Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estijos parlamento pirmininku išrinktas „Eesti 200“ lyderis L.Hussaras

Į pirmąjį posėdį susirinkęs naujos sudėties Estijos parlamentas pirmadienį savo pirmininku išrinko centristinių pažiūrų partijos „Eesti 200“ pirmininką Lauri Hussarą.
Lauri Hussaras
Lauri Hussaras / Konstantin Sednev/„Postimees“ nuotr.
Temos: 1 Estija

L.Hussaras surinko 59 balsus, o jam iššūkį metęs Estijos konservatorių liaudies partijos (EKRE) pirmininkas Martinas Helme gavo 20 parlamentarų palaikymą.

Buvo 22 negaliojantys biuleteniai, nes juose nebuvo pažymėtas nė vienas langelis arba buvo pažymėti abu langeliai.

M.Helme ir jo kandidatūrą iškėlęs partietis Hennas Polluaasas bandė užginčyti „Eesti 200“ pirmininko iškėlimą į kandidatus.

Abu tvirtino, kad buvo pažeistos taisyklės, nes kandidatas į parlamento pirmininkus gali būti iškeltas tik jo nario, bet ne frakcijos vardu.

L.Hussaro kandidatūrą iškėlęs „Eesti 200“ parlamentaras Marekas Reinaasas buvo pasakęs, kad partijos parlamentinės frakcijos vardu iškėlė L.Hussaro kandidatūrą.

Rinkimų komisija atmetė protestus, nes M.Reinaasas suklydęs tik žodžiu, tačiau raštu viskas buvo pateikta teisingai.

Suskaičiavus balsalapius, EKRE pakartojo protestą tuo pačiu pagrindu. Skundas taip pat buvo atmestas. Tačiau Rinkimų komisija nurodė, kad per tris dienas dar galima pateikti skundą Aukščiausiajam Teismui.

Vėliau vyko parlamento vicepirmininkų rinkimai. L.Hussaro pavaduotojais tapo Toomas Kivimagi iš centro dešinės Reformų partijos ir Centro partijos lyderis Juri Ratas. J.Ratas nuo 2016 iki 2021 metų buvo Estijos premjeras, o po to tapo parlamento pirmininku.

Iš viso 56 balsai buvo atiduoti už T.Kivimagi, 27 – už J.Ratas ir 17 – už M.Helme. Vienas biuletenis buvo negaliojantis.

Netrukus po to, kai buvo išrinkti parlamento pirmininkas ir jo pavaduotojai, ministrė pirmininkė Kaja Kallas paskelbė apie savo vyriausybės atsistatydinimą, kaip numato Konstitucija.

K.Kallas paskelbė, kad dabartinė vyriausybė, kurią sudaro Reformų partija, Socialdemokratų partija (SDE) ir „Isamaa“ („Tėvynė“), atsistatydina. Visgi ji toliau vykdys savo įsipareigojimus, kol pradės dirbti naujas ministrų kabinetas.

Trys naujosios Estijos valdančiosios koalicijos partijos – Reformų partija, „Eesti 200“ ir SDE – šeštadienį, praėjus penkioms savaitėms po visuotinių rinkimų, pasiekė susitarimą dėl naujosios koalicinės vyriausybės sudėties.

Reformų partijos lyderė K.Kallas, kuri premjero postą užima nuo 2021 metų sausio, liks šiose pareigose naujos sudėties vyriausybėje.

Pagal trijų partijų susitarimą, septyni iš trylikos ministrų portfelių atiteks Reformų partijai, o po tris – SDE ir „Eesti 200“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas