Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 02 /16:30

ES su SSRS palyginusį J.Huntą kritikuoja ir Baltijos šalių diplomatai: „Tai – nesąmonė“

Pirmadienį pareiškęs, kad Europos Sąjunga (ES) elgiasi kaip Sovietų Sąjunga, Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas sulaukė griežto ne tik Briuselio, bet ir Baltijos šalių bei Lenkijos diplomatų atsako, rašo „Politico“.
Jeremy Huntas
Jeremy Huntas / „Scanpix“ nuotr.

Sakydamas kalbą kasmetinio valdančiosios Konservatorių partijos suvažiavimo delegatams J.Huntas pareiškė, kad ES nori „nubausti“ JK už išstojimą, ir palygino tokį požiūrį su Sovietų Sąjungos mėginimais neleisti jos narėms atsiskirti.

Kreipdamasis į Briuselį jis pabrėžė: „Rodos, manote, kad galėsite išsaugoti klubo vienybę bausdami pasitraukiančius narius...“

J.Huntas: „ES buvo įkurta, kad būtų saugoma laisvė – žmonių nepaleisdavo Sovietų Sąjunga.“

„ES buvo įkurta, kad būtų saugoma laisvė – žmonių nepaleisdavo Sovietų Sąjunga“, – tęsė Britanijos diplomatijos vadovas.

Europos Komisijos (EK) vyriausiasis atstovas spaudai Margaritis Schinas pasiūlė J.Huntui pasimokyti istorijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./EK atstovas spaudai Margaritis Schinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./EK atstovas spaudai Margaritis Schinas

„Manau, kad visiems būtų naudinga – ypač užsienio reikalų ministrams – retkarčiais atsiversti istorijos knygą. Tai – vienintelis mano komentaras“, – žurnalistams sakė M.Schinas.

Tiesa, žurnalisto paklaustas, kokią knygą parekomenduotų J.Huntui, M.Schinas neatsakė.

J.Huntas kritikos sulaukė ir Jungtinėje Karalystėje. Vietos energetikos įmonės „Aquind“ direktorius Aleksandras Temerko, nuo 2012-ųjų Konservatorių partijai paaukojęs 700 tūkst. svarų, teigė, kad J.Huntas „akivaizdžiai nežino, kas buvo Sovietų Sąjunga“.

Ukrainoje gimęs A.Temerko vėliau pripažino, kad J.Huntas palygino sąjungų požiūrius, o ne ideologijas, vis dėlto, neišsižadėjo savo griežtos kritikos už tokį pareiškimą.

„Manau, kad tai – neteisinga. Sovietų Sąjunga buvo ideologinė valstybė... Suplanuota ekonomika, kontroliuojamos visos gyvenimo sritys. Manau, kad Jeremy Huntas nežino, kas buvo Sovietų Sąjunga. Jo palyginimas yra labai neteisingas“, – „Politico“ sakė A.Temerko.

„Europos Sąjungos principai visiškai skirtingi. Gyvenau Sovietų Sąjungoje. Gimiau Ukrainoje, kai ji buvo Sovietų Sąjungos dalis.

A.Temerko: „Sovietų Sąjunga buvo blogiausia valstybės forma, anti-humanistinė valstybė. Europa yra kitokia: laisva prekyba, laisvas judėjimas.“

Sovietų Sąjunga buvo blogiausia valstybės forma, anti-humanistinė valstybė. Europa yra kitokia: laisva prekyba, laisvas judėjimas“, – teigė A.Temerko.

Griežčiausia kritika atsklido iš kitoje Geležinės uždangos sienoje buvusių valstybių, įskaitant Baltijos šalis.

Estijos ambasadorė JK Tiina Intelmann tviteryje pavadino J.Hunto palyginimą „įžeidžiančiu“ ir pridūrė, kad „sovietų režimas buvo žiaurus“.

Europos Parlamento (EP) narys Vytenis Andriukaitis tviteryje asmeniškai kreipėsi į J.Huntą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytenis Andriukaitis

„Gimiau sovietų priverstinio darbo stovykloje, kelis kartus mane buvo įkalinę KGB. Malonu paaiškinti pagrindinius skirtumus tarp #ES ir Sovietų Sąjungos. Ir kodėl ištrūkome iš #SSRS“, – rašė jis.

„Po nelegalios okupacijos 1940 m. sovietai nužudė, deportavo, ištrėmė ir įkalino 100 tūkst. Latvijos gyventojų, sugriovė trijų kartų gyvenimus. ES mums atnešė klestėjimą, lygybę, augimą ir pagarbą“, – tviteryje rašė Latvijos ambasadorė JK Baiba Braže.

Sugadins santykius su Baltijos šalimis?

Briuselyje manoma, kad toks J.Huntas atspindi JK neviltį derybose dėl išstojimo iš ES.

Aukšto rango ES diplomatas spėjo, kad tokie žodžiai labiausiai įžeis tas šalis, kurios buvo didžiausios stiprių ryšių su JK išsaugojimo advokatės.

„Baltijos šalims tai blogiausias dalykas, kurį galima pasakyti“, – teigė diplomatas ir atkreipė dėmesį į PESCO – nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo iniciatyvą.

„Baltijos šalys – ištikimiausios JK sąjungininkės PESCO, skatinančios daugumą šalių, kad JK būtų įtraukta į PESCO projektus. Jas apleisti nėra labai gudrus žingsnis“, – pridūrė diplomatas.

Buvęs Estijos prezidentas Tomas Hendrikas Ilvesas pavadino J.Hunto pasisakymą „nesąmone“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Toomas Hendrikas Ilvesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Toomas Hendrikas Ilvesas

„Maniau, kad užsienio reikalų ministrai – gudriausi žmonės demokratinėse vyriausybėse, turbūt todėl, kad prezidentinėse sistemose dažniausiai taip ir būdavo. Tačiau tada pats tapau užsienio reikalų ministru. Beveik šešeriems metams“, – rašė T.H.Ilvesas.

Jis, aiškiai omenyje turėdamas J.Huntą, pridūrė, kad dauguma jo sutiktų užsienio reikalų ministrų pasirodė esantys „premjero sąjungininkai arba varžovai“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Radoslawas Sikorskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Radoslawas Sikorskis

Buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis J.Hunto pasisakymą pavadino „pigiu ir įžeidžiu“.

„Europos Sąjungos ir SSRS palyginimas yra pigus ir įžeidus, ypač mums, kurie gyveno abiejose sąjungose. Ar Raudonoji Armija privertė jus prisijungti? Kiek milijonų žmonių Briuselis išžudė? Priverstinio darbo stovykla už tai, kad reikalavote referendumo dėl nepriklausomybės? Atsiprašau, @Jeremy_Hunt!“, – rašė R.Sikorskis.

Raginamas atsiprašyti

Britų premjerė Theresa May iš esmės papeikė jos pačios kabineto narį už tokius komentarus, o Europos Parlamento lyderiai ragino J. Huntą atsiimti savo žodžius, kurie išprovokavo itin aštrią reakciją Rytų Europos šalyse, kurios po Antrojo pasaulinio karo pabaigos daugiau nei 40 metų buvo kontroliuojamos iš Maskvos.

EP liberalų frakcijos ALDE vadovas Guy Verhofstadtas per plenarinį posėdį Strasbūre sakė įstatymų leidėjams, kad Britanijos URM vadovas „įžeidžia ne mus, o milijonus eilinių piliečių, ilgą laiką gyvenusius valdant sovietams“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Guy Verhofstadtas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Guy Verhofstadtas

J.Hunto kandus palyginimas – kad tariami ES mėginimai neleisti Britanijai lengvai išstoti iš bloko yra panašūs į Sovietų Sąjungos politiką, pagal kurią gyventojams buvo draudžiama išvykti – nuskambėjo ypač jautriu britų vyriausybei metu, kai Londonas mėgina pasiekti galutinį susitarimą su Briuseliu.

Nors Jungtinė Karalystė turi išstoti iš bloko kitų metų kovą, derybos dėl būsimų santykių pasiekė itin keblų etapą.

Abi šalys leido suprasti, kad norėtų sudaryti susitarimą iki lapkričio mėnesio, kad Europos, Britanijos ir Bendrijos narių parlamentai spėtų pritarti sandoriui iki „Brexit“ dienos.

Lemiamą žodį dėl susitarimo tars ir Europos Parlamentas, o jo reakcija į J.Hunto replikas buvo labai aštri.

M.Weberis: „Pone Huntai, turėtumėt atsiprašyti už tai, ką pasakėt.“

„Pone Huntai, turėtumėt atsiprašyti už tai, ką pasakėt“, – nurodė didžiausios EP frakcijos, Europos liaudies partijos (EPP) grupės, lyderis Manfredas Weberis.

Pati JK ministrė pirmininkė Th.May pamėgino atsiriboti nuo J.Hunto komentarų.

„Sėdėdama už to stalo Europos Sąjungoje, matau šalis, kurios praeityje buvo Sovietų Sąjungos dalimi. Jos dabar yra demokratinės valstybės, – britų transliuotojui BBC sakė Th.May. – Galiu jums pasakyti, kad šios dvi struktūros nėra panašios.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas