Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Eritrėja JAV įtarimus dėl karo nusikaltimų Etiopijos konflikte vadina šmeižikiškais

Eritrėja antradienį atmetė JAV išvadas, kad jos pajėgos per konfliktą Šiaurės Etiopijoje įvykdė karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, ir pavadino šiuos kaltinimus „nepagrįstais ir šmeižikiškais“.
Eritrėjos modernistinė architektūra išlikusi po kolonizatorių italų
Eritrėja / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Užsienio reikalų ministerijos pareiškime teigiama, kad šie kaltinimai yra „nepagrįsto priešiškumo ir demonizavimo, kurį JAV administracijos nuo 2009 metų vykdo prieš Eritrėją, siekdamos įgyvendinti savo slaptas politines programas, tęsinys“.

Vašingtonas pirmadienį apkaltino visas dvejus metus trukusio žiauraus konflikto tarp provyriausybinių pajėgų ir Tigrėjaus sukilėlių šalis karo nusikaltimais.

Tačiau jis išskyrė Etiopijos, Eritrėjos ir regionines Amharos pajėgas už nusikaltimus žmoniškumui, įskaitant nužudymus ir seksualinį smurtą, neminėdamas sukilėlių Tigrajaus liaudies išlaisvinimo fronto (TPLF).

Ministro pirmininko Abiy Ahmedo vyriausybę remianti Eritrėjos kariuomenė kaltinama kai kuriais didžiausiais karo žiaurumais.

Jungtinės Valstijos dėl šio konflikto įvedė sankcijas Eritrėjai – autoritarinei valstybei, kurios santykiai su Vašingtonu ir taip buvo prasti.

Tačiau Eritrėjos užsienio reikalų ministerijos pareiškime teigiama, kad Jungtinės Valstijos sąmoningai sumenkino ir nutylėjo „daugybę TPLF nusikaltimų“.

Tuo metu Etiopijos vyriausybė antradienį apkaltino Jungtines Valstijas neteisingai priskiriant kaltę už nusikaltimus, įvykdytus per dvejus metus trukusį Tigrėjaus konfliktą.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, kuris praėjusią savaitę pirmą kartą nuo 2022-ųjų lapkričio, kai Etiopijos federalinė vyriausybė ir Tigrėjaus sukilėliai sudarė taikos susitarimą, apsilankė Etiopijoje, pirmadienį, jau sugrįžęs į Vašingtoną, paragino siekti atskaitomybės.

TPLF pareigūnai neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymus pakomentuoti minimą JAV ataskaitą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas