Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 31 /17:31

ES sustabdys susitarimo, palengvinančio rusams kelią prašyti vizų, galiojimą

Europos Sąjunga sustabdys susitarimo, kuriuo rusams palengvinamas kelias prašyti vizų kelionėms į bloką, galiojimą, trečiadienį pranešė vengrų diplomatijos vadovas Peteris Szijjarto.
Europos Sąjunga
Europos Sąjunga / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio, vizų gavimo procesas rusams taps „sudėtingesnis ir ilgesnis“.

J.Borrellis sakė, kad Prahoje susitikę ministrai sutarė, kad santykiai su Ukrainą užpuolusia Rusija „negali klostytis kaip įprasta“ ir kad susitarimas turėtų būti „visiškai sustabdytas“.

Ši priemonė nereiškia oficialaus turizmo vizų draudimo, kurį ragina paskelbti kai kurios ES priklausančios Rusijos kaimynės.

Sustabdžius susitarimo galiojimą, Rusijos piliečiai už ES vizas turėtų mokėti brangiau, taip pat būtų panaikintas vizų išdavimo terminas.

„Tai gerokai sumažins ES valstybių narių išduodamų naujų vizų skaičių“, – sakė J.Borrellis.

Rytinės ES narės reikalavo griežtesnio požiūrio, ir J.Borrellis pareiškė, kad su Rusija besiribojančios šalys „gali imtis priemonių nacionaliniu lygmeniu, kad apribotų patekimą į Europos Sąjungą“.

Tačiau jis teigė, kad bet kokios priemonės turės atitikti ES Šengeno bendrosios kelionių zonos taisykles, ir pabrėžė, kad svarbu, jog Rusijos pilietinės visuomenės nariai ir toliau galėtų keliauti į Bendriją.

Tuo metu Lenkija ir trys Baltijos šalys anksčiau trečiadienį pareiškė svarstančios galimybę nebeįsileisti Rusijos piliečių, jei to nepadarys visa Bendrija.

Į dviejų dienų neformalias derybas Prahoje susirinkę bloko užsienio reikalų ministrai tarėsi dėl vizų rusų turistams ribojimo reaguojant į Maskvos agresiją prieš Ukrainą. Čekija šį pusmetį rotacine tvarka pirmininkauja ES.

Naujienų agentūros AFP gautame bendrame pareiškime su Rusija besiribojančios Lenkija, Estija, Latvija ir Lietuva nurodė, kad ES pirmininkaujančios šalies siūlymas sustabdyti 2007 metų susitarimo dėl vizų režimo supaprastinimo tarp ES ir Rusijos galiojimą yra „būtinas pirmas žingsnis“.

„Tačiau turime drastiškai apriboti išduodamų vizų, pirmiausia turistinių, skaičių, kad sumažintume Rusijos piliečių srautą į Europos Sąjungą ir Šengeno erdvę“, – rašoma bendrame keturių šalių pareiškime.

Anot jų, žengiant šį žingsnį turėtų būti numatytos išimtys „disidentams ir kitiems humanitariniams atvejams“.

„Kol tokios priemonės neįvestos ES lygmeniu, mes... svarstysime galimybę nacionaliniu lygmeniu įvesti laikinas vizų draudimo priemones arba apriboti sienos kirtimą Rusijos piliečiams, turintiems ES vizas“, – sakoma pareiškime anglų kalba.

Trečiadienį Prahoje kalbėdamas su žurnalistais Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu paragino „uždrausti Rusijos Federacijos piliečiams įvažiuoti į Europos Sąjungą“, tačiau užsiminė, kad ES gali būti per lėta tai padaryti.

„Laikas yra itin svarbus, o už iššvaistytą laiką mokama ukrainiečių krauju“, – sakė jis.

Lenkijos vyriausybės vadovas Mateuszas Morawieckis trečiadienį per vizitą Kopenhagoje sakė, kad rusams neturėtų būti išduodamos jokios vizos, „išskyrus humanitarines“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas