Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES rengia skubų pasitarimą dėl eskalacijos Libane

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pirmadienį surengs skubų pasitarimą dėl padėties Libane, paskelbė Briuselis.
Mark J. Sullivan / ZUMAPRESS.com
Mark J. Sullivan / ZUMAPRESS.com

Pranešimas pasirodė Izraeliui tęsiant oro smūgius Libane po to, kai buvo nukautas Irano remiamos libaniečių grupuotės „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah (Hasanas Nasrala).

ES užsienio politikai vadovaujantis Josepas Borrellis (Žozepas Brorelis) 15 val. Grinvičo (18 val. Lietuvos) laiku šaukia susitikimą vaizdo ryšiu „ES atsakui į naujausią eskalaciją Libane aptarti“, sakė atstovas.

Pasaulio galios stengiasi neleisti Izraelio ir „Hezbollah“ konfliktui virsti platesnio masto regioniniu karu.

27 narių ES kol kas sunkiai sekėsi kalbėti vienu balsu ar daryti reikšmingą įtaką dėl smurto, jau beveik metus krečiančio regioną.

Izraelis pirmadienį pirmą kartą nuo savo karo Gazos Ruože pradžios sudavė oro smūgį Libano sostinės Beiruto centrui, kur žuvo keturi žmonės.

Taip Izraelis pratęsė oro smūgių kampaniją, per kurią penktadienį žuvo ilgametis „Hezbollah“ lyderis H. Nasrallah. Jo žūtis smarkiai padidino įtampą.

Nuo praėjusios savaitės pirmadienio per Izraelio atakas Libane jau žuvo šimtai žmonių. Ši kampanija jau pareikalavo daugiausiai aukų nuo 1975–1990 metais vykusio Libano pilietinio karo.

Per pastarąją savaitę Izraelio bombardavimas nusinešė daugiau kaip 700 gyvybių, skelbia Libano Sveikatos apsaugos ministerija. Tarp aukų yra 14 greitosios pagalbos medikų, žuvusių per dviejų dienų periodą.

Jungtinių Tautų (JT) pabėgėlių agentūros vadovas Filippo Grandi (Filipas Grandis) sakė, kad pačiame Libane yra gerokai daugiau nei 200 tūkst. žmonių, turėjusių palikti savo namus, ir kad dar daugiau kaip 100 tūkst. pabėgo į kaimyninę Siriją.

Izraelis, po palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ beprecedenčio spalio 7-osios išpuolio beveik metus kariaujantis niokojamą karą Gazos Ruože, pastaruoju metu vis daugiau dėmesio skiria kovai su „Hezbollah“.

„Hezbollah“, artima „Hamas“ sąjungininkė, po spalio 7-ąją Izraelio teritorijoje „Hamas“ įvykdyto išpuolio intensyviau apšaudo Izraelio šiaurę, iš kur turėjo pasitraukti dešimtys tūkstančių gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas