Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES ruošiasi patvirtinti sankcijas Mianmaro chuntos pareigūnams

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai ateinantį pirmadienį ruošiasi patvirtinti sankcijas 11 Mianmaro chuntos pareigūnų dėl šioje šalyje įvykdyto karinio perversmo, nurodė Europos diplomatai.
Mianmaro policija
Mianmaro policija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praeitą mėnesį 27 šalių blokas iš principo susitarė imtis priemonių prieš valdžią užgrobusius Mianmaro kariškius ir jų ekonominius interesus.

Pasak vieno diplomato, 11 asmenų, kuriems per Briuselyje vyksiantį ministrų susitikimą bus uždrausta išduoti ES vizas ir bus įšaldytas jų turtas, yra kariuomenės ir policijos pareigūnai.

Pirmosios sankcijos tikriausiai nebus nutaikytos į verslo subjektus, susijusius su kariuomene, bet diplomatai sakė, kad kai kuriems iš jų gali būti įvesti suvaržymai ateinančiomis savaitėmis.

Mianmaras krečiamas sumaišties nuo vasario 1-osios, kai kariškiai nuvertė civilinę lyderę Aung San Suu Kyi. Perversmas šalyje išprovokavo masinius protestus, kuriuos saugumo pajėgos stengėsi numalšinti smurtu ir bauginimais.

Iki šiol patvirtinta daugiau kaip 220 žmonių žūtis, dar apie 2 tūkst. buvo sulaikyti, nurodė vietos stebėsenos grupė.

Kariuomenė tvirtino, kad valdžią perėmė reaguodama į klastojimus per pernai lapkritį vykusius rinkimus, kuriuos triuškinamai laimėjo Aung San Suu Kyi partija.

Tačiau chunta sulaukė tarptautinio pasmerkimo už perversmą ir vėlesnį kraujo liejimą. Sankcijų kariškiams jau yra paskelbusios JAV ir Jungtinė Karalystė.

Mianmaro kariškiai yra susiję su įvairiais šalies ekonomikos sektoriais, įskaitant kasybos pramonę, bankininkystę, naftos ir turizmo sektorius.

ES anksčiau paskelbė Mianmarui ginklų embargą ir įtraukė į juodąjį sąrašą 14 aukšto rango kariškių ir sienų apsaugos pareigūnų dėl musulmonų rohinjų etninės mažumos persekiojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas