Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES norintiems gyventi britams liko mažiau nei mėnuo

Dešimtys tūkstančių Europos Sąjungos (ES) šalyse gyvenančių britų dar nepateikė prašymų dėl nuolatinio gyventojo statuso suteikimo, nors galutinė šių prašymų pateikimo data jau netrukus – birželio 30 diena.
Brexit
Brexit / 123RF.com nuotr.

Jungtinės Karalystės (JK) piliečiai, gyvenantys Prancūzijoje, Maltoje, Liuksemburge, Latvijoje ir dar keliose kitose ES šalyse, privalo iki birželio 30 dienos pateikti prašymą dėl nuolatinio tų šalių gyventojo statuso suteikimo, jei ir toliau nori išlaikyti turimas teises.

Tiesa, kai kurios ES šalys pratęsė britų prašymų dėl nuolatinio gyventojo statuso suteikimo galutinę datą – pavyzdžiui, Nyderlandai šią datą perkėlė iš šių metų birželio 30-osios į spalio 1-ąją. Švedijoje ir Suomijoje minėta data – rugsėjo 30 diena. Austrijoje, Belgijoje, Danijoje, Vengrijoje, Rumunijoje ir Slovėnijoje – gruodžio 31 diena.

Pagal „Brexit“ sutarties nuostatas, JK piliečiai, teisėtai gyvenę vienoje iš 27 ES valstybių iki 2020 m. gruodžio 31 dienos, gali kreiptis dėl nuolatinio ES gyventojo statuso, kuris apsaugotų jų pagrindines teises.

Net 14 ES valstybių, įskaitant Vokietiją, Ispaniją, Italiją ir Lietuvą, pasirinko tvarką, po „Brexit“ automatiškai pripažįstančią nuolatinio gyventojo statusą teisėtai gyvenantiems britams, todėl jiems nėra jokios grėsmės prarasti turimų teisių dėl praleistos galutinės datos.

Tiesa, šiose valstybėse gyvenantiems britams reikia užregistruoti savo naująjį statusą, tačiau to laiku nepadarius, gresia tik bauda, o ne nuolatinių gyventojų teisių praradimas, kaip, pavyzdžiui, JK gyvenantiems ES piliečiams. Iki šiol tik 165 000 iš 762 000 britų, gyvenančių 14-oje ES valstybių, užsiregistravo nuolatiniais gyventojais.

JK piliečiams ir jų šeimos nariams išduoti dokumentai, patvirtinantys teisę apsigyventi Lietuvoje, lieka galioti iki jų galiojimo pabaigos, tačiau tokie dokumentai neleis naudotis laisvo asmenų judėjimo teise ES.

Dar 13 ES valstybių pasirinko tvarką, jog jose gyvenantys JK piliečiai privalo kreiptis dėl nuolatinio gyventojo statuso gavimo iki nustatytos datos.

ES ir JK jungtinio komiteto piliečių teisių klausimais ataskaitos duomenimis, 13-oje ES valstybių, kur būtina pateikti prašymus dėl nuolatinio gyventojo statuso gavimo, gyvena 298 000 britų ir tik 190 000 pateikė minėtus prašymus. Pavyzdžiui, iš Prancūzijoje gyvenančių 148 000 britų prašymų vis dar nepateikė 25 500 žmonių, Latvijoje prašymų nepateikė 800 britų, Liuksemburge – 1 700, Maltoje – 5 300 britų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas