Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES lyderiai aptars galimas griežtesnes sankcijas Baltarusijai

Europos Sąjungos lyderiai pirmadienį per susitikimą Briuselyje aptars galimybę sugriežtinti sankcijas Baltarusijos režimui, Minskui priverstinai nutupdžius vieną iš Atėnų į Vilnių skridusį oro bendrovės „RyanAir“ keleivinį lainerį ir sulaikius jame buvusį ieškomą baltarusių opozicijos aktyvistą.
Charles'is Michelis
Charles'is Michelis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles's Michelis pareiškė: „Kuo griežčiausiai smerkiu „RyanAir“ reiso [lėktuvo] priverstinį nutupdymą Minske 2021 metų gegužės 23 dieną ir Baltarusijos tarnybų įvykdytą žurnalisto Romano Protasevičiaus sulaikymą, apie kurį buvo pranešta.“

„Raginu Baltarusijos tarnybas tučtuojau paleistis sulaikytą keleivį ir visiškai užtikrinti jo teises. ES lyderiai šį beprecedentį incidentą rytoj aptars per Europos [Vadovų] Tarybą. Šis incidentas neliks be pasekmių.“

Diskusijos dėl incidento Baltarusijoje bus įtrauktos į Briuselyje vyksiančio viršūnių susitikimo oficialią darbotvarkę, informavo

„Europos Vadovų Tarybos pirmininkas rytoj iškels klausimą dėl „Ryanair“ reiso [lėktuvo] nutupdymo Minske, – sekmadienį vakare per „Twitter“ parašė Ch.Michelio atstovas spaudai Barendas Leytsas. – Dėl šio atvejo bus aptarti padariniai ir galimos sankcijos.“

R.Protasevičius sekmadienį skrido kompanijos „Ryanair“ lėktuvu iš Atėnų į Vilnių, bet, kaip pranešė Minsko oro uosto spaudos tarnyba, gavus informacijos apie laineryje neva padėtą bombą, jam buvo nurodyta nusileisti Baltarusijos sostinės oro uoste.

Pasak Lietuvos prezidento vyriausiosios patarėjos užsienio politikai Astos Skaisgirytės, lėktuvas buvo nutupdytas pasitelkus du Baltarusijos karo orlaivius – naikintuvą MiG-29 ir sraigtasparnį Mi-24.

Airijos aviakompanija „Ryanair“ anksčiau sekmadienį pranešė, jog lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, buvo priverstas nusileisti Minske, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Atlikus lėktuvo patikrą ši informacija nepasitvirtino.

Baltarusijos opozicija sako, jog tai padaryta siekiant sulaikyti šiuo lėktuvu skridusį Baltarusijos opozicijos aktyvistą ir tinklaraštininką, informacinio kanalo NEXTA įkūrėją R.Protasevičių. Spalį Baltarusija paskelbė NEXTA „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.

Pernai NEXTA įkūrėjus 22 metų Sciapaną Pucilą ir 26 metų R.Protasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą.

Abu šie Lenkijoje gyvenantys tinklaraštininkai figūruoja kaip kaltinamieji baudžiamojoje byloje dėl masinių neramumų Baltarusijoje. Paskelbta jų tarptautinė paieška. Jie taip pat kaltinami socialinės neapykantos teisėsaugos pareigūnams kurstymu.

Baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja ir NEXTA teigia, kad R.Protasevičiui Baltarusijoje gali grėsti mirties bausmė.

Kanalai NEXTA ir „NEXTA Live“ yra svarbūs Baltarusijos opozicijos balsai ir padėjo mobilizuoti protestuotojus per beprecedentes demonstracijas, krėtusias šalį po pernai rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų. Juose nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis A.Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją. Opozicija ir Vakarų demokratijos rinkimus laiko suklastotais.

Vasarį Briuselis priėmė sprendimą iki ateinančių metų vasario 22 dienos pratęsti sankcijas A.Lukašenkai ir jo režimo veikėjams, siejamiems su susidorojimu su protestuotojais po pernykščių rinkimų.

Anksčiau šį mėnesį ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis perspėjo, kad šios priemonės gali būti sugriežtintos, jeigu bloko šalys dėl to susitars. Sekmadienį daugelis Bendrijos lyderių tūžmingai reagavo į incidentą su „RyanAir“ laineriu.

Pirmadienį vyksiantis ES viršūnių susitikimas buvo jau anksčiau suplanuotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas