Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekvadore vyksta prezidento rinkimai

Ekvadoro gyventojai sekmadienį renka prezidentą per rinkimus, kuriuos aptemdė vieno svarbiausių kandidatų nužudymas, atkreipęs dėmesį į smurtą, niokojantį kadaise taikią šalį, įtrauktą į neteisėtą prekybą narkotikais.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Ekvadoras

Balsavimo apylinkės atsidarė 7 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku. Balsavimas turi tęstis iki 17 val. vietos (pirmadienio 1 val. Lietuvos) laiku.

Ekvadoro gyventojai renka Guillermo Lasso (Giljermo Laso) įpėdinį, kuris paskelbė pirmalaikius rinkimus, kad išvengtų apkaltos proceso praėjus vos dvejiems metams po išrinkimo.

Po įtemptos kampanijos, per kurią aštuoni kandidatai į prezidentus agitavo vilkėdami neperšaunamomis liemenėmis, visoje Pietų Amerikos šalyje buvo dislokuoti kariai, kad būtų užtikrintas saugus balsavimas.

Pastaraisiais metais Ekvadoras tapo užsienio narkotikų mafijos, siekiančios eksportuoti kokainą, veiklos vieta, ir tai pakurstė žiaurų karą tarp vietos gaujų.

Prieš balsavimą buvo įvykdytos kelios politinės žmogžudystės, o vienu rimčiausių pretendentu į prezidento postą laikyto Fernando Villavicencio (Fernando Viljavisensijaus) nužudymas likus vos 11 dienų iki rinkimų parodė, su kokiomis problemomis susiduria šalis.

„Tai visiškai netipiški rinkimai, vykstantys iš esmės siaubo situacijoje, kurią Ekvadoras išgyvena (...) dėl egzistuojančio smurto, kuris, nužudžius Villavicencio, pasireiškė dar aštriau ir žiauriau“, – naujienų agentūrai AFP sakė politologė Anamaria Correa Crespo (Anamarija Korėja Krespo).

2022 metais šalyje buvo fiksuotas rekordinis, 26 žmogžudysčių, tenkančių 100 000 gyventojų, rodiklis – didesnis nei Kolumbijoje, Meksikoje ir Brazilijoje.

Grasinimai

Gegužę G. Lasso paleido Kongresą, kad išvengtų apkaltos dėl įtariamos korupcijos.

Prieš F. Villavicencio nužudymą apklausose pirmavo 45 metų Luisa Gonzalez (Luisa Gonsales), teisininkė, priklausanti buvusio prezidento Rafaelio Correos (Rafaelio Korėjos) kairiųjų partijai.

Tačiau stebėtojai teigia, kad nužudymas galėjo supurtyti rinkiminę kovą.

Velionį F. Villavicencio kandidatų sąraše pakeitė kitas žurnalistas Christianas Zurita (Kristijanas Surita).

Likus kelioms valandoms iki balsavimo, Ch. Zurita teigė, kad socialiniuose tinkluose jam buvo grasinama mirtimi.

„Grasinimai mano gyvybei ir mano komandai mūsų nesustabdys, tačiau jie verčia mus imtis griežtesnių saugumo priemonių“, – rašė jis socialiniame tinkle „X“ ir pridūrė, kad jo partija įspėjo valdžios institucijas ir rinkimų stebėtojus.

Politikos analitikai teigia, kad kandidatas, kurio populiarumas labiausiai išaugo, yra 40-metis dešiniųjų pažiūrų verslininkas Janas Topikas (Džanas Topikas).

Rembo pravardę turintis buvęs Prancūzijos užsienio legiono desantininkas ir snaiperis pažadėjo sunaikinti nusikalstamas gaujas ir pastatyti daugiau kalėjimų.

Kiti pagrindiniai kandidatai yra dešiniųjų pažiūrų buvęs viceprezidentas Otto Sonnenholzneris (Otas Zonenholcneris) ir kairiųjų pažiūrų čiabuvių advokatas Yaku Perezas (Jaku Peresas).

Sekmadienį kartu su rinkimais Ekvadore vyksta du svarbūs referendumai. Rinkėjų bus klausiama, ar tęsti naftos gavybą Amazonėje ir ar uždrausti kasybos veiklą viename miške.

Prezidento rinkimai vyksta pagal dviejų turų rinkimų sistemą. Kad laimėtų jau pirmajame ture, kandidatas turi surinkti daugiau kaip 50 proc. balsų arba gauti ne mažiau kaip 40 proc. balsų ir turėti 10 procentinių punktų persvarą prieš artimiausią varžovą. Jei prireiktų antro turo, jis numatytas spalio 15 dieną.

Naujasis prezidentas pradės eiti pareigas spalio 26 dieną ir dirbs tik likusią G. Lasso kadencijos dalį – pusantrų metų.

Rinkėjai taip pat rinks 137 vietų parlamento narius.

Tikimasi, kad pirminiai rezultatai bus paskelbti tą pačią naktį, o galutinių rezultatų tikimasi po 10 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas