ES ir Persijos įlankos šalių aukščiausiojo lygio susitikime dominuos Artimųjų Rytų tema

Europos Sąjungos ir Persijos įlankos šalių vadovų susitikimo, įvyksiančio šią savaitę Briuselyje, darbotvarkėje svarbiausias klausimas bus apie tai, kaip išvengti visuotinio konflikto Artimuosiuose Rytuose, antradienį pareiškė bloko pareigūnai.
- / AFP
- / AFP

Tikimasi, kad šešių Persijos įlankos šalių – Bahreino, Kuveito, Omano, Kataro, Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų – vadovai trečiadienį Belgijos sostinėje dalyvaus pirmajame aukščiausiojo lygio susitikime su savo kolegomis iš ES.

Tarp svarstomų klausimų bus prekyba, energetika ir klimato kaita.

Tačiau tikimasi, kad Izraelio karai Gazos Ruože ir Libane bei platesnio masto regioninio konflikto pavojus bus pagrindinė tema, sakė ES pareigūnai.

„Vienas iš tikslų yra išvengti visuotinės suirutės, – sakė vienas pareigūnas. – Abi pusės dėl to nerimauja.“

27 šalių blokas siekia skatinti glaudesnius ryšius su Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos (GCC) šalimis.

ES yra antra pagal dydį GCC šalių prekybos partnerė, tačiau derybos dėl prekybos pakto stringa jau kelerius metus, be to, nesutarimų išlieka ir kitais klausimais, įskaitant Rusijos karą Ukrainoje.

„Artimųjų Rytų klausimu mes daug labiau sutariame, – sakė kitas pareigūnas. – Tiek ES, tiek GCC norime stabilumo regione, deeskalacijos.“

Izraelio karai Gazos Ruože ir Libane

Derybos vyks Izraeliui intensyvinant atakas prieš „Hezbollah“ kovotojų pozicijas Libane.

Ši islamistų grupuotė jau maždaug metus pasienyje apsišaudo su Izraelio kariais, teigdama, kad taip reaguoja į žydų valstybės sausumos ir oro puolimą Gazos Ruože.

Karas Gazoje prasidėjo po to, kai 2023-iųjų spalio 7-ąją palestiniečių grupuotės „Hamas“ kovotojai surengė beprecedentį išpuolį prieš Izraelio pietines bendruomenes.

Izraelio ir Libano pasienyje beveik kasdien vyksta apsikeitimas ugnimi, tad dešimtys tūkstančių žmonių abiejose sienos pusėse buvo priversti palikti savo namus dar prieš dramatišką eskalaciją praėjusį mėnesį, kai Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pažadėjo sutriuškinti „Hezbollah“.

Kartu su 27 ES valstybių vadovais susitikime su GCC šalių atstovais dalyvaus Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ir vyriausiasis bloko diplomatas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

Jau kitą dieną, ketvirtadienį, prasidės Europos Vadovų Taryba.

Neaišku, kurie GCC lyderiai vyks į Briuselį, tačiau ES pareigūnai sakė, kad regionui atstovaus valstybių ar vyriausybių vadovai.

Briuselis nuolat ragina nutraukti ugnį Libane ir Gazos Ruože.

Savo ruožtu išteklių turtingos Persijos įlankos monarchijos, tradiciškai Vakarų sąjungininkės, suartėjo su Iranu, kuris remia „Hamas“ ir „Hezbollah“.

Jos ne kartą ragino sukurti Palestinos valstybę, o kai kurios atliko svarbų vaidmenį derybose dėl paliaubų Gazos Ruože.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito