Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 12 /21:12

„El Chapo“ JAV teisme pripažintas kaltu: karjera baigėsi visam laikui

Niujorko teisme prisiekusiųjų žiuri paskelbė, kad Meksikos narkotikų baronas Joaquinas Guzmanas, dar žinomas kaip „El Chapo“ yra kaltas dėl vadovavimo didžiausiam pasaulyje kvaišalų prekeivių karteliui ir šimtų tonų narkotikų atvežimo į JAV. Gangsterio karjera baigėsi – jam gresia įkalinimas iki gyvos galvos, skelbia „The New York Times“.
Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas
Joaquinas „El Chapo“ Guzmanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Byla buvo nagrinėjama tris mėnesius ir retkarčiais priminė meksikietišką telenovelę.

Teismo salėje skambėjo šiurpūs pasakojimai apie J.Guzmano nusikaltimus, čia liudijo buvusi „El Chapo“ meilužė, o šalia sėdėjo dabartinė jo žmona (apie liudijimus teisme galite skaityti šioje 15min publikacijoje).

Dukart iš kalėjimo Meksikoje pabėgti sugebėjęs J.Guzmanas, kuris vadovavo Sinaloa karteliui, buvo sulaikytas 2017-ųjų sausį. Po metų jis buvo išduotas JAV.

Prisiekusiesiems dėl verdikto paskelbti „El Chapo“ kaltu pagal visus kaltinimus prireikė kiek daugiau nei savaitės, nors prokurorai Bruklino teisme buvo pateikę krūvą jo kaltės įrodymų.

Teisme taip pat liudijo 56 asmenys, iš kurių 14 dirbo su J.Guzmanu. Liudininkai pasakojo, kaip J.Guzmano vadovautas Sinaloa kartelis, uždirbo milijardus dolerių už gabenamą kokainą, heroiną, metamfetaminą ir marihuaną.

Bausmė jam bus paskirta birželio 25 dieną.

Gausybė liudininkų

Byloje parodymus davė J.Guzmano žmona buvusi grožio karalienė ir gausybė jo meilužių, bendrininkų, samdinių ir varžovų.

Praėjusį mėnesį sakydamas savo baigiamąją kalbą kaltinamojo advokatas Jeffrey Lichtmanas paprašė prisiekusiųjų nepriimti sprendimo remiantis „šlamštiškais“ vyriausybės liudininkų parodymais.

Teisininkas tvirtino, kad J.Guzmanas tėra „atpirkimo ožys“, o tikrasis kaltininkas, atsakingas už narkotikų kontrabandą, buvo kitas „El Chapo“ bylos atsakovas, tebesislapstantis Ismaelis Zambada, pravarde „El Mayo“.

„Mayo ištisus dešimtmečius buvo didžiausias Meksikos narkotikų kontrabandininkas. Jis niekuomet nebuvo suimtas. Jis sumokėjo šimtus milijonų dolerių, kad liktų laisvėje“, – tada sakė J.Lichtmanas.

Mayo ištisus dešimtmečius buvo didžiausias Meksikos narkotikų kontrabandininkas. Jis niekuomet nebuvo suimtas. Jis sumokėjo šimtus milijonų dolerių, kad liktų laisvėje, – tada sakė J.Lichtmanas.

Vyriausybė savo ruožtu kreipėsi į prisiekusiuosius prašydama neleisti J.Guzmanui pasprukti, taip užsimindama apie du jo pabėgimus iš kalėjimo.

„Neleiskite jam išvengti atsakomybės. Tegul jis atsako už savo nusikaltimus. Pripažinkite jį kaltu dėl visų kaltinimų“, – savo baigiamojoje kalboje sakė JAV prokuroro pavaduotoja Andrea Goldbarg.

Kol buvo svarstoma J.Guzmano byla, prokurorai pristatė 56 liudininkus ir gausybę įrodymų, įskaitant „El Chapo“ pokalbių su bendrininkais įrašus ir informatorių slapta surinktą medžiagą.

Kaltinamojo advokatai savo ruožtu iškvietė tik vieną liudininką, Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentą, turėjusį priversti nepasitikėti vienu J.Guzmano kokaino tiekėju, teisme liudijusiu prieš „El Chapo“.

Pagrindinė J.Guzmano gynybos strategija buvo kelti abejones dėl su pareigūnais bendradarbiauti sutikusių liudininkų – buvusių „El Chapo“ sekretorių, pilotų, kokaino tiekėjų, vadybininko, buhalterio ir net buvusios meilužės.

Dauguma tų asmenų atlieka laisvės atėmimo bausmes, todėl jie tikėjosi, kad bendradarbiavimas su prokurorais leis sutrumpinti jų kalinimo trukmę.

„Šie liudininkai ne tik prisipažino melavę kiekvieną savo gyvenimų – niekingų, savanaudiškų gyvenimų – dieną; jie melavo jums ir teismo salėje“, – tvirtino J.Lichtmanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas