Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES reikalauja, kad Rusija nedelsiant nutrauktų smūgius prieš Sirijos sukilėlius

Europos Sąjunga pirmadienį pareikalavo, kad Rusija „nedelsdama“ nutrauktų aviacijos smūgius prieš nuosaikiąsias Sirijos sukilėlių grupuotes ir perspėjo, kad prie Maskvos palaikomo prezidento Basharo al Assado tvari taika neįmanoma.
Rusijos karo lėktuvai atakavo sukilėlių aljanso pozicijas Sirijoje
Rusijos karo lėktuvai atakavo sukilėlių aljanso pozicijas Sirijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini pavadino Rusijos karinę intervenciją Sirijoje nepageidautinu „žaidimo taisyklių pasikeitimu“, kuris kelia pavojų taikos pastangoms ir didina susidūrimų su „Islamo valstybės“(IS) džihadistų objektus atakuojančiais Vakarų lėktuvais riziką.

„Pastarieji Rusijos kariuomenės smūgiai, kurie peržengia kovos su Daesh (IS) ir kitomis JT įvardintomis teroristinėmis grupuotėmis ribas, taip pat yra ir prieš nuosaikiąją opoziciją, kelia didelį susirūpinimą ir nedelsiant privalo būti nutraukti“, – sakoma ES 28 šalių užsienio reikalų ministrų pareiškime.

„Toks karo veiksmų eskalavimas gali pailginti konfliktą, sužlugdyti politinį procesą, apsunkinti humanitarinę padėtį ir sustiprinti radikalėjimą“, – nurodoma jame.

Ketvirtadienį numatytame ES viršūnių susitikime daugiausia dėmesių turėtų susilaukti Sirijos konfliktas, per kurį žuvo maždaug 250 tūkst. žmonių ir maždaug 12 mln. žmonių – pusė šalies gyventojų – buvo priversti palikti savo namus.

Daugelis jų jau neteko vilties, kad karas kada nors baigsis, ir pabėgo iš šalies, norėdami pradėti naują gyvenimą Europoje. Dėl kilusio pabėgėlių antplūdžio Europa išgyvena didžiausią pabėgėlių krizę po Antrojo pasaulinio karo.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį pareiškė, kad Rusijos kariniai veiksmai Sirijoje turėtų „stabilizuoti teisėtą valdžią ir sudaryti sąlygas politiniam kompromisui surasti“.

Rusija, kuri tvirtina Sirijoje atakuojanti tik IS „teroristinius“ objektus, turi svarbių karinių bazių šalyje ir remia B.Assadą, kaip ir ankstesnį šalies vadovą jo tėvą, jau daug dešimtmečių jų kovoje su visais jų priešais.

Tuo metu Maskvoje Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad jos lėktuvai per praėjusią parą Sirijoje atakavo 53 taikinius.

Rusijos naikintuvai bombardavo taikinius Chamos, Chomso, Latakijos ir Idlibo provincijose ir ten naikino „teroristų“ vadavietes, gynybines pozicijas, mokymo stovyklas ir ginklų sandėlius, sakoma kariuomenės pareiškime.

Remiantis pranešimu, atakos gerokai išardė IS kovotojų tiekimo grandinę.

ES užsienio reikalų ministrai, savo ruožtu, paragino Rusiją „telkti savo pastangas prie bendro tikslo – konflikto sprendimo politiniu keliu“.

Tam, pasak jų, reikia „taikaus ir visaapimančio pereinamojo proceso“, tačiau vis dar nežinia, ar B.Assadui jame yra numatytas koks nors vaidmuo, ir tai atspindi ryškius ministrų nesutarimus dėl artimiausios jo ateities.

Kalbant apie ilgalaikę perspektyvą, ministrai sutarė, kad jam nėra vietos Sirijoje. „Negali būti tvarios taikos Sirijoje tol, kol joje liks dabartinė vadovybė ir tol, kol nebus atsižvelgta į visų Sirijos visuomenės dalių teisėtus lūkesčius iš skriaudas“, – sakoma pareiškime.

Pavojingas žaidimą keičiantis veiksnys

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini anksčiau pirmadienį pareiškė, kad Rusijos intervencija Sirijoje yra pavojingas ir „žaidimą keičiantis veiksnys“.

Buvusi Italijos užsienio reikalų ministrė, F.Mogherini, kadaise laikyta simpatizuojančia Maskvai, dabar sakė, kad Rusija turi savo atakas nukreipti į „Islamo valstybę“ (IS), o ne Vakarų remiamas sukilėlių grupes, siekiančias nuversti B.al-Assadą.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Federica Mogherini
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Federica Mogherini

Ji nesiėmė plėtoti B.al-Assado ateities temos, o pabrėžė, kad ES rems JT pastangas tarpininkauti taikos derybose.

„Šis procesas yra toks, kad jame aplink stalą turi sėdėti visi susiję aktoriai“, – pridūrė ji.

Vienas ES diplomatas, prašęs neminėti jo pavardės, pasakė: „Visi žino, kad negalima sukurti pereigos be Assado“.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas regis labai trokšta, kad neliktų jokios galimybės išsisukti nuo šio klausimo, kai dar keli jo kolegos užsienio reikalų ministrai taip pat mano, jog B.al-Assadas neišvengiamai bus įtrauktas į bet kokią pereigą.

„ES užsienio reikalų ministrai sutarė dėl aiškaus ir vieningo požiūrio į Assadą, IS ir pastaruosius Rusijos veiksmus Sirijoje,– parašė socialiniame tinkle „Twitter“ Ph.Hammondas. – Assadui tenka didžiausia atsakomybė dėl daugiau kaip 250 tūkst.mirčių ir milijonų perkeltųjų. Jis negali būti partneris kovose su IS ar ateities Sirijoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas