Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 12 /15:22

Vengrijai griežtai blokuojant paramą Ukrainai, Europa ieško plano B

Europos Sąjungos diplomatai aptaria techninius pasiūlymus dėl skubios paramos Ukrainai skyrimo ne iš bendro bloko biudžeto, nes Vengrija pažadėjo, kad nepasiduos spaudimui ir neatsisakys veto dėl Kyjivui itin svarbaus paramos paketo, rašo laikraštis „Financial Times“.
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas / „AFP“/„Scanpix“

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pareiškė, kad blokuos Briuselio pasiūlymą suteikti Ukrainai itin svarbią 50 mlrd. eurų finansinę pagalbą ir pritarti oficialioms deryboms dėl šalies stojimo į ES ketvirtadienį vyksiančiame Europos Vadovų tarybos (EVT) susitikime. Tokios pozicijos jis laikosi nepaisant Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir kitų ES sostinių pastangų jį įtikinti.

Jei ES nesusitars dėl siūlomo finansavimo paketo, tai labai pakenks Ukrainos finansiniam stabilumui, perspėjo Ukrainos ir Europos pareigūnai. Tai taip pat reikštų didžiausią Briuselio paramos pasikeitimą nuo 2022 m. pradžios, kai Rusija surengė plataus masto invaziją į Ukrainą, esant neaiškumui dėl panašaus dydžio JAV finansavimo paketo.

„Reuters“/„Scanpix“/Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas
„Reuters“/„Scanpix“/Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas

ES pareigūnai ieško galimų sprendimų, kaip panaikinti Vengrijos vetavimą dėl paketo, kuriam būtina pritarti vienbalsiai. Net svarstoma leisti Budapeštui naudotis skirtomis bloko lėšomis, kurios šiuo metu įšaldytos ginče dėl teisinės valstybės principų.

Susitarimas dėl atskiro 26 valstybių finansavimo

Iki aukščiausiojo lygio susitikimo pradžios lieka vis mažiau laiko, todėl diplomatai taip pat pradėjo privačias derybas dėl kitų 26 narių galimo finansinio paketo galimybių ir techninių detalių, dienraščiui „Financial Times“ sakė apie diskusijas informuoti asmenys. Tai suteiktų Kyjivui skubų finansavimą mažiausiai metams.

Derybos, kuriose dalyvauja Europos Komisijos ir didžiųjų valstybių narių, kurios padengtų didžiąją dalį išlaidų, pareigūnai, yra konfidencialios, kad nebūtų pakenkta pagrindiniam tikslui panaikinti Budapešto veto. V.Orbanas yra sakęs, kad neprieštarauja, jog kitos ES šalys teiktų pagalbą.

Toks biudžete nenumatytas sprendimas užtruktų ilgiau ir kainuotų brangiau dėl palūkanų ir kitų išlaidų, teigė „Financial Times“ šaltiniai. Vienas iš jų pridūrė: „Niekas nenori to daryti, jei neprivalome. Tačiau būtų neprotinga neturėti plano B“.

V.Orbano ES ministras Jánosas Bóka FT sakė, kad Vengrija primygtinai reikalauja, jog bet kokia pagalba Ukrainai negalėtų būti teikiama iš bendro ES biudžeto, o sprendimas dėl narystės derybų turėtų palaukti iki birželio mėn. vyksiančių Europos Parlamento rinkimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas