Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES stebėtojai susirūpinę dėl Pakistano rinkimų proceso

Europos Sąjunga išsakė susirūpinimą dėl „lygių galimybių stygiaus“ per Pakistano rinkimus, kurie „nebuvo tokie geri“ kaip ankstesnis visuotinis balsavimas šioje šalyje, nurodė stebėtojai, penktadienį pateikę pirminę išvadą.
Rinkimai Pakistane
Rinkimai Pakistane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

ES vyriausiasis stebėtojas Michaelis Gahleris atkreipė dėmesį į kampanijos metu užfiksuotas „sistemingas pastangas kenkti buvusiai valdančiajai partijai“, bet jokių kaltininkų jis nepaminėjo.

Kaip rodo oficialūs rezultatai, ginčijamus rinkimus laimėjo kriketo didvyris Imranas Khanas, bet daugumos vyriausybę jis galėtų suformuoti tik sudaręs koaliciją.

Šie rinkimai buvo praminti „purviniausiais Pakistane“: kelis mėnesius iki balsavimo skambėjo daug nusiskundimų, kad įtakinga kariuomenė stengiasi pakreipti kampaniją I. Khano naudai.

Varžovų partijos, įskaitant kadenciją baigiančią valdančiąją „Pakistano musulmonų lygą (Nawaz)“ (PML-N), tvirtino, kad skaičiuojant balsus buvo „įžūliai“ sukčiaujama.

PML-N, teigianti tapusi kariškių manipuliacijų auka, pažadėjo, kad rezultatus apskųs teismui.

„Mūsų rinkimų įvertinimas – kad 2018 metų rinkimų procesas nėra toks geras, koks buvo 2013-aisiais“, M.Gahleris sakė žurnalistams Islamabade, turėdamas omenyje ankstesnius rinkimus, žymėjusius pirmąjį Pakistane civilinės valdžios demokratinį pasikeitimą.

„Mūsų vertinimu, nepaisant teigimų įstatymų bazės pokyčių... ir stipresnės bei skaidresnės rinkimų komisijos, 2018 metų rinkimų procesą neigiamai paveikė politinė aplinka, – pridūrė jis. – Virtinė smurto išpuolių prieš politines partijas, partijų lyderius, kandidatus ir rinkimų pareigūnus smarkiai paveikė kampanijos aplinką.“

„Daug mūsų pašnekovų pripažino sistemingas pastangas pakenkti buvusiai valdančiajai partijai korupcijos bylomis, (kaltinimais) nepagarba teismui ir kaltinimais terorizmu, nukreiptais prieš prieš jos lyderius ir kandidatus“, – sakė M.Gahleris.

Nors rinkimų teisinė bazė vertinama teigiamai, ES stebėtojų misijos vadovas nurodė: „Padarėme išvadą, kad buvo lygių galimybių stygius“.

Europos Parlamento rinkimų stebėtojų delegacijos vadovas Jeanas Lambert'as ragino, kad rinkimų apylinkių darbą prižiūrėtų civiliai.

Rinkimų tarnybos yra suteikusios kariškiams didelius įgaliojimus prižiūrėti rinkimų apylinkių darbą. Tai dar labiau pakurstė nuogąstavimus dėl galimo manipuliavimo.

„Buvome sukrėsti reikšmingo saugumo pajėgų buvimo balsavietėse. Suprantame saugumo poreikį, bet rinkimai yra pilietinės visuomenės aktas, tad tikimės, kad bus pereita prie didesnės civilių, o ne kariškių priežiūros, ypač apylinkių viduje, kur žmonės atiduoda savo balsus“, – pabrėžė J.Lambert'as said.

Savo išvadas taip pat pateikė Tautų Sandraugos stebėtojų grupė.

„Kai kurie veikėjai kėlė klausimą dėl kariuomenės ir teismų nešališkumo. Kaip pavyzdį jie pateikdavo bylų prieš kai kuriuos politinius lyderius ir kandidatus laiką“, – žiniasklaidai sakė grupės pirmininkas generolas Abdulsalami A.Abubakaras.

Tačiau „balsavimo proceso procedūrinių pažeidimų mastas buvo gana mažas“, penktadienį savo preliminariose išvadose pažymėjo Pakistano rinkimų stebėtojų grupė „Laisvų ir sąžiningų rinkimų tinklas“ (FAFEN).

Ši organizacija nurodė stebėjusi 37 001 rinkimų apylinkės darbą (iš daugiau kaip 85 tūkst. visų, veikusių šalyje). FAFEN pažymėjo užfiksavusi pažeidimų, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį, bet taip pat išreiškė viltį, kad rinkimų pareigūnai „išsklaidys didžiųjų politinių partijų susirūpinimą dėl rezultatų patikimumo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento