Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eritrėjos kariai Tigrėjuje blokuoja kelius, plėšia maisto siuntas

Eritrėjos kariai stabdo ir plėšia maisto siuntas šeštą mėnesį konflikto draskomame Etiopijos šiauriniame Tigrėjaus regione, rodo vyriausybės dokumentai, su kuriais susipažino naujienų agentūra AFP.
Išplėšta mokykla Tigrėjuje
Išplėšta mokykla Tigrėjuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Eritrėja Etiopija

Dėl tokios padėties gyventojams gresia mirtis iš bado.

Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas lapkritį pasiuntė karius į šiaurinį Tigrėjaus regioną, kad jie suimtų ir nuginkluotų jame dominavusios partijos – Tigrėjaus liaudies išvadavimo fronto (TPLF) – lyderius.

Jis pareiškė, kad šis žingsnis yra atsakas į TPLF vykdomą kariuomenės stovyklų puldinėjimą ir pažadėjo, kad kovos greitai baigsis.

Tačiau konfliktui įsibėgėjus pasaulio lyderiai vis labiau nerimauja dėl padėties, kurią JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį pavadino artėjančia humanitarine „katastrofa“, dar labiau komplikuojamą Eritrėjos karių veiksmų.

Šį susirūpinimą patvirtina Abiy Ahmedo paskirtos laikinosios Tigrėjaus vyriausybės Ekstremalios padėties koordinavimo centro šį mėnesį pateikti pranešimai pagalbos grupėms, su kuriais susipažino naujienų agentūra AFP.

Naujausiame balandžio 23 dienos pranešime sakoma, kad Eritrėjos kariai išstūmė pagalbą maistu teikiančius humanitarinius darbuotojus iš daugybės Tigrėjaus rajonų, įskaitant piečiau regiono sostinės Mekelės esančius Samrės and Gidžeto rajonus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abiy Ahmedas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Abiy Ahmedas

Joje taip pat sakoma, kad pastaruoju metu Eritrėjos kariai atvyksta į Tigrėjaus maisto produktų paskirstymo taškus ir juos apiplėšia.

Balandžio 23 dienos pranešimą išklausęs su AFP kalbėjęs pareigūnas sakė, jog pagalbos darbuotojai yra akivaizdžiai nusivylę, kad negali patekti į kai kurias regiono dalis.

„Kai kurie NVO darbuotojų verkė, kad yra sistemingai neįleidžiami“, – sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga. Jis pridūrė, kad pagalbos teikimą koordinuojantiems vyriausybės pareigūnams tokia padėtis taip patį nusibodo.

Blokuojami kontrolės postai

Eritrėjos informacijos ministras Yemane Gebremeskelas antradienį šios kaltinimus paneigė.

„Eritrėja jokiais būdais negali blokuoti humanitarinės pagalbos arba ją plėšti“, – sakoma jo laiške naujienų agentūrai AFP.

Tigrėjaus karinio štabo vadas generolas Yohannesas Gebremeskelis Tesfamariamas antradienį AFP sakė, kad „per pastarąsias dvi savaites mums iškilo problemų pravažiuoti per kai kuriuos kontrolės postus, ypač kontroliuojamus Eritrėjos karių“.

Kaip pavyzdį jis nurodė tarp Adigrato ir Aksumo esantį kontrolės postą.

„Mes pasiuntėme savo personalą pasikalbėti su Eritrėjos vadais, vadovaujančiais tiems kariams kontrolės postuose. Laukiame jų atsakymo“, – sakė Yohannesas Gebremeskelis Tesfamariamas.

Tigrėjaus laikinosios vyriausybės vadovas Mulu Nega antradienį AFP patvirtino, kad „žmonės skundžiasi dėl kelių ir maisto produktų paskirstymo“. Jo pareigūnai atlieka tyrimą, sakė jis.

Konfliktas Tigrėjuje sutrikdė derliaus nuėmimą regione, kur ir šiaip trūksta maisto.

Abiy Ahmedo vyriausybė balandžio viduryje patikino, kad per karą iš bado nemirė nė vienas žmogus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas