Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estijos miestas atsisakė eksponuoti pamuštą rusų tanką – valdžia rado savo paaiškinimą

Estijos Rakverės miesto taryba atmetė Gynybos ministerijos pasiūlymą eksponuoti kovo mėnesį Ukrainoje pamuštą Rusijos tanką, pranešė „Postimees“.
Apipieštas Katedros aikštėje eksponuojamas rusų tankas
Vilniaus Katedros aikštėje eksponuojamas rusų tankas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Rakverės miesto taryba sprendimą neeksponuoti Ukrainoje pamušto tanko priėmė vienbalsiai. Rakverės merė Trine Varek paaiškino, kad „parodos žinia yra neaiški“, o laikas netinkamas.

„Parodos tikslas – perduoti žinią apie tai, kaip Rusijos agresorius naikina Ukrainos žmones, kultūrą ir valstybę, ir atkreipti dėmesį į vykstantį karą. Iš tikrųjų parodos žinia žmonėms nesuprantama, o laikas netinkamas.

Kadangi Rakverės miestas nuo pat karo pradžios rėmė Ukrainą ir ukrainiečius, nenorėjome iš karto pasiduoti. Todėl buvo pasiūlymas pakeisti datas ir parodą susieti, pavyzdžiui, su deportacijos metinėmis, tačiau šios datos ministerijai netiko“, – sakė T.Varek.

Anot jos, visuomenėje kasdien daugėja ginčų dėl karo. Be to, vietos gyventojai esą nepalaiko tankų demonstracijos.

„Manau, kad Rakverės gyventojai gerai žino apie Rusijos agresiją Ukrainoje ir mes ją smerkiame. Tanko eksponavimas nepadės sumažinti Ukrainos žmonių kančių. Mes žinome apie vykstantį karą ir ten jau įvykdytus siaubingus nusikaltimus.

Narvos merė Katri Raik leido suprasti, kad vietos gyventojai nenori savo mieste matyti jokio naujo tanko.

Taip pat buvau susirūpinęs dėl to, kad daugeliui ten gyvenančių ukrainiečių vėl atsiveria žaizdos. Atsižvelgdami į visa tai, nemanome, kad būtų teisinga eksponuoti tanką viešoje miesto erdvėje“, – paaiškino T.Varek.

Estijos sostinė Talinas buvo pirmasis šios šalies miestas, kuriame buvo eksponuojamas Ukrainos kariškių pamuštas rusų tankas. Kai kurie žmonės prie jo atnešė gėlių, o organizatoriai tai pavadino netinkamu dalyku.

Estijos gynybos ministerija pasiūlė laikinai eksponuoti tanką kituose septyniuose Estijos miestuose, jei tam pritars vietos valdžia.

Tačiau kai kurios vietos valdžios institucijos nepritarė Gynybos ministerijos sumanymui eksponuoti pamuštą rusų tanką. Narvos merė Katri Raik leido suprasti, kad vietos gyventojai nenori savo mieste matyti jokio naujo tanko.

Ji aptarė tanko T-72 klausimą su gynybos ministru Hanno Pevkuru ir jie nusprendė prie šio pokalbio grįžti vėliau: „Pasikeitėme nuomonėmis, aptarėme, ar teisinga apie tai kalbėti dabar, prieš rinkimus. Šiuo klausimu labai svarbu suprasti, kokio tikslo norime pasiekti, kokia komunikacija sklinda iš ministerijos ir kas kontroliuos saugumą tuo atveju, jei tankas bus atgabentas į Narvą.“

Berlyne tanką patraukė

Vokiečių leidinys „Der Spiegel“ paskelbė šią savaitę, kad iš po Rusijos ambasados Berlyne buvo išvežtas Rusijos tankas, kuris ten buvo eksponuojamas minint Rusijos įsiveržimo į Ukrainą metines.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Pamuštas rusų tankas Berlyne
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Pamuštas rusų tankas Berlyne

Rusijos tankas T-72 iki pirmadienio vakaro stovėjo priešais ambasadą Unter den Linden bulvare ir turėjo tarnauti kaip paminklas, nukreiptas prieš karą.

Tačiau šią savaitę buvo paskelbta, kad tankas bus patrauktas ir vėliau eksponuojamas Nyderlanduose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas