Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eliotas Higginsas: Vladimiro Putino priešas, sistemingai griaunantis Kremliaus melus apie MH17

Tinklaraštininkas Eliotas Higginsas, buvęs administratorius ir užkietėjęs kompiuterinių žaidimų gerbėjas, jau yra praleidęs šimtus valandų naršydamas internete ir ieškodamas tiesos apie mūšius ir ginklus visame pasaulyje, rašo „Newsweek“. Pastarojo meto pagrindinis jo taikinys – Rusijos melai apie karą Ukrainoje.
Eliotas Higginsas
Eliotas Higginsas / Asm.archyvo nuotr.

Gerdamas iš skardinės alų ir valgydamas keptas bulvytes viešbučio kambaryje Briuselyje vaiko veido E.Higginsas neatrodo kaip asmuo, kuris veltųsi į ginkluotus konfliktus. Tačiau pastaruosius trejus metus 36-erių vyras leidžia ieškodamas tiesos apie toli nuo jo vystančius karus – pradedant cheminių ginklų panaudojimu Sirijoje ir baigiant Rusijos karių įsiveržimu į Ukrainą. Ir visa tai – sėdėdamas ant savo sofos.

Nardydamas po socialiniuose tinkluose paskelbtus įrašus ir „Youtube“ įkeltus vaizdus, jis kartu su aštuoniais savanoriais (visi kartu pasivadino „Bellingcat“) sugeba užpildyti informacijos skyles apie įvairius karinius konfliktus visame pasaulyje. 

Šie savarankiškai išmokę visokių gudrybių ir atviro kodo žvalgybine informacija besinaudojantys analitikai gali nustatyti, kur buvo asmuo, kai „Facebooke“ paskelbė vaizdo medžiagą su raketų ataka. Jie kraštovaizdžio vaizdus susieja su „Google Earth“ medžiaga arba naudojasi „Instagram“ programėle, kad sektų šarvuočių judėjimą.

Asm.archyvo nuotr./Eliotas Higginsas
Asm.archyvo nuotr./Eliotas Higginsas

Vakarų šalių žvalgybos pareigūnai giria E.Higginso pastangas (dabar Briusleyje jis buvo apie savo darbą pakalbėti su NATO), tačiau per savo hobį jis susirado ir galingų priešų.

2013 m. vyras pasinaudojo „Youtube“ medžiagomis, kad atskleistų, jog Sirijos valdžia prieš savo piliečius panaudojo cheminį ginklą. Po metų „Islamo valstybė“ (IS) atakavo jo interneto svetainę, kai jis paskelbė vietą, kurioje teroristai galėjo nukirsti galvą žurnalistui Jamesui Foley.

Dabar jis tapo Rusijos valdžios priešu. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas