Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 21 /12:19

ES, Rusija sveikina Izraelio ir „Hamas“ paliaubas, ragina ieškoti politinio sprendinio

Europos Sąjunga penktadienį sveikino paliaubas tarp Izraelio ir palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ ir pažadėjo dėti daugiau pastangų ieškant politinės krizės ilgalaikio sprendinio.

„Europos Sąjunga sveikina paskelbtas paliaubas, nutraukusias smurtą Gazoje ir jos apylinkėse. Vertiname Egipto, Kataro, Jungtinių Tautų, Jungtinių Valstijų ir kitų veikėjų vaidmenį tarpininkaujant paliauboms“, – išplatintame pareiškime nurodė Bendrijos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„Esame priblokšti ir apgailestaujame dėl žmonių aukų per pastarąsias 11 dienų. ES nuolat kartojo, kad padėtis Gazos Ruože jau ilgą laiką yra netvari“, – sakė jis.

Pareiškime pabrėžiama, kad „tik politinis sprendinys užtikrins tvarią taiką ir visiems laikams užbaigs palestiniečių ir Izraelio konfliktą“.

„Dabar nepaprastai svarbu sugrąžinti į politinį horizontą dviejų valstybių sprendinį. ES pasiruošusi tvirtai palaikyti Izraelio ir palestiniečių valdžią šiose pastangose“, – rašoma pareiškime.

„Šiuo tikslu ES atnaujina sąveiką su svarbiausiais tarptautiniais partneriais, įskaitant Jungtines Valstijas, taip pat kitais partneriais regione ir atsinaujinusiu Artimųjų Rytų ketvertu“, – rašoma jame.

Izraelio ir Gazos Ruožą valdančio judėjimo „Hamas“ paliaubos įsigaliojo penktadienį 2 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Jos nutraukė 11 dienų trukusias nuožmias kautynes, per kurias žydų valstybės pajėgos intensyviai bombardavo palestiniečių anklavą, o daugybė izraeliečių buvo priversti slėptis nuo raketų atakų.

Rusija pasveikino paliaubas

Maskva pasveikino penktadienį įsigaliojusį susitarimą nutraukti ugnį tarp Izraelio ir Gazos Ruožo islamistų grupuočių, taip pat paragino konflikto šalis imtis priemonių, turinčių užkirsti kelią tolesnei konfrontacijai, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Maskva su giliu pasitenkinimu pažymi, kad gegužės 21-ąją 2 val. ryto įsigaliojo ugnies nutraukimo režimas palestiniečių ir Izraelio konflikto zonoje“, – per spaudos konferenciją sakė URM atstovė Marija Zacharova.

„Siekiant išvengti tolesnio smurto rato buvo atliktas svarbus, bet vis dar nepakankamas žingsnis. Kad būtų užkirstas kelias konfrontacijos panaudojant jėgą recidyvams, tarptautinės ir regioninės pastangos turėtų būti sutelktos sudaryti sąlygas atnaujinti tiesiogines politines derybas tarp izraeliečių ir palestiniečių“, – pridūrė ji

Anot ministerijos atstovės, Rusija kviečia partnerius tęsti „energingą kolektyvinį darbą, kad būtų atnaujintas tiesioginis konstruktyvus palestiniečių ir izraeliečių dialogas“.

„Pasiekti tvarų, teisingą Palestinos problemos sureguliavimą – tai pagrindinė sąlyga kompleksinei stabilizacijai visuose Artimuosiuose Rytuose“, – kalbėjo M. Zacharova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas