Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„El Pais“: NATO planuoja atidaryti gynybos mokymų centrą Ukrainos kariuomenei

Šiaurės Atlanto aljansas ketina atidaryti gynybos mokymo, analizės ir švietimo centrą Ukrainos kariuomenei. Naujasis projektas papildys Europos Sąjungos mokymo misiją ir esamas sąjungininkų programas, skelbia ispanų leidinys „El Pais“.
Tarptautinės pratybos „Air Defender 23“
Asociatyvi nuotr. / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Anot šaltinių, šis NATO centras bus skirtas padėti Ukrainai ne tik rengti jos karius ir tarnautojus karybos srityje, bet ir mokyti juos strategijos bei gynybos administravimo.

Centro tikslas – padidinti paramą šaliai, kurią prieš dvejus metus užpuolė Rusija, ir padėti jos pajėgoms atitikti Aljanso, prie kurio ji siekia vieną dieną prisijungti, standartus.

„Iki šiol Aljansas vengė žingsnių, kuriuos Rusija galėtų suprasti kaip grėsmę. Dėl šios priežasties sąjungininkai dvišaliu pagrindu arba grupėmis teikė Ukrainai karinę įrangą ir mokymus. Naujasis centras reiškia filosofijos pasikeitimą šiuo atžvilgiu ir naują NATO ir Kyjivo santykių elementą“, – rašoma straipsnyje.

Šiuo metu 31 karinis sąjungininkas diskutuoja, kaip bus finansuojamas naujasis centras (ar jis bus finansuojamas iš bendrųjų NATO lėšų, ar iš biudžeto fondo) ir kokie instruktoriai jame dirbs.

Pasak diplomatinių šaltinių, susipažinusių su vidaus derybomis, tai gali būti instruktoriai, dislokuoti naujojoje bazėje, arba NATO narių trumpesniam laikui atsiųsti darbuotojai.

Teigiama, kad NATO šalių gynybos ministrai netrukus galutinai suderins projekto detales. Tikimasi, kad liepos mėn. aukščiausiojo lygio susitikime Vašingtone jam bus galutinai pritarta.

Kiek anksčiau žiniasklaida pranešė, kad NATO taip pat svarsto galimybę perimti ginklų tiekimo Ukrainai koordinavimą. Pažymima, kad tai simbolizuotų kurso pakeitimą, nes anksčiau Aljansas tiesiogiai nesikišdavo į tiekimo klausimus, palikdamas juos atskirų valstybių narių nuožiūrai.

Be to, NATO vadovybė nori integruoti Ramšteino formato susitikimus į Aljanso struktūras. Toks sprendimas gali būti bandymas apsisaugoti nuo galimų JAV politikos pokyčių, pažymėjo „El Pais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas