Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 08

ES pavadino A.Lukašenkos režimą grėsme regiono ir tarptautiniam saugumui

Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos veiksmai kelia pavojų regioniniam ir tarptautiniam saugumui bei pačios Baltarusijos suverenitetui ir nepriklausomybei, antradienį pareiškė Bendrijos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jo pareiškimas paskelbtas ginčijamų Baltarusijos prezidento rinkimų, po kurių kilo beprecedenčiai protestai trečiųjų metinių išvakarėse.

Po 2020-ųjų rugpjūčio 9-osios rinkimų A.Lukašenkai – ištikimam Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkui – paskelbus, kad jis buvo išrinktas šeštai kadencijai iš eilės, Baltarusijoje kilo beprecedenčiai protestai, o valdžia pradėjo didelio masto represijas prieš kitaminčius, žurnalistus ir aktyvistus.

Šiuos rinkimus Baltarusijos opozicija ir Vakarai laiko suklastotais.

„Šią dieną prieš trejus metus šimtai tūkstančių baltarusių išėjo į gatves, kad taikiai apgintų savo teisę pasirinkti savo ateitį. Šias spontaniškas demonstracijas Lukašenkos režimas nuslopino itin žiauriai. Šiandien, praėjus trejiems metams, tų, kurie išdrįso išsakyti bet kokią kritiką sistemai, padėtis yra blogesnė nei bet kada anksčiau“, – rašoma J.Borrellio pareiškime.

Jame teigiama, kad šiuo metu apie 1 500 politinių kalinių Baltarusijoje laikomi siaubingomis sąlygomis, su jais žiauriai elgiamasi ir jie kankinami, be to, jiems neleidžiama naudotis būtiniausiomis sveikatos priežiūros paslaugomis.

Daugeliui jų taip pat neleidžiama susisiekti su advokatais ir šeimos nariais, kurie neturi jokios informacijos apie savo artimųjų būklę kalėjime.

Neseniai paskelbtoje Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro ataskaitoje sakoma, kad teisių pažeidimai žmonių, nepritariančių A.Lukašenkai, atžvilgiu gali prilygti nusikaltimams žmoniškumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas