Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ekspertas: atvykusios į Baltarusiją, „Wagner“ pajėgos atsidūrė spąstuose

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ kasdien dalinasi savo įžvalgomis apie Ukrainos vykdomo kontrpuolimo eigą ir karščiausius įvykius dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.
Egidijus Papečkys
Egidijus Papečkys / Liberalų Sąjūdžio nuotr.

Antradienį ryte paskelbta, kad „Wagner“ priklausantis privatus lėktuvas nusileido netoli nuo Minsko esančiame Mačiuliškių aerodrome. Dienos pavakarę privačios samdinių grupuotės vado atvykimą patvirtino ir autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

Nepaisant to, E.Papečkys pažymėjo, jog yra keista, kad iki šiol nebuvo publikuoti jokie vizualūs „Wagner“ lyderio atvykimo įrodymai.

Ekspertas pažymėjo, kad kai kurie rusiški šaltiniai teigia, jog į Baltarusiją kolonomis su šarvuota technika jau atvyko ir dalis „Wagner“ pajėgų. Tačiau jo nuomone tai skamba keistai ir nėra įtikinama.

„Jeigu kažkokiu stebuklingu būdu jie ir galėjo nuriedėti iš Rostovo iki Baltarusijos, tai Kremlius jokiu būdu negalėjo jiems leisti kur nors judėti didelėmis organizuotomis grupėmis. Dar didesnes abejones kelia tai, kad kol kas nebuvo jokių vizualių jų atvykimo įrodymų, to nepatvirtina ir baltarusių opozicija“, – atkreipė dėmesį E.Papečkys.

Jo įsitikinimu, į Baltarusiją neatvyks daug „Wagner“ kovotojų: didelė dalis jų arba pasirašys kontraktus su Rusijos kariuomene, arba mėgins išvykti į Afriką, kur Kremlius tebeturi savo interesų.

A.Lukašenkai šiandien buvo viena geriausių dienų jo gyvenime, rašė E.Papečkys. Šalies lyderis turėjo progą daug pakalbėti ir pasigirti, tik pagyras vos keliais sakiniais nubraukė Vladimiras Putinas.

Karybos eksperto nuomone, A.Lukašenkai „Wagner“ kariai reikalingi „duoti į kailį opozicijai“, jeigu toks poreikis atsirastų, tačiau ne dalintis patirtimi su baltarusių kariais, kaip antradienį teigė Baltarusijos prezidentas, ar sustiprinti karines pajėgas.

„Patiems „Wagner“ kariams bazė Baltarusijoje reikalinga išgyventi (kažkur prisiglausti reikia) ir ruoštis savo purviniems darbeliams Afrikoje“, – rašė jis.

„Wagner“ kovotojus tenkins ir tos kuklios sąlygos, kurias pasiūlys A.Lukašenka. Bet yra keli „bet“.

„Pirma, pinigų jie čia neuždirbs (pasak Putino, nuo 2022 gegužės iki 2023 gegužės „vagneriai“ iš Rusijos gynybos ministerijos biudžeto gavo beveik milijardą eurų). Antra, Lukašenka neleis jiems pernelyg laisvai jaustis. Trečia, ir tai svarbiausia, Baltarusijoje jie yra spąstuose. Iš čia išskristi ir išvažiuoti galima tik per Rusiją. O Kremlius bet kada visus kelelius gali uždaryti, lėktuvą nusodinti, o „Wagner“ karius apkaltinti būtais ir nebūtais nusikaltimais ir įkišti už grotų, – rašė E.Papečkys.

Jam neatrodo, kad J.Prigožinas pernelyg pasitikės A.Lukašenkos apsauga ir „stengsis kiek galima greičiau susirasti saugesnę vietelę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas