Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES Teismo patarėjas: Lenkijos teisėjų drausminimo režimas prieštarauja Bendrijos teisei

Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismo patarėjas teisės klausimais ketvirtadienį išdėstė nuomonę, kad Lenkijos teisėjų drausminimo režimas prieštarauja Bendrijos įstatymams.
Lenkijos konstitucinis tribunolas
Lenkijos konstitucinis tribunolas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai naujausias tebesitęsiančio ES ir Lenkijos valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PIS) ginčo posūkis.

Konservatyvi PiS vykdo teismų sistemos reformas, su kuriomis valdžia įgyja naujų galių teismų atžvilgiu. Partija sako, kad nori kovoti su korupcija ir pertvarkyti teismų sistemą, vis dar persekiojamą Lenkijos komunistinių laikų palikimo, tačiau kritikai šį argumentą laiko pretekstu teismų kontrolei nedemokratiniu būdu perimti.

2017 metais PiS įkūrė naują instituciją – Aukščiausiojo Teismo Drausmės bylų kolegiją, turinčią įgaliojimus drausminti teisėjus, taip pat ir žemesnės instancijos teismuose.

Daug lenkų teisėjų nuogąstauja, jog ši kolegija sumanyta kaip įrankis teisėjams spausti, kad jų sprendimai būti palankūs valdžiai.

Nors valdančioji partija pradėjo kontroliuoti aukščiausios instancijos teismus, daug žemesnės instancijos teismų teisėjų kol kas demonstruoja savo nepriklausomumą. Kai kurie jų yra paskelbę vyriausybės pareigūnams ar interesams nepalankių sprendimų.

Europos Teisingumo Teismo (ETT) generalinis advokatas Jevgenijus Tančevas rekomendavo ETT pripažinti, kad Lenkijos Aukščiausiojo Teismo Drausmės bylų kolegija prieštarauja ES teisei.

ETT dažniausiai, nors ne visada, paiso savo generalinio advokato nuomonės. ETT teisėjai dabar pradeda šios bylos svarstymą, o nutartį turėtų paskelbti vėliau šiais metais.

Europos Komisija, turinti užtikrinti, kad ES narės laikytųsi Bendrijos įstatymų, nuo 2016 metų imasi veiksmų prieš Lenkiją dėl teismų sistemos reformų ir taip pat pateikė ETT skundą dėl Drausmės bylų kolegijos.

EK mano, kad negalima užtikrinti Drausmės bylų kolegijos nepriklausomumo ir nešališkumo.

Kolegiją sudaro Nacionalinės teismų tarybos atrinkti teisėjai, o Nacionalinės teismų tarybos narius renka parlamentas, kur PiS turi daugumą.

Naujienos apie J.Tančevo nuomonę į Varšuvą atkeliavo teisėjams ir kitiems lenkams susirinkus prie Aukščiausiojo Teismo, kur Drausmės bylų kolegija svarstė vieno teisėjo atvejį.

Už teismų nepriklausomumą kovojančios organizacijos „Free Courts“ teisininkas Michalas Wawrykiewiczius televizijos kameroms angliškai pasakė: „Brangūs Europos Teisingumo Teismo teisėjai, išgirskite lenkų teisininkų, piliečių, pasibaisėjusių Lenkijos teisinės valstybės griovimu, balsus.“

„Darome visa, ką galime, – sakė jis. – Prašom padėti mums atkurti nepriklausomos teismų sistemos Lenkijoje europinius standartus. Dabar jūsų eilė.”

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas