Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES vėl ragina nedelsiant nutraukti ugnį Libane

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pirmadienį vėl paragino Izraelį nedelsiant nutraukti ugnį Libane ir pasmerkė šalies kariuomenės išpuolius prieš Jungtinių Tautų (JT) taikos palaikymo misijos pajėgas (UNIFIL) kare su „Hezbollah“.
Lorena SopêNa / ZUMAPRESS.com
Lorena SopêNa / ZUMAPRESS.com

Dėl puolimo prieš Irano remiamą kovotojų grupuotę UNIFIL atsidūrė aštrėjančio konflikto Artimuosiuose Rytuose priešakyje.

Nuo 1978 metų Libano pietuose dislokuotos pajėgos pranešė, kad nuo rugsėjo pabaigos, Izraeliui pradėjus sausumos puolimą, buvo sužeista keletas žmonių ir apgadinta jų infrastruktūra.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahu) pareiškė, kad „Hezbollah“ naudoja JT pajėgas kaip gyvuosius skydus, ir paragino jas pasitraukti.

Europos Sąjunga ragina „nedelsiant nutraukti ugnį per mėlynąsias linijas“, kurias stebi UNIFIL, ir laikytis atitinkamų JT Saugumo Tarybos rezoliucijų, Barselonoje vykusiame forume pabrėžė J. Borrellis.

Pagal 2006 metų Saugumo Tarybos rezoliuciją, priimtą po ankstesnio Izraelio ir „Hezbollah“ karo, pietų Libane turėtų būti dislokuotos tik UNIFIL pajėgos ir Libano kariuomenė.

J. Borrellis taip pat sakė, kad „smerkia nepriimtinus (Izraelio pajėgų) išpuolius“ prieš UNIFIL struktūras ir personalą.

Remdamasis JT perspėjimais, kad humanitarinė krizė Gazos Ruože yra didžiausia nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, J. Borrellis teigė, kad Viduržemio jūros regiono šalių lyderius subūręs forumas turi padaryti daugiau nei tik „išreikšti susirūpinimą“.

„Tai, kaip šis karas vykdomas prieš civilius, kelia didelį susirūpinimą ir per daug neatsakytų klausimų“, – pridūrė jis.

Praėjusių metų spalio 7-ąją „Hamas“ surengtas beprecedentis išpuolis prieš Izraelį sukėlė karą Gazos Ruože, paskatino karo veiksmus Libano ir Izraelio pasienyje bei tiesioginius Izraelio ir Irano tarpusavio išpuolius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai