Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Estijos prezidentas: šalies dujų tiekimo saugumui ir interneto ryšiui pavojus negresia

Estijos prezidentas Alaras Karis trečiadienį socialiniame tinkle pranešė, kad gaunama naujos informacijos apie Estiją ir Suomiją jungiančio dujotiekio „Balticconnector“ ir ryšių kabelio pažeidimus, bei patvirtino, kad Estijos dujų tiekimo saugumui ir tarpvalstybiniam interneto ryšiui pavojus negresia.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Estija Alaras Karis

„Nusileidau Seule ir pradedu vizitą Korėjos Respublikoje, lydimas verslo atstovų delegacijos. Tačiau mintimis vis dar esu namie, kur vis gaunama naujos informacijos apie Estiją ir Suomiją jungiančio dujotiekio „Balticconnector“ ir mūsų ryšių kabelio pažeidimus. Dabar jau žinome, kad priežastis – ne gamta, o greičiausiai žmogaus veikla. Kas, kodėl ir kaip? Aplaidumas ar tyčia? Į šiuos klausimus dar reikia atsakyti“, – sakė jis.

Pasak prezidento, estų ir suomių policijos tarnybos pradėjo tyrimą, o tyrėjai turi pirmųjų įkalčių. Jis teigė, kad abi šalys taip pat kreipėsi į savo sąjungininkus, pasirengusius pasidalyti visa svarbia informacija.

„Estijos vidaus ir išorės saugumo tarnybos atlieka gerą darbą, kad išaiškintų šias bylas, galiu patvirtinti remdamasis iš jų iki šiol gauta informacija. Kaltininkai turi būti nustatyti ir atskleisti, kad ir kokie būtų jų motyvai“, – pridūrė A. Karis.

Visgi Estijos lyderis patikino, kad jo šalies dujų tiekimo saugumui ir tarpvalstybiniam interneto ryšiui pavojus negresia.

„Tačiau akivaizdu, kad reikia daugiau budrumo, bendradarbiavimo ir išteklių, kad būtų užtikrintas Baltijos jūros ir mūsų jungčių, ypatingos svarbos infrastruktūros saugumas. Tai svarbus Estijos nacionalinio saugumo klausimas, kuriam dabar turime skirti daugiausia dėmesio“, – nurodė A. Karis.

Suomija antradienį pranešė, kad dujotiekiui „Balticconnector“ praėjusią savaitę padaryta žala yra galimai susijusi su išorės veiksniais bei tirianti, ar žala jam buvo padaryta tyčia ir kas tai padarė.

Tuo metu Norvegijos seismologijos institutas NORSAR antradienį pranešė, kad šeštadienio vakarą Baltijos jūroje tarp Suomijos ir Estijos prieš aptinkant dujotiekio nuotėkį užfiksavo tikėtiną sprogimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas