Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai: valdžia, turtas ir statusas Rusijoje priklauso nuo V.Putino

Rusijos vadovą Vladimirą Putiną, manoma, supa jo artimiausi pasekėjai. Tačiau ką jie apie jį galvoja? Pasak žiniasklaidos grupės „Sky News“ į šį klausimą sudėtinga atsakyti net ir tiems, kurie daugelį metų studijavo Rusijos vidaus politiką.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / Imago / Scanpix nuotr.

Buvęs Didžiosios Britanijos ambasadorius Rusijoje seras Andrew Woodas „Sky News“ teigė, kad vienas iš pagrindinių V.Putino bruožų yra „kalbėtis su kuo mažiau žmonių“ – tai reiškia, kad Kremliuje žmonių yra nedaug, o dar mažiau – artimoje jo aplinkoje.

Tuo tarpu Johnas Foremanas, neseniai dirbęs Didžiosios Britanijos gynybos atašė Maskvoje, tvirtino, jog Rusijos prezidento vidinis ratas yra susaistytas senos draugystės, dauguma žmonių pažįstami jau 25-30 metų.

Jo nuomone, Rusijoje yra „visai kitoks valdžios pobūdis“, paremtas „asmenybe, draugyste ir senais ryšiais“.

„Šiuos sprendimus priima vyrukai, kurie anksčiau kartu ėjo į mokyklą, šnekėjosi tarpusavyje arba žaidė dziudo ir pan.“, – pridūrė valstybės pareigūnas.

„Jie visi žino, kad valdžia ir turtas priklauso nuo V.Putino. Todėl, turėdami asmeninių minčių apie V.Putiną, jie niekada jų neišsakytų viešai, nes žino, kokios pasekmės gali kilti, jei jie susipriešins vieni su kitais ir bus laikomi nelojaliais.“

Pasak J.Foremano, jie nėra „kvaili žmonės“ ir supranta, kas vyksta dėl karo, tačiau „šiuo metu jie apskaičiavo, kad geriau laikytis to, ką pažįsta, nei rizikuoti pakeisti vadovybę“ – ir prarasti postus, o galbūt ir gyvybę.

Ekseterio universiteto pasaulinės politikos ekspertas, profesorius Davidas Lewisas sutinka, kad V.Putinui artima aplinka gali „labai daug prarasti“, jei jis bus nušalintas nuo valdžios.

Tačiau jis taip pat mano, kad daugelis prezidento aplinkos žmonių pritaria jo pasaulėžiūrai, o kai kurie užima dar kur kas labiau kraštutinę poziciją – mano, kad Vakarai yra „priešiška jėga“, kuri „naudoja Ukrainą kaip tarpininką Rusijai pulti“.

Buvęs Didžiosios Britanijos ambasadorius Rusijoje pažymėjo, kad artimiausia V.Putino aplinka dabar susitelkusi tik į karą, o dauguma institucijų, kurios paprastai sudaro vyriausybę, yra panaikintos.

„Iš pradžių jis turėjo vyriausybę. Jis turėjo žmonių, kurie galėjo jam patarti ekonomikos klausimais“, – dėstė jis.

Tačiau tie, kurie turėjo vietinę valdžią visoje Rusijoje, „visi buvo faktiškai išsiųsti“, todėl dabar V.Putinas priima sprendimus, „labai pagrįstus tuo, kuo jis pats tiki“, sakė seras A.Woodas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas