Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES teismas: kai kurios FIFA taisyklės dėl žaidėjų perėjimų prieštarauja bloko teisei

Europos teismas penktadienį pareiškė, kad kai kurios futbolą valdančios FIFA taisyklės dėl žaidėjų perėjimų prieštarauja bloko teisės aktams, susijusiems su konkurencija ir judėjimo laisve.
ES teismas: kai kurios FIFA taisyklės dėl žaidėjų perėjimų prieštarauja bloko teisei / Andrea Comas / REUTERS
ES teismas: kai kurios FIFA taisyklės dėl žaidėjų perėjimų prieštarauja bloko teisei / Andrea Comas / REUTERS

Šis sprendimas, manoma, supurtys futbolo rinkos taisykles ir pasikeis šios sporto šakos ekonomiką.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) priėmė sprendimą po to, kai buvęs Prancūzijos rinktinės žaidėjas Lassana Diarra (Lasana Diara) teisme užginčijo FIFA taisykles dėl prieš dešimtmetį kilusio ginčo su vienu Maskvos klubu.

2013-aisiais L. Diarra pasirašė ketverių metų sutartį su Maskvos „Lokomotiv“. Po metų sutartis buvo nutraukta, nes L. Diarra buvo nepatenkintas numanomu atlyginimo sumažinimu.

Maskvos „Lokomotiv“ kreipėsi į FIFA ginčų sprendimo instituciją dėl kompensacijos, o žaidėjas pateikė atsakomąjį ieškinį, kuriuo prašė kompensacijos už neišmokėtą atlyginimą. Sporto arbitražo teismas (CAS) nustatė, kad Rusijos komanda nutraukė sutartį su L. Diarra „dėl pateisinamos priežasties“, ir žaidėjui buvo nurodyta sumokėti 10,5 mln. eurų savo buvusiam klubui.

L. Diarra teigė, kad jam ieškoti naujo klubo trukdė FIFA taisyklės, numatančios, kad bet kuri nauja komanda kartu su juo turės sumokėti kompensaciją „Lokomotiv“.

FIFA taisyklėse nustatyta, kad jei žaidėjas nutraukia sutartį be „pateisinamos priežasties“, žaidėjas ir bet kuris klubas, norintis su juo pasirašyti sutartį, kartu privalo sumokėti kompensaciją ankstesniam klubui.

„Aptariamos taisyklės trukdo laisvam profesionalių futbolininkų, norinčių plėtoti savo karjerą pereinant į naują klubą, judėjimui“, – sakoma teismo pareiškime.

Teismas pridūrė, kad dabartinės taisyklės „kelia didelę teisinę riziką, nenuspėjamą ir potencialiai labai didelę finansinę riziką, taip pat didelę sportinę riziką tiems žaidėjams ir klubams, kurie nori juos samdyti, o tai kartu paėmus trukdo šių žaidėjų tarptautiniams perėjimams“.

Buvęs Madrido „Real“ žaidėjas taip pat teigė, kad galimas sandoris su Belgijos „Charleroi“ klubu žlugo dėl FIFA taisyklių, ir padavė FIFA bei Belgijos federaciją į teismą dėl žalos atlyginimo ir negautų 6 mln. eurų pajamų. Ieškinį vis dar nagrinėjant Belgijos teismams, byla buvo perduota ESTT, kad šis priimtų sprendimą.

Nors teismas teigė, kad FIFA perėjimų taisyklės gali padėti išlaikyti tam tikrą profesionalių komandų stabilumą ir užtikrinti varžybų reguliarumą, jis pabrėžė, kad L. Diarros atveju „nagrinėjamos taisyklės, kurias (Belgijos teismas) tikrina keliais aspektais, vis dėlto viršija tai, kas būtina šiam tikslui pasiekti“.

L. Diarros byla, kurią remia pasaulinė žaidėjų sąjunga FIFPro, buvo nagrinėjama FIFA teisminėse institucijose prieš 2016-aisiais išrenkant FIFA prezidentu Gianni Infantino (Džanį Infantiną). Vienu jo prioritetų tapo žaidėjų perėjimų rinkos taisyklių modernizavimas.

Be to, ESTT pasmerkė FIFA sprendimus, kuriais ribojama ar užkertamas kelias tarpvalstybinei Europos klubų konkurencijai.

„Teismas primena, kad galimybė konkuruoti samdant kvalifikuotus žaidėjus atlieka esminį vaidmenį profesionalaus futbolo sektoriuje ir kad taisyklės, kuriomis visuotinai ribojama ši konkurencijos forma (...) yra panašios į susitarimą dėl neviliojimo“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas