Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 24 /2021 05 25

ES lyderių sprendimas: Baltarusijos avialinijų skrydžiai bus draudžiami, Minskui – naujos sankcijos

Europos Sąjungos lyderiai pirmadienį vakare sutarė uždrausti Baltarusijos avialinijų skrydžius bendrijos teritorijoje ir įvesti naujas sankcijas Minskui, reaguojant į žurnalisto Romano Protasevičiaus suėmimą nutupdžius į Vilnių skridusį lėktuvą.
„Belavia“ lėktuvas
„Belavia“ lėktuvas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Briuselyje posėdžiavusi Europos Vadovų Taryba paragino ES pareigūnus nedelsiant parengti pasiūlymus dėl „tikslinių ekonominių sankcijų“.

ES lyderiai taip pat paragino „priimti reikiamas priemones uždrausti Baltarusijos avialinijų skrydžius ES oro erdvėje ir užkirsti kelią tokių avialinijų orlaivių patekimui į ES uostus“.

Žinia apie priimtą sprendimą „Twitter“ socialiniame tinkle pasidalijo EVT pirmininko Charles'io Michelio atstovas spaudai.

ES lyderiai taip pat reikalauja, kad suimtas žurnalistas Romanas Protasevičius bei jo draugė Sofia Sapega būtų nedelsiant paleisti, o vakarykštis incidentas, kai Minske buvo nutupdytas į Vilnių iš Atėnų skridęs lėktuvas – skubiai ištirtas.

Be to, ES lyderiai išreiškė palaikymą Latvijai, kurios ambasados darbuotojus Baltarusijos režimas nusprendė išsiųsti iš šalies.

„Politico“ atkreipia dėmesį, kad tikrasis ES atsako į Baltarusijos elgesį mastas paaiškės tik tada, kai atsakingi pareigūnai, diplomatai bei teisininkai suderins sankcijų, kurios turi būti parengtos taip, kad atlaikytų teisinius ginčus, plano detales.

Pirmadienį vėlai vakare žinute tviteryje pasidalijo Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, kurio teigimu, ES lyderiai vieningai pritarė sankcijoms ir palaikė minėtus reikalavimus.

Kiek anksčiau pirmadienį Baltarusijos vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad nutupdžius į Vilnių skridusį lėktuvą sulaikytas žurnalistas R.Protasevičius yra laikomas suimtas Minske. Ministerija paneigė pranešimus, kad jį ištiko širdies priepuolis. Režimui artima žiniasklaida taip pat išplatino vaizdo įrašą, kuriame, kaip teigiama, matomas R.Protasevičius, kalbantis apie savo sveikatos būklę.

15min kalbinti analitikai atkreipia dėmesį, kad Aliaksandro Lukašenkos parankiniai tokius vaizdo įrašus įpratę kurti pasitelkdami bauginimą ar net kankinimus. Baltarusijos opozicija teigia, kad pakeliui į Vilnių sulaikytas vyras patiria fizinį ir moralinį spaudimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas