Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 04

Ekspertas neabejoja, kad Rusija grįš: turite įtikinti stipresnes šalis ginti jus

Ar Baltijos šalys tikrai išgirstos? Ar jos gali jaustis saugesnės? Ar Europa ir toliau turėtų pasikliauti Jungtinių Valstijų parama? Tai tik keletas klausimų, kuriuos kelia geopolitikos ekspertas Julianas Lindley-Frenchas. Jis akcentuoja, kad Baltijos šalių balsas galėtų būti girdimas dar labiau, o Europa per dažnai slepiasi už JAV nugaros, nors apsiginti gali ir pati.
Pabradėje atidaryta „Herkus“ stovykla JAV kariams
Stovykla JAV kariams / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Profesorius Julianas Lindley-Frenchas yra geopolitikos ekspertas, „The Alphen Group“ pirmininkas, Londono valstybingumo instituto vyresnysis mokslinis bendradarbis, „Europa Analytica“ direktorius Nyderlanduose ir Kanados pasaulinių reikalų instituto bendradarbis, 13 knygų apie tarptautinio saugumo politiką ir strategiją autorius.

Kalbėdamas su Latvijos žiniasklaidos kanalu TVNET jis atskleidė, ką Baltijos šalys turėtų padaryti, kad jų balsas Europoje būtų garsiau girdimas ir kokių pertvarkų reikėtų imtis mūsų žemyne, kad nebereikėtų visada slėptis už amerikiečių nugarų.

Lygiai prieš dvejus metus, kai kalbėjomės, Jūs kvietėte Baltijos šalis garsiau pasisakyti už save Europos Sąjungoje ir NATO, kad mus išgirstų. Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą praėjo daugiau nei pusantrų metų. Ar manote, kad privertėme juos mus išgirsti? Ir svarbiausia, ar jie reagavo visomis jiems prieinamomis priemonėmis?

– Ne. Kaip jau ne vienerius metus pabrėžiu, šiuo metu prasideda rimti geopolitiniai neramumai, nuo kurių Europa, ypač Baltijos šalys, nėra apsaugota.

Mano nuomone, problema yra ne Jungtinėse Valstijose. Nes JAV darys, ką gali, bet jų ištekliai dėl Kinijos bus išmėtyti visame pasaulyje. Problema yra trijose didelėse Vakarų Europos šalyse – Vokietijoje, Prancūzijoje ir mano šalyje, Didžiojoje Britanijoje.

Didžioji Britanija sparčiai didina savo gynybos biudžetą. Turime didžiausias laivų statybos programas nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Statome naujus branduolinius povandeninius laivus, naujus eskadrinius minininkus, naujas fregatas. Bet tai skirta Didžiosios Britanijos gynybai. Vokietija kalba apie „Zeitenwende“, bet iš tikrųjų jos nevykdo. Prancūzija visada yra Prancūzija, visada kalba, bet niekada nieko nedaro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas