Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES: pirmoji Irano branduolinių derybų savaitė buvo „konstruktyvi“

Europos Sąjunga penktadienį pareiškė, kad pirmoji savaitė derybų, kuriomis siekiama išsaugoti svarbų 2015 metų susitarimą dėl Irano branduolinės programos, buvo „konstruktyvi“, o Teheranas nurodė, kad prie derybų stalo vėl bus susėsta trečiadienį.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2015 metais Teheranas pasirašė daugiašalį susitarimą, vadinamą Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), kuriuo įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą.

Tačiau po trejų metų susitarimas pakibo ant plauko, kai iš jo vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, taikęs Teheranui „maksimalaus spaudimo“ politiką. Šiitiška respublika savo ruožtu palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Diplomatai iš sutartyje likusių šalių – Irano, Kinijos, Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos – šią savaitę susitiko viename prabangiame Vienos viešbutyje. Derybose netiesiogiai dalyvavo ir amerikiečių delegacija.

Šias derybas koordinuojančios ES diplomatas Enrique Mora, pirmininkavęs susitikimui, sakė, kad derybos buvo „konstruktyvios ir orientuotos į rezultatus“.

Diplomatai buvo „supažindinti su dviejų ekspertų grupių darbu dėl sankcijų panaikinimo ir branduolinių priemonių įgyvendinimo priemonių“, sakė jis, paminėdamas grupes, besiaiškinančias, kokių veiksmų galėtų imtis Iranas ir JAV, kad būtų lengviau grįžti prie susitarimo.

Maskvos ambasadorius JT Vienoje Michailas Uljanovas taip pat sakė, kad likę JCPOA dalyviai penktadienį „su pasitenkinimu pažymėjo padarytą pradinę pažangą“ ir kad jie nori „išlaikyti teigiamą pagreitį“.

JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė esąs pasirengęs su tam tikromis sąlygomis vėl prisijungti prie branduolinės sutarties, tačiau Teheranas nesutinka tiesiogiai derėtis su Vašingtonu, kol Irano atžvilgiu galioja sankcijos.

Todėl ES derybininkai Vienoje veikė kaip tarpininkai tarp pagrindinių derybų šalių ir amerikiečių diplomatų, įsikūrusių viešbutyje, esančiame netoli to, kur vyko pagrindinės derybos.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas penktadienį pakartojo Teherano poziciją, kad „JAV, kurios sukėlė šią krizę, pirmiausia turėtų grįžti prie visiško [susitarimo] laikymosi“, pridurdamas, kad „Iranas atsakys po greito patikrinimo“.

Irano delegacijos vadovas derybose Abbasas Araghchi pabrėžė „kitų šalių politinės valios ir rimtumo“ būtinybę.

„Priešingu atveju nebus jokios priežasties tęsti derybas“, – sakė jis Irano užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Pareiškime pridurta, kad delegatai iš likusių JCPOA šalių trečiadienį vėl susitiks asmeniškai.

Galutinis susitarimo tikslas yra neleisti Iranui pasigaminti atominių bombų. Pati šiitiška respublika neigia turinti tokių ambicijų. Iranas turi pakankamai urano bombai sukurti, nors dabartinis jo kiekis nė iš tolo neprilygsta turėtam prieš pasirašant branduolinį susitarimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas