis“ autorė, sakė: „Oro antskrydžiai yra neįtikėtinai nenaudingi visais įmanomais požiūriais, kuriuos tik galima įsivaizduoti. Husiai yra labai nepopuliarūs tarp milijonų žmonių, kurie gyvena jiems valdant. Dėl [oro smūgių] jų populiarumas padidėjo milijonu procentų. Jų populiarumas išaugo“.

Elisabeth Kendall iš Kembridžo universiteto Girtono koledžo sakė suprantanti oro antskrydžių motyvus, tačiau pridūrė: „Tai duoda priešingą rezultatą, nes didina husių populiarumą tuo metu, kai husiams reikia jį didinti“.

„Chatham House“ Artimųjų Rytų programos mokslinis bendradarbis Farea Al-Muslimi sakė: „Mačiau, kad per daug šalių veikia turėdamos iliuziją, kad gali ką nors pasiekti Jemene bombomis. Mačiau tai su JAV dronų smūgiais, su Saudo Arabija, o pastaruoju metu – su Jungtine Karalyste ir JAV.“

H.Lackner tvirtino, kad „husių parama palestiniečiams Izraelyje yra tikra ideologinė pozicija; tai tikriausiai vienintelė tikra jų pozicija“. Ji pridūrė: „Baigkite karą Gazoje, ir busiai nustos.“

E.Kendall taip pat įspėjo, kad JK gali prarasti „labai vertingus sąjungininkus regione, tokius kaip Omanas, kuriuos tikrai turime išlaikyti savo pusėje, jei norime apskritai išspręsti Jemeno problemą“. Be to, mes prisidėsime prie Rusijos ar Kinijos pasakojimų apie Jungtinę Karalystę kaip apie pasaulio policiją, kuri kišasi į suvereniteto reikalus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito